Çelenk Sunma Töreninde ikinci kriz !

29 Ekim 2012 19:13

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge nedeniyle çelenk sunmasına izin verilmeyen CHP ve ADD, 30 Ağustos Zafer Bayramında olduğu gibi Atatürk Anıtına yine çelenk sunmak isteyince kriz yaşandı.

Milli Bayramlar adeta krizlerin yaşandığı bayramlar haline geldi. Söz konusu kriz ve tartışmalar İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelge ile başladı. Daha önceki yıllarda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gibi milli bayramlarda gerçekleştirilen çelenk sunma törenlerinde Vali, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı başta olmak üzere Sivil Toplum Örgütleri, Siyasi Partiler ve çeşitli dernek ve vakıflar Atatürk Anıtına çelenk sunuyordu. Ancak, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile çelenk sunma törenlerinde bundan böyle sadece Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunulacağı belirtilerek, diğer çelenklerin sunulması uygulamadan kaldırıldı.

30 AĞUSTOS’TA BİRİNCİ, 29 EKİM’DE İKİNCİ KRİZ !

İlk olarak geçtiğimiz 30 Ağustos Zafer Bayramında uygulanan bu durum, Cumhuriyet Halk Partisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Isparta Şubesi’nin Atatürk Anıtına çelenk sunmada ısrar etmesiyle Zafer Bayramında krize dönüşmüştü. Çelenk sunma krizinin aynısı ve ikincisi önceki gün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için düzenlenen çelenk sunma töreninde de yaşandı.

ATATÜRK ANITINA ÜÇ ÇELENK SUNULDU 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları kapsamında önceki gün Cumhuriyet Meydanında Çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törene Vali Memduh Oğuz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ve Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Eren ile daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Ancak, törene katılan kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri ile polis arasında yaşanan kriz damgasını vurdu. 

ÇEŞİTLİ PARTİ VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

Aralarında CHP, İP, DSP, ADD, TGB, TEMAD gibi çeşitli siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri saat 12:00’de Isparta Belediyesi önünde bir araya geldi. Belediye önünden Hükümet Meydanı’na kadar ellerinde Türk bayrakları ve “Cumhuriyet Devrimi Kazanacak, Cumhuriyet Yıkıcılarına Geçit Yok” gibi dövizlerle yürüyen grup buradaki resmi kutlamalara katıldı.

ATATÜRK ANITINA ÇELENK YERİNE KARANFİL BIRAKTILAR

Tören sırasında, öğrencilerin önüne geçtikleri gerekçe gösterilerek grubun önünü sivil polisler tarafından kapatıldı. Bu sırada ADD Şube Başkanı Mahmut Özyürek, CHP İl Başkanı Vedat Şenol ve bazı katılımcılar polise tepki gösterdi. Kısa süren arbedenin ardından polis grubun önüne adeta etten duvar ördü.  Isparta Valiliği, TSK ve Isparta Belediyesi’nin çelenkleri Atatürk Anıtına sunulduktan sonra, kutlama törenlerine katılan grupta, ellerindeki karanfilleri Atatürk Anıtına bıraktı.

KAYMAKKAPI’DA BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Buradan Kaymakkapı Meydanına yürüyen kalabalık gurup kitlesel basın açıklamasının ardından dağıldı. Söz konusu açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nin laik, sosyal bir devlet olduğu ısrarla vurgulandı. 

CHP’LİLERİN ANKARA’YA GİTMESİNE DE İZİN VERİLMEDİ

Isparta’dan, Ankara'daki 29 Ekim Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak için yola çıkan yaklaşık 300 kişilik grubun bulunduğu 4 otobüs polis tarafından durduruldu. Isparta’dan Ankara’ya ‘Seferberlik Yürüyüşü’ için gitmek isteyen grubun Ankara çıkışına ‘vize’ verilmedi. Kentin çeşitli yerlerinden Ankara’ya hareket etmek için daha önceden kiralanan otobüsler buluşma noktalarına gelemedi.

Bu haber 1113 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...