Projelerin toplam bedeli 222 bin 500 TL

4 Şubat 2015 17:43

Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında; Keçiborlu, Yenişarbademli ve Şarkîkaraağaç için hazırlanan BAKA Projeleri kabul edildi. Buna göre Keçiborlu’da Lavanta Balı, Yenişarbademli’de Kültür Mantarcılığı ve Şarkîkaraağaç’ta ise Yayla seracılığının geliştirilmesi için toplam 222 bin 500 TL bütçe ayrılacak.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) 3 ilçenin ekonomik alanda önünü açmak için geliştirilen projeleri kabul etti. Tarıma dayalı sanayiye yönelik olan projeler Şarkikaraağaç, Yenişarbademli ve Keçiborlu İlçelerinde ikamet eden vatandaşlara büyük gelir kaynağı sağlayacak.

KEÇİBORLU TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ ÜRETİM MERKEZİ OLACAK

İlk olarak Keçiborlu İlçesi için BAKA tarafından kabul edilen Keçiborlu Lavanta Balı Kalite Analizi ve Tanınırlığının Artırılması Projesi’nin bedeli 30 bin TL. Bu proje ile tarımının, kırsal kalkınmanın ve tarıma dayalı gıda sanayinin gelişmesinin sağlanmasına yardımcı olacak Lavanta balının tanıtımı ve yaygınlaştırılması sayesinde buna bağlı olarak gerek lavanta yetiştiriciliğinin, gerekse lavanta balına yönelik arıcılık yapılması ve yeni pazarlara ürün satılması ile üreticilerin gelirlerinin artırılması hedefleniyor. Bu proje ile Lavanta ve Lavanta balı üretiminde Keçiborlu’nun tıbbi ve aromatik bitkiler üretiminde gülden sonra lavanta ile alternatif üretim merkezi olması planlanıyor.

YENİŞARBADEMLİ KÜLTÜR MANTARCILIĞI İLE YENİDEN HAYAT BULACAK

İkinci olarak Yenişarbademli’de Kültür Mantarcılığının Yaygınlaştırılması Analizi ve Örnek Uygulamalar Yapılması Proje’siyle sürekli göç veren ilçenin eski günlerine dönmesi hedefleniyor. Yaklaşık 123 bin TL toplam bütçesi olan projenin yüzde 50’si de hibe olarak verilecek.

ŞARKÎKARAAĞAÇ YENİ BİR SEKTÖRLE TANIŞACAK

Son olarak hayvancılığın merkezi olan Şarkîkaraağaç’ta ise Yayla Seracılığının Geliştirilmesi ve Bölgeye Uyumunun Belirlenmesi Projesi uygulanacak. Toplam 70 bin TL bütçesi olan proje ile ilçeye yeni gelir kaynağı oluşturma hedefi var. Şarkîkaraağaç’ta arazilerin küçük ve parçalı oluşu çiftçiyi birim alanda daha çok gelir getirici ürün yetiştirmeye yönelttiğinden yayla seracılığıyla ilçe sakinlerine yeni gelir getirici bir faaliyet olması planlanıyor.

Projelerin gerçekleştirilmesi ve başaralı olması sonrası Isparta’nın Lavanta Balı üretiminde, Kültür Mantarı Yetiştiriciliği ve Yayla Seracılığı alanlarında önemli bir konuma gelmesi ve söz sahibi olması hedefleniyor.

 

Bu haber 733 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...