“Ücretsiz Kanser Taramanızı Yaptırın”

6 Şubat 2015 15:57

İlimizde hizmet veren  Kanserde Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) yanı sıra tüm ilçelerde de 2014 yılı ekim ayı itibariyle ücretsiz kolorektal (kalın bağırsak) ve servikal (rahim ağzı) kanserler için toplum tabanlı tarama programı uygulandığını belirten Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya;   Kanser tarama programlarıyla ölümlerin yok edilebildiği ve erken teşhisle gelen erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiğine dikkat çekti.

Karakaya’nın açıklaması şöyle: “Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır. Bu amaçla oluşturulan “Dünya Kanser Günü” her yıl 4 Şubat Günü Kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır.

Sağlıklı yaşamayı seçmek imkansız değildir; Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Sigara da eklendiğinde bu rakam %50’ye ulaşmaktadır. Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de bu konuya fazla önem verilmektedir, mevcut tütün ve obezite eylem planlarımız çok başarılı sonuçlar ile hızla devam etmektedir.

Kanserde erken tanı imkansız değildir; Ülkemizde hizmet veren tüm KETEM’ ler gibi ilimiz KETEM’ de de ücretsiz meme, kolorektal (kalın bağırsak) ve servikal (rahim ağzı) kanserler için toplum tabanlı tarama programı uygulanmaktadır. Kanserde erken tanı programları, toplumda bilgi arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalık oluşturmalıdır.  Bu konuda da ülkemizde önemli çalışmalar yürütülmekte olup ilimizde hizmet veren  Kanserde Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerimizin (KETEM) yanı sıra tüm ilçelerimizde de 2014 yılı ekim ayı itibariyle ücretsiz kolorektal (kalın bağırsak) ve servikal (rahim ağzı) kanserler için toplum tabanlı tarama programı uygulanmaktadır. Kanser tarama programlarıyla ölümlerin yok edilebildiği ve erken teşhisinle gelen erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği unutulmamalıdır.

Kanser ile mücadele kanser kayıtçılığından tedavi ve palyatif bakıma kadar uzanan geniş bir yelpazeden oluşan oldukça komplike bir süreçtir. Konuyla ilgili olarak Halk Sağlığı Kurum Başkanlığımız Kanser Daire Başkanlığı tarafından yapılan eğitimlerle 2013-2014 yılları arasında Halk Sağlığı Müdürlüğümüz bünyesinde Kanser Kayıt Merkezi kurulmuştur. İlimiz hastanelerinde oluşturulan birimlerden merkezimize veri akışı sağlanarak kanser kayıt işlemleri yapılmaktadır.

Aileniz ve Sağlığınız Bizim İçin Önemli!

Ücretsiz Kanser Taramanızı Yaptırın, Çünkü Biz Bir Aileyiz…”

Bu haber 753 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...