Arı Yetiştiricilerine Konferans

4 Mart 2015 17:03

SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkların Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Pirgon ve Dâhiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Bünyamin Aydın, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Toplantısında arı sütü ile ilgili yapmış oldukları deneysel ve klinik çalışmaları Burdur’lu üreticilerle paylaştı.

80’e yakın üreticinin katıldığı toplantıda arı sütünün deneysel çalışmalarının gelecekte sağlık alanında kullanımı açısından önemli bir ışık tutacağının vurgulandığı toplantıda ayrıca çocuklarda büyüme amaçlı kullanımı yerine postmenapozal kadınlarda önemli bir östrojenik destek sağlayacağı ve gelecekte yeni kullanım alanlarının da keşfedileceği söyledi.

Süleyman Demirel Üniversitesi ve üretici işbirliğinin devam etmesi ile arı sütü üretiminin artacağı ve bu konuda halkında aydınlatacağı temennileri sunuldu. Toplantıda konuşan Türkiye Arı Yetiştirileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, tüm dünyada arı sütüne karşı yoğun bir ilginin başladığı ancak klinik deneylerin kısıtlı olduğunu aktardı. Yılmaz, Türkiye’nin yılda ortalama 21 bin ton arı sütü ithal ettiğini ve birçoğunun kalitesiz ürün olduğunu ve ülkemizde de arı sütü üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, apiterapinin bilimsel dayanaklarının ortaya çıkması yönünde arı sütü çalışmalarına desteklerini vereceklerini ve Süleyman Demirel Üniversitesi Çocuk Endokrinolojisi ve Erişkin Endokrinolojisi Bilim Dalları ile ortak çalışmalara başlamak istediklerini belirtti.

Doç. Dr. Özgür Pirgon, arı sütünün dünyada sağlık açısından bilimsel çalışmalarla yeni kullanım alanları doğduğunu ve bölgenin arı sütü üretimini artırması gerektiğini belirtti.

Uzm. Dr. Bünyamin Aydın ise 8 farklı klinik alanda başlamış oldukları çalışmaların sonuçlarını önümüzdeki 6 ay içerisinde üreticilerle paylaşacaklarını anlattı. Türkiye ve Burdur dernek başkanlarının doktorlarımıza plaket vermesi ile toplantı sona erdi.

Bu haber 685 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...