“Bir gün siz de ihtiyaç duyabilirsiniz!”

25 Şubat 2015 18:18

İl Emniyet Müdürlüğü son dönemde artış gösteren ve 155 polis imdat hattını gereksiz ve asılsız ihbarlarla meşgul edenler hakkında yasal işlem uyguladı. 155 Polis imdat telefonunu arayarak görevli personele küfür ve hakaret edenler ise hapis cezasına çarptırıldı.

Konu ile ilgili olarak Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Her yıl vatandaşlarımız tarafından 155 Polis İmdat telefonu, SMS ihbar hattı ve kurumsal e-posta adreslerine gönderilen binlerce acil yardım talepleri ve ihbar müracaatları görevli personellerimiz tarafından yedi gün 24 saat kesintisiz olarak değerlendirilmekte ve bu taleplere cevap verilmektedir.

Ancak ülkemizde en çok kullanılan acil yardım hatlarından biri olan 155 Polis İmdat imdat telefonu diğer acil yardım numaralarında olduğu gibi gereksiz aramalar nedeniyle meşgul edilmekte, bununla birlikte bazı kullanıcıların görevli personele hakaret vb. konuşmalarda bulundukları görülmektedir. Bu tür aramalar nedeniyle, gerçekten acil yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlarımız mağdur edilmektedir. Bu kapsamda “155 Polis İmdat” telefonu ile görevli personele karşı “Hakaret” içerikli çağrı yapanlar hakkında, İl Emniyet Müdürlükleri Acil Çağrı Hizmetleri Yönergesinin 26. Maddesi gereğince çağrı yapana ait ses kayıtlarının çözümü yapılarak tutanak tanzim edilmekte ve arama yapan kişi hakkında kanuni işlem yapılmak üzere düzenlenen dosya ile Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmektedir.

 Geçtiğimiz yıl 155 Polis İmdat telefonunu arayarak görevli personele küfür ve hakaret eden F.K. isimli bir şahıs hakkında yapılan suç duyurusu üzerine Isparta 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararda kişinin “5 Ay Hapis Cezası ile cezalandırılmasına, 5327 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerince sanığın işlemiş olduğu suç dolayısıyla mahkum olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar “Bu Hakların Kullanmasının Yasaklanmasına”, 6.080 Türk Lirası Adli Para Cezası ile Cezalandırılmasına ve 5 yıl süre ile Denetimli Serbestlik Tedbirine tabi tutulmasına” karar verilmiştir.

 Bir başka örnek olarak 155 Polis İmdat Telefonunu arayarak görevli personele küfür ve hakaret eden A. E. İsimli şahıs hakkında yapılan suç duyurusu üzerine Isparta 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararda “5327 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri gereği 10 Ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, 6 ay süre ile alkollü yerlere girmekten ve alkol kullanmaktan yasaklanması seçenek yaptırımına çevrilmesine karar verilmiştir.”

Bununla birlikte 155 Polis İmdat telefonunu acil yardım ve ihbar çağrıları dışında gereksiz yere arayıp meşgul eden kişilere ve bu davranışlarında ısrar eden kişilere Valilik Kararı gereği 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. Maddesi'nde düzenlenen 'emre aykırı davranış' fiilinden 277 Türk Lirası idari para cezası verilmekte, bu fiilin tekrarı halinde ise bu ceza iki katı olarak uygulanmaktadır.

Vatandaşlarımızın 155 Polis İmdat telefonunu amacı dışında aramalarının bu hattı kullanarak yardım talebinde bulunmak isteyen kişilere ulaşılmasında zaman kaybına neden olacağını unutmamalarını ve bir gün kendimizin de yardıma ihtiyaç duyabileceğimizi düşünmemiz gerektiğini önemle hatırlatırız” denildi.

Bu haber 707 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...