BAKA’dan az gelişmişe pozitif ayrımcılık

23 Şubat 2015 19:12

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), 2015 Yılı Mali Destek Programı bilgilendirme toplantısını Isparta’nın ardından Burdur’da da gerçekleştirdi. Toplam 17 milyon TL bütçesi olan yeni mali destek programında 50 bin ile 750 bin TL arasında hibe desteği verileceğini belirten Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kürklü, az gelişmiş il ve ilçelerden gelen projelere artı puanlar verilmesini yönetim kurulunda kararlaştırdıklarını belirterek, “Bölgemizdeki il ve ilçe merkezlerini ekonomik gelişmişlik endekslerine göre bir sıralamaya tabi tutup, az gelişmiş il ve ilçelerden gelen projelere ilave 12 puana kadar pozitif ayrımcılık uygulanacaktır. Dolayısıyla az gelişmiş il ve ilçelerden gelen projelerin desteklenmesi ile kalkınma ajansımızın amaçlarından biri olan bölge içi gelişmişlik farkının giderilmesine büyük katkı sağlayacağız” dedi.

Antalya, Isparta ve Burdur’daki yatırımcılara doğrudan finansman desteği sağlanacak 2015 Mali Destek Programı’nın Burdur’daki bilgilendirme toplantısı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıya, Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kürklü, Garnizon Komutanı J. Albay Sayit Koca, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Saatcı, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Karakaya, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, kaymakamlar ile kamu ve özel kurum kuruluşlar, iş dünyası ile STK temsilcileri katıldı.

BAKA DESTEĞİ İLE BAŞARI HİKAYELERİ

Toplantı, BAKA’dan proje desteklerinden yararlanan firmalardan ikisinin başarı hikayelerinin temsilcileri tarafından anlatmasıyla başladı. Doyum Makarna Fabrikası ve Uğur Gıda’nın BAKA’nın desteğiyle kurumsal yapının güçlendirilip tanıtım ile markalaşma faaliyetlerine ağırlık verdiğini yeni istihdam oluşturduklarını anlatan firma yetkilisi Hüseyin Yılmaz, proje yazma ile uygulama kültürünü edindiklerini ve sistemli çalışma anlayışı kazandıklarını söyledi. Duranlar Süt Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Duran da, BAKA’nın desteği sonrasında uluslararası pazara açıldıklarını, kaliteli ve raf ömür süresi olan ürün çeşitliliğinin artırarak yurt içi ve yurtdışı pazarları oluştuğunu belirterek, “BAKA’nın kurulmasının ardından çalışmalarımız kolaylaştı” dedi.

BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen de, Kalkınma ajansının bugüne kadar verdiği doğrudan finansman destekleri hakkında bilgi verdi. BAKA’nın 4 mali destek programında 221 projeye 70 milyon TL’ye yakın kaynak aktardığını hatırlatan Özen, Mali Destek Programı’nın bir proje yarışması olduğunu, değerlendirmelerde projenin kalitesinin önemini vurgulayıp çok kaliteli ve iyi projeler beklediklerini söyledi. BAKA Genel Sekreteri Özen, “Yeni Mali Destek Programında 17 milyonluk bir paketten bahsediyoruz. Bunun 8 milyonu KOBİ’lere, 9 milyonu kar amacı gütmeyen kurumlara gidecek. Burada büyük payın Antalya’ya daha küçük payın Burdur ve Isparta’ya gidebileceğini düşünebilirsiniz ama böyle bir şey olmadığını belirtmek istiyorum. Çünkü, kesinlikle mali destek programlarımızı herhangi bir coğrafi dağılım gözetilmemektedir” diye konuştu.

Alternatif Turizmin Desteklenmesi, Yenilikçi Teknolojiler ve Yenilenebilir Enerji konularında yeni Mali Destek Programına çıkıldığını hatırlatan Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Hasan Kürklü ise, 50 bin ile 750 bin TL arasında hibe desteği verileceğini belirtti. BAKA Yönetim Kurulu olarak karar aldıklarını kaydeden Vali Hasan Kürklü, şöyle devam etti:

EKONOMİK GELİŞMİŞLİK ENDEKSLERİNE GÖRE SIRALAMA

“Aldığımız karar doğrultusunda bölgemizdeki il ve ilçe merkezlerini ekonomik gelişmişlik endekslerine göre bir sıralamaya tabi tutup, az gelişmiş il ve ilçelerden gelen projelere ilave 12 puana kadar pozitif ayrımcılık uygulanacaktır. Dolayısıyla az gelişmiş il ve ilçelerden gelen projelerin desteklenmesi ile kalkınma ajansımızın amaçlarından biri olan bölge içi gelişmişlik farkının giderilmesine büyük katkı sağlayacağız.

Kalkınma Ajansımızın faaliyete geçtiği 2010 yılından bu yana; ilimizin önde gelen sektörleri olan doğaltaş, gıda sanayi, makine sanayi, turizm, güneş enerjisi, ar-ge, innovasyon gibi birçok alanda projeler başarı ile hayata geçirilmiş, uygulanan bu projelerde yararlanıcıların koydukları eş finansman ile beraber toplam da yaklaşık 25 milyon TL’lik yatırım hamlesi gerçekleşmiştir.”

Toplantıya katılan işadamları, kurum ve kuruluş temsilcilerine seslenen Vali Hasan Kürklü, “Güzel, kaliteli ve çeşitli projeler bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. BAKA’nın mali destek programı rehberlerinde de; başvuran projelerin değerlendirmesinde projenin uygulanacağı il ve ilçelerin gelişmişlik sıralamasına göre gelişmişten az gelişmişe doğru 3 ile 12 puan, kazandıracağı istihdam sayısına göre de 1 ile 5 puan alacağı ve ilk başvuru yapanlara da artı 4 puan verileceği belirtiliyor.

BAKA Proje Yönetim Birim Başkanı Sinan Mesuter ise, katılımcıları 2015 Yılı Mali Destek Programı’nın amacı, hedefi, alt başlıkları ile ilgili konularda bilgilendirdi. Antalya, Isparta ve Burdur’da doğrudan finansman desteği sağlayacak mali destek programına projelerin internet üzerinden son başvuru tarihinin 10 Nisan 2015, proje dosyalarının son teslim tarihinin ise 17 Nisan 2015 saat 17.00’ye kadar olduğu hatırlatan Mesuter, hangi projelerin kabul göreceğini, dikkat edilmesi gereken noktalar, projelerin uygulanma yeri ve süreleri, maliyetlerin uygunluğu, destekten karşılanabilecek maliyetler gibi konularda bilgi verirken, BAKA’nın proje hazırlama eğitimleri vereceğini ve kısa süre sonra başlayacağını kaydetti.

Toplantı, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla tamamlandı.

Bu haber 736 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...