İl Genel Meclisinde BORÇLANMA GERİLİMİ…

22 Ocak 2015 16:04

İl Genel Meclisi’nde 203 köye kilit parke taşınması hususunda İller Bankası’ndan 10 milyon TL kredi kullanılması teklifi AKP grubuyla MHP grubunu karşı karşıya getirdi. MHP Grubu hizmete karşı olmadıklarını ama borçlanmaya sıcak bakmadıklarını söyledi. AKP Grubu ise hizmet için bu paranın gerekliliğine vurgu yaptı.

İl Genel Meclisi dün olağanüstü toplanarak ‘’İlimizde bulunan 203 köye kilit parke taşı ile meydan ve yol düzenleme hizmetlerinde kullanılmak üzere İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nce 10 milyon TL ihtiyaç duyuldu. Bu amaçla kullanılmak üzere İller Bankası’ndan ilgili mevzuat çerçevesinde 10 milyon TL kredi kullanılması teklifi’ni görüştü. Sakin başlayan görüşme saygınlık tartışmasına dönüştü. MHP Grup sözcüsü Kerem Araz, borçlanmaya karşı çekinceli olduklarını yapılacak olan hizmetlerin kaynak aktarımıyla gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu. Araz’ın ardından söz alan AKP Grup sözcüsü Nail Yaşar Akgül ise borçlanmanın tamamen hizmet amaçlı olduğunu, bunun arkasında bir şey aranmaması ve saygınlığın bozulmaması gerektiğini bildirdi. Araz ve Akgül’ün karşılıklı konuşmaları tansiyonu bir anda yükseltti. Devreye İl Genel Meclis Başkanı Ali Bolat girmek zorunda kaldı. Bolat, kimseye başka söz vermeyeceğini belirtti ve teklifin oylanmasını istedi. İşte tartışmaların yaşandığı o dakikalar;

‘’BÜTÇEYİ OYLADIKTAN 30 GÜN SONRA BORÇLANMA YETKİSİ İÇİN TOPLANIYORUZ’’

MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz: ‘’Borçlanmayla ilgili çekincelerimiz var. Hiçbir köyümüzde yaşayan vatandaşımızın ayağının çamur olmasını istemeyiz. Bu kesinlikle böyle. Bütün köylerimize keşke daha fazla kilit taşı döşense keşke tüm yollar asfalt olsa. Ama 2015 bütçesini yapalı daha bir yıl oldu. Bu meclis salonunda bunu hep birlikte oyladık. AK Parti grubu bu bütçenin yeterli ve denk olduğunu bunun yanında da bu bütçenin 3-5 katı gerçekleşeceğini, merkezi hükümetten para geleceğini, daha önce bu paraların geldiğini bahsetti. 30 gün geçti 10 milyon TL Özel İdare borçlanma yetkisi için burada toplandık. Oysa ki Türkiye, IMF’ye borç veren büyük bir ülke. Vekillerimizin de merkezi hükümetten bu işler için para getireceğini umuyorum. Dolayısıyla bu kilit taşı işlerinin borçlanma olmadan yapılabileceğini, biraz kulis yaparak Ankara’dan para geleceğini umuyorum. Kaldı ki 31.12.2014 itibariyle 91 milyon TL gibi nakit bir para var. Buna tahsisli para denecek ama bu paradan yapılamaz mı? Bunun da 4 milyon gibi bir faizi var. Bunun yanında kilit taşı ihtiyaçtır, yollar medeniyettir. Fakat köylerimizde altyapı eksiklikleri, su depolarının eksikliği ve bakımsızlığı hat safhadadır. Keşke bunlar tamamlandıktan sonra kilit taşı veya aynı anda hepsini yapabilseydi.’’

‘’3 AYDIR AYNI PROPAGANDANIN YAPILMASI BENİ ÜZDÜ’’

AKP Grup Sözcüsü Nail Yaşar Akgül: ‘’Arkadaşımız Özel İdare’nin bütçesiyle ilgili kesin bilgileri ulaşamadığını daha önce basında dile getirdi. Halbuki bir ay boyunca bu salonda özel idare bütçesini görüştük. 2014’te ne kadar para geldi, ne kadar harcandı bunları tek tek görüştük. Gelen parayı öğrenemediği şeklinde bir açıklaması var bu beni gerçekten üzdü. Biraz önce mali hizmetler müdürümüzle görüştük. Sadece Aralık ayı içerisinde özel idaremize 24 milyon 500 bin lira ek ödenek gelmiş. Kaldı ki bundan sonraki süreçte ödeneklerimiz gelmeye devam edecek. Ama sırf bu konuyu kullanmak suretiyle yaklaşık 3 aydır aynı propagandanın yapılması meclis adına beni üzdü. Köylerimize kilit parke ve meydan düzenlemesiyle ilgili yapılması gereken çalışmalar bu meclis tarafından belirlendi. Meclis tarafından hangi köyümüzün kaç m2 parke kilit taşı, içme suyunun ya da kanalizasyonun ihtiyaç olduğu, deposundaki sıkıntılar veya yol durumları tek tek incelendi. Bu rapor mecliste oylandıktan sonra idaremize gönderildi. İdaremizde bunun karşılığında bir çalışma yaptı. Bunun içinde su, kanalizasyon ve meydan düzenlemesi var. Bugünkü konumuz sadece meydan düzenlemesi. Bizim birinci önceliğimiz içme suyu ve kanalizasyondur. Bununla ilgili ödenekler konuldu, bir sıkıntı yok. Sıkıntı olursa gerekli çalışmaları yaparız. Önümüzdeki günlerde KÖYDES’ten bu konuda ödenek beklentimiz var.

‘’MECLİSİN SAYGINLIĞI İÇİN SİYASİ MESAJLAR VERİLMEMELİ’’

Bu meclisin saygınlığının devam etmesi adına bazı konularda siyasi mesajlar verilmesi yerine bu konunun enine boyuna tartışılmasının daha faydalı olacağına inanıyorum. Komisyonlar toplanır kredi kullanımına karar verir. Tüm mahalli teşkilatlar bu krediyi kullanıyor. Isparta Belediyesi hizmetlerinin tamamını öz kaynaklarıyla mı yapıyorlar yoksa kredi kullandılar mı? Arkadaşlarımız biliyorlarsa açıklasınlar. Ben bilmiyorum.’’

‘’FARKLI SİYASİ HESAPLARIN İÇİNE GİRMEYELİM’’

İl Genel Meclis Başkanı Ali Bolat: “Söz hakkı kullandınız. Bizim burada alacağımız karar doğrultusunda borçlanacağımız yer IMF değildir. Burada farklı siyasi hesapların içine girmeyelim. Borçlanma yetkisini İller Bankası’na kullanacağız. Getireceğimiz yatırımı da kırsal alanda ayağı çamura değmeyecek insanların daha refah ve iyi şartlarda yaşaması için kullanacağız. Siz tahsisli ödenekler dediniz. O ödenekler altyapı ve içme suyu, kanalizasyona kullanılacak. Komisyon çalışsın, borçlanma sonucu çıkarsa o uygulanacak.”

İŞTE TARTIŞMANIN ZİRVE YAPTIĞI O ANLAR

MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz: “Nail bey saygınlıktan bahsediyor. Ona cevap vereceğiz.”

İl Genel Meclis Başkanı Ali Bolat: “Söz hakkı vermiyorum. Cevap hakkı vermek zorunda değilim.”

MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz:  “Ben saygınlık bozuyormuşum. Ben saygınlık üzerine konuşmak istiyorum. Ben saygınlığı nasıl bozdum? Kime ve neye karşı yaptım? Ayıp ya! Kime ne terbiyesizlik yaptım?”

AKP Grup Sözcüsü Nail Yaşar Akgül: “Tribüne oynamayın”

MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz: “Ben tribüne oynamıyorum. Kime terbiyesizlik yaptım?”

MHP GRUBU MECLİSİ TERK ETTİ

Karşılıklı tartışmanın ardından MHP Grubu salonu terk ederek tepkisini gösterdi. İl Genel Meclis Başkanı Bolat, Plan ve Bütçe komisyonunun teklifle ilgili raporunu hazırlaması için Meclise 10 dakika ara verdi. Aranın ardından komisyon raporu okundu.

MHP’Lİ ÜYELER KOMİSYON RAPORUNA ŞERH DÜŞTÜ

Komisyon raporunda MHP’li üyelerin şerh koyduğu görüldü. Şerhte “Borçlanmaya hayır bütçe imkanları dahilinde yapılmasını uygun buluyoruz” ifadeleri kullanıldı.

TEKLİFE CHP’LİLER DE DESTEK VERDİ

Bu arada borçlanma yetkisi 7 yıl vadeli olarak Özel İdare Genel Sekreteri Mahmut Zadeoğlu’na verildi. Komisyon raporuna CHP grubunun da destek vermesi dikkatlerden kaçmadı.

 

 

Bu haber 815 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...