“Cumhuriyet yeniden dirilişin sembolüdür”

29 Ekim 2012 19:15

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 89. Yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Isparta’da da coşku içinde kutlandı. Bu yılki kutlamalara konser programı da ilave edilince coşku iki katına çıktı. Hükümet Caddesinde yapılan törenleri izleyen binlerce kişi, ellerindeki bayraklarla geçit törenine katılan asker ve öğrencileri coşku ile alkışladı.

Bundan tam 89 yıl önce temelleri atılan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yıldönümü her yıl olduğu gibi bu yılda büyük bir coşku içinde kutlandı. Önceki gün saat 13.00’de çelenk sunma töreniyle başlayan kutlamaların dünkü bölümünde ilk olarak saat 09.00’da Vali Memduh Oğuz Valilikte tebrikleri kabul etti.

HÜKÜMET CADDESİNDE BAYRAM COŞKUSU…

Kutlamalar daha sonra Hükümet Caddesinde devam etti. Hükümet Caddesindeki törene; Vali Memduh Oğuz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın eşleriyle birlikte katılırken, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Adalet Komisyonu Başkanı Suat Yürekli, SDÜ Rektör Yardımcısı İskender Akkurt, Vali Yardımcıları, Daire Müdürleri askeri ve mülki erkan ile binlerce vatandaş katıldı. Buradaki tören saat 09.40’da Vali Memduh Oğuz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın halkın bayramını kutlamaları ile başladı. Daha sonra hep birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. 

TRT SANATÇISI SELMA GEÇER’DEN HALK KONSERİ

Bayramın bu bölümünde bir ilk yaşandı. Zira, bu zamana kadar hiç bayram kutlamaları içerisinde halk konseri yer almıyordu. Dünkü kutlamalarda halk oyunlarının ardından sahneye TRT Sanatçısı Selma Geçer çıktı. Geçer söylediği türküler ve özellikle Atatürk’ü simgeleyen ‘Sarı saçlı, mavi gözlü’ ile ‘Kemal Paşa’ Türküleri ile bayrama katılanları coşturdu. TRT Sanatçısı Selma Geçer, Bayramda geçit töreninin ardından da sahne alarak türkülerine devam etti.

“CUMHURİYET YENİDEN

DİRİLİŞİN SEMBOLÜDÜR”

Daha sonra kürsüye gelen Vali Memduh Oğuz, günün anlam ve önemi hakkında bir konuşma yaptı. Vali Oğuz konuşmasında:  “Ülkemiz genelinde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyetinin 89. yıldönümü Güller, Göller ve Halılar diyarı güzel insanların yaşadığı cennet yurt köşesi Isparta’da da büyük bir coşku içinde gururla kutluyoruz. Bu gurur günümüzde tüm Ispartalıların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını en iyi dileklerimle kutluyorum. Türkiye Cumhuriyeti yok edilmek istenilen bir ulusun, yeni bir devlet oluşturma ve bağımsızlığına kavuşturmak amacıyla giriştiği mücadelenin sonucunda kurulmuştur. Kurtuluş Savaşı Milletimizin var olma mücadelesi Cumhuriyet ise yeniden dirilişinin sembolüdür.

“CUMHURİYET, MİLLİ GAYRET VE AZMİN ESERİDİR”

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşu Cumhuriyetin ilanı ile niha - i hedefini ulaşmış, böylece Türk milleti ve devletinin varlığı ebedileşmiştir. Cumhuriyet, tarihimizdeki en büyük en önemli olaylarından biridir. Bizi biz yapan ve devleti de bizim yapan bir olaydır. Cumhuriyet Milli gayret ve azmin eseridir.

 “CUMHURİYET ÜLKEMİZE ÇOK ŞEYLER KAZANDIRDI”

Böcüzade yazdığı kitabının son sayfalarında Cumhuriyet kurulmadan birkaç yıl önceyi şöyle anlatıyordu. Cezaevinin yanında bir oda vardı. Odanın yanında da bir büro. Bu büroda çok yüksek maaşlı yabancı insanlar çalışıyordu. Bunlar milletin kazancını tahsil etmekle görevliydiler. İşte Türk milleti böyle esaret altından Cumhuriyetle kurtulmuştur. Cumhuriyet ülkemize çok şeyler kazandırmıştır.

“BÜYÜYEN CUMHURİYET, BÜYÜYEN ISPARTA”

Cumhuriyetin kurulduğu yıl Isparta’da bir doktor bile yok iken bugün doktor sayımız bini geçmiştir. İlimizin gururu Süleyman Demirel Üniversitemizde 1917 Öğretim Üyesi ve 57 bin öğrencimiz vardır. Binlerce de teknik eleman ve mühendisimiz vardır. Bizler Türkiye Cumhuriyetini kuran atalarımızın sayesinde bugünlere ulaştık. Hepsini rahmetle anıyoruz. Yaşayan Gazilerimizi saygıyla selamlıyoruz. Vefat etmiş olan gazilerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Kendilerini minnet ve şükranla anıyoruz.

“CUMHURİYET İLELEBET SÜRECEKTİR”

Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir devlettir ve bu Cumhuriyet ilelebet sürecektir. Ben konuşmama son verirken  Türkiye Cumhuriyetinin 89. yıldönümü olan bugünkü bayramımızı en iyi dileklerimle bir kez daha kutluyor, saygılar sunuyorum” dedi.

BAŞARILI SPORCULARA ÖDÜL

Törende daha sonra; Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle geçtiğimiz hafta düzenlenen Cumhuriyet Kupası spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Bayramda öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunmasının ardından geçit törenine geçildi. Törene katılan binlerce vatandaş geçit töreni sırasında alkışlarla geçit yapan asker ve öğrencilere destek verdiler.

BAYRAM HALK KONSERİ İLE SONA ERDİ

Hükümet Caddesindeki geçit töreninin ardından sahneye tekrar TRT Sanatçısı Selma Geçer çıktı ve söylediği türkülerle bayrama katılanları coşturdu. Konserin sonunda ise Vali Memduh Oğuz, Sanatçı Selma Geçer’e teşekkür etti. 

 

 

Bu haber 1325 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...