Kültür Turizm Müdürlüğü’nden sanat kursları

26 Şubat 2015 18:43

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türk Süsleme Sanatları ve Geleneksel El Sanatlarından Tezhip, Minyatür, Ebru ve Deri Aksesuar Yapımı Kursları başlatıyor. Kurs süreleri 168 saat ile 392 saat arasında değişiyor.

Türk Süsleme Sanatları ve Geleneksel El Sanatlarını tanıtmak ve yaşatmak, aslına uygun olarak öğretip, yeni elemanlar ve ustalar yetiştirerek gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde dün itibariyle kurslar başladı. Tezhipte 18, Minyatürde 16, Ebruda 15 ve Deri Aksesuar Yapımı kursunda 19 olmak üzere değişik meslek ve yaş gruplarından toplam 68 kursiyer kurs sonucunda sertifikalarını alacak.

HEM KAYBOLMASI ENGELLENECEK

HEM DE EKONOMİYE KATKI SAĞLANACAK

Özellikle Deri Aksesuar Yapımı Kursuyla ilimizde kaybolmaya yüz tutmuş dericilik mesleğinin sanatsal ürünlerle birleştirilerek ulusal ve uluslararası alanda Isparta kültürüne ve ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor. Öte yandan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tezhip, minyatür ve ebru sanatının tanımını da yaptı. İşte o sanatların tanımı;

TEZHİP SANATI

“Tezhip sanatı, Arapça “zeheb” (altınlamak) manasına gelir. Altın ve toprak boyalarla kâğıt üzerine yapılan bu zarif sanat, Türklerin İslamiyeti kabulü ile gelişim göstermiş, kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’i en güzel şekilde süslemek amacıyla ise Türk sanatkârlarının elinde muhteşem eserler verilerek günümüze kadar ulaşmıştır. Doğada bulunan bitki ve geometrik şekillerin stilize edilerek yorumlanması ilkesine dayanan tezhip sanatı; günümüzde hat levhalarının etrafını süslemede, dini ve sivil mimari eserleri tezyinlemek (süslemek) amacıyla kullanılmaktadır.

MİNYATÜR SANATI

Minyatür sanatı; Fransızca “miniatüre” yani küçük anlamına gelmekte olup tasvir sanatıdır. Kökeni Orta Asya’ya kadar uzanan, ilk örneklerine Uygur bezeklik duvarlarında rastlanılan bu sanat alanı, kitaplarda konu anlatımı, tarihi belge niteliği taşıması ve açıklayıcı özelliklerinden dolayı özellikle edebi ve ilmi kitaplarda yer bulmuştur. Doğada bulunan canlıların ışık, gölge ve perspektif kullanılmadan yapılan tasvirleri esasına dayanır.

EBRU SANATI

Ebru sanatı, Farsça “ab-ru” kelimesinden gelip suyun yüzü demektir. İlk örneklerine 9.yy da rastlanan bu sanat, kitre ile hazırlanan su üzerinde toprak boyalarla yapılan kâğıt süsleme sanatımızdır.”

KURSLAR

Ebru kursu 25 Şubat-20 Haziran tarihleri arasında 168 saat

Tezhip 1 kursu 25 Şubat-20 Haziran ve 16 Eylül-18 Aralık tarihleri arasında 320 saat

Minyatür 1 kursu 25 Şubat-20 Temmuz ve 16 Eylül-18 Aralık tarihleri arasında 392 saat

Deri Aksesuar Yapımı kursu 26 Şubat-20 Temmuz tarihleri arasında 256 saat

 

Bu haber 729 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...