ORMA’ya temiz Çevre akreditesi

19 Şubat 2015 16:43

ORMA A.Ş, sürdürülebilir çevre yönetimi çalışmaları kapsamında kömür, fuel oil ve mazot kullanımını sıfırladı. Yerine odun kabuğu ve doğalgaz kullanan ORMA AŞ, filtre ve sulu baca yatırımları ile 49 bin 272 ağaç dikimine bedel karbondioksit salınımını engelledi.

İlimizin en büyük fabrikalarından biri olan Orma Orman Mahsulleri İntegre San ve Tic. AŞ, örnek bir çalışmaya imza attı. Sürdürülebilir çevre yönetimi çalışmaları kapsamında doğal yakıt kullanımı, filtre ve sulu baca yatırımlarıyla karbondioksit salınımını engelleyen ORMA, bu alanda Temiz Çevre Akreditesi aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan ORMA, şu ifadelere yer verdi; ‘’Orma A.Ş’de çevre yönetimi, strateji ve politikalar çerçevesinde yürütülmekte ve çevre yönetimi esaslarını ilgili çevre mevzuatı çerçevesinde belirlenen temel ilke ve prensipler oluşturmaktadır. Şirketimiz, doğal kaynakların etkin kullanımını, yasalar çerçevesinde çevre kirliliğinin önlenmesini, üretim süreçlerinde proses gereği açığa çıkan atıkların kaynağında azaltılmasını, ayrıştırılmasını, geri dönüşüme kazandırılmasını ve en uygun yöntemlerle bertaraf edilmesini çevre politikasının temeli kabul eder. Çevre performansının geliştirilmesine yönelik olarak her yıl önemli ölçüde finansal kaynağı çevre yönetimine ayırmaktadır. Çevre performansını artırmaya yönelik olarak son 3 yılda 375.000 USD yatırım gerçekleştirilmiştir.

49 BİN AĞAÇ DİKMEYE BEDEL

Bunlar; Kömür kullanımının sıfırlanması ve yerine odun kabuğu kullanılması, Fuel oil ve mazot kullanımının sıfırlanması ve yerine doğalgaz kullanılması, Filtre yatırımları, Sulu baca yatırımlarıdır. Doğalgazın CO2 emisyonu kömür, motorin ve fuel oil CO2 emisyonuna göre yüzde 50, odun kabuğunun CO2 emisyonu ise kömür, motorin ve fuel oil emisyonuna göre yüzde 90 daha azdır. Şirketimiz bu yatırımla ile 30.740.540 Kg CO2 salınımını engellemiştir. 30,7 Milyon Kg CO2 salımını engellemek 49.272 adet ağaç dikmeye bedeldir. Tek emisyonumuz talaş kurutma bacalarımızdaki sulu baca sistemleri ile atmosfere verdiğimiz ve çevreye hiçbir olumsuz katkısı olmayan 8,5 ton/saat su buharıdır (Süleyman Demirel Üniversitesi).

‘’ÇEVRENİN EN İYİ ŞEKİLDE KORUNMASINA İNANIYORUZ’’

Çevre sağlığı bilinci tüm personelimize aşılanmış olup, sistematik bir şekilde atıkları kaynağında azaltma ve ayrıştırma çalışmaları yapılmaktadır. Kaynağında azaltma sayesinde 1 ton kağıt-karton atığının geri kazanımıyla 17 yetişkin ağacın korunması ve 12.400 M3 CO2 bertaraf edilmesi, 1 ton plastik ambalaj atığının geri kazanımıyla 14.000 KW enerji tasarrufu sağlanmıştır. Çevreyi, faydalanılacak değerli ve tüm dünya insanlığının ortak hazinesi olarak gören Şirketimiz çevrenin en iyi şekilde korunması gerektiğine inanır. Global çevreyi korumak, tüm iş süreçlerimizde ve faaliyetlerimizde insan sağlığına ve çevreye katkıda bulunmak 1970 yılından bu yana en büyük değerimizdir. Orma, bu bilinçten hareketle çevre yönetimini de içinde barındıran entegre yönetim sisteminin de bütün şartlarını yerine getirmektedir. 

‘’BİLİMSEL RAPORLARLA BELGELENDİ’’

Emisyon parametrelerimiz Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde yer alan sınır değerlerin oldukça altındadır. Baca emisyonlarımız 24 saat/gün on-line analizörler ile ölçülmekte ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne aktarılmaktadır. Ayrıca, şirketimiz baca emisyonları İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerinin de denetiminde akredite laboratuarlar tarafından defalarca rutin şekilde ölçülmüş ve baca emisyonlarımızın çevre mevzuatlarında istenen sınır değerlerin altında olduğu ve çevre sağlığı açısından hiçbir sakınca taşımadığı bu ölçümler ve bu ölçümlerden hareketle hazırlanan bilimsel raporlarla da belgelenmiştir. Sürdürülebilir çevre yönetimi kapsamında yapılan bu çalışmalar neticesinde Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 30.12.2014 tarihinde Şirketimize Hava Emisyon Konulu Çevre İzin Lisans Belgesi’ni vermiştir.’’

Bu haber 704 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...