Eczacılar Odası okullarda eğitim vermeye hazırlanıyor

10 Şubat 2015 15:45

Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, madde kullanımına bağlı ölümlerin son bir yılda 4 kat artış gösterdiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Garğın, “Bonzaide ilk kullanımla ani ölüm riski söz konusudur. Bu yüzden ilimizdeki okullarda eğitimler vereceğiz” dedi.

Türkiye son yıllarda diğer uyuşturucu maddelerinden çok daha tehlikeli olan bonzai ile mücadele etmeye çalışıyor. Isparta’da da bonzai kullanımının yaygın olduğu iddia ediliyor. Bu kapsamda Türkiye Eczacılar Birliği, bonzaiye savaş açtı. Öğrencilere artık bonzai konusunda eğitimler verilecek. 15.  Isparta Bölge Eczacılar Odası da ilimizdeki gönüllü eczacılar aracılığıyla ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencileri bilgilendirecek.

BONZAİ ESRARIN BENZERİDİR

15. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, Türkiye’de son bir yılda doğrudan madde kullanımına bağlı ölümlerde bir önceki yıla göre neredeyse 4 kat artış gösterdiğini ileri sürerek, “Özellikle gençler arasında son yıllarda en çok kullanılan madde bonzaidir. Yeni bir sentetik madde olan bonzai, esrarın bir benzeridir. Uyuşturucu maddedir” dedi.

BONZAİ ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU

Garğın, şunları söyledi:  “Maddelerden ayıran en temel faktör karışımın içeriğine göre tek başına kullanılan ve diğer maddelere göre çok daha hızlı, şiddetli bağımlılık oluşturmasıdır. Tek seferlik denemeler hızlı ve şiddetli bağımlılık gelişmesi açısından ciddi bir risk teşkil etmektedir. Ayrıca şizofreni, panik ataklar ve epilepsi nöbetleri ilk kullanımda dahi ortaya çıkmaktadır. İlave olarak ilk kullanımla ani ölüm riski söz konusudur. Bu nedenle bonzai kullanımı önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu konuda gençlerin bilgilendirilmesi gerekir.

ISPARTA’DAKİ GÖNÜLLÜ ECZACILAR EĞİTİM ALACAK

Türkiye Eczacılar Birliği tarafından yeni bir proje başlatıldı. Daha önce Eczacılar Günü’nde öğrencilere akılcı ilaç kullanımı eğitimleri verdik. Bu dönem de Şubat ayı içerisinden Isparta’dan gönüllü eczacılar Ankara’ya giderek bonzai ile ilgili eğitim alacaklar. İlimizdeki tüm ortaokul ve liselerde bonzaiyle ilgili öğrencilere bilgi aktaracaklar. Bağımlılık, bağımlılık yapan maddelerin ortak özellikleri, içindeki maddeler, vücuda verilen zarar ve bonzaiyle ilgili nasıl mücadele edileceğini anlatacaklar” şeklinde konuştu.

Bu haber 779 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...