6 Avrupa ülkesi TED Isparta Koleji’nde buluştu

4 Mart 2015 17:09

TED Isparta Koleji Özel Lisesi 2013 yılında yürütmeye başladığı Comenius projesinde farklılığını ortaya koymaya devam etmektedir. Polonya, Bulgaristan, İtalya, Almanya ve İsveç ile beraber çalışılan projede 'Uzakta ama Birlikte' başlığı altında yardımlaşma ve işbirliğinin önemini vurgulamak için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Şimdiye kadar 16 TED Isparta Koleji öğrencisi Polonya, Bulgaristan, İtalya ve Almanya ziyaretlerinde bulundu. Projenin 5. aşamasında TED Isparta Koleji tüm ortak ülke okullarından toplam 17 öğrenci ve 9 öğretmeni Isparta’da 1 hafta süreyle ağırlayacaktır. Haziran’da ise Kolej öğrencilerinden 6 tanesi daha projeyi sonlandırmak için İsveç’te bulunacaklardır.

Ortak ülke okulları için hazırlanan 1 haftalık program hem şehir içi gezilerini, hem de Eğirdir ve Yalvaç gibi yakın ilçeler ve Antalya gezilerini kapsamaktadır. TED Isparta Koleji’nin ev sahibi olduğu Comenius Projesi’ni diğer katılımcı ülkelerden farklı kılan özellik; program dahilinde yapılacak tüm etkinliklerde TED Isparta Koleji öğrencilerinin  İngilizce ve Almancayı tercümana ihtiyaç duymadan projeye dahil olan ülkelerin öğretmenleri ve öğrencileriyle rahatça iletişim kurdukları görülmüştür. Öğrencilerinin İngilizce seviyesine güvenen TED Isparta Koleji Comenius Projesinde, öğrenciler rehber görevini üstlenecek ve yurtdışından gelen gruplara ülkemizi, ülkemiz kültürünü ve kendilerini tanıtacaktır. Misafir öğrenciler TED Isparta Koleji Özel Lisesi öğrencilerinin evlerinde konaklayacaklar. Böylece 1 haftanın tamamında gelen misafirlerle iletişim halinde olup hem ülkemizin tanıtılması hem de Isparta’mızın tanıtılmasına katkı sağlayacaklar.

Yapılacak gezilerin yanında, TED Isparta Koleji Özel Okulu kampüsünde geçirilecek zamanda çeşitli proje çalışmaları yürütülecektir. Farklı ülkelerden gelen öğrencilerden oluşan 4 farklı proje grubu hafta boyunca İşbirliğinin önemi üzerine çalışacaklar ve programın son günü olan 6 Mart Cuma gününde hafta boyunca çalıştıkları proje ürünlerini sunacaklardır.

2 Mart Pazartesi günü proje çalışmalarının ilk gününü tamamlayan grup, güne yapılan açılışla başlamıştır. Daha sonra yapılan okul gezisinde girdikleri her sınıfta farklı bir sürprizle karşılaşan Comenius grubundan, hem okul binasının büyüklüğü ve sağladığı imkanlar hem de kullanılan öğretim teknikleri ve eğitim kalitesi hakkında çok olumlu dönütler alınmıştır. Okul turu sırasında öğrenci ve öğretmenler, müzik sınıfında küçük bir konser dinlediler, drama sınıfında öğrencilerin hazırlamış oldukları kısa bir oyun izlediler, Fizik, Kimya ve Biyoloji laboratuvarlarında yapılan deneyleri takip ettiler, Bilişim Teknolojileri Laboratuvarında öğrencilerin 3 boyutlu çizimler yapabildiklerini gördüler, 3D sınıfında özellikle öğrencilerin zorlandığı sayısal dersleri görselleştirerek eğlenceli ve akılda kalıcı hale getirdiğimiz videoları izlediler ve ana sınıfı öğrencilerinin hazırladıkları gösterileri ve her bir öğretmen ve öğrenciye sundukları minik hediyeleri çok beğendiler.

Öğle saatlerinde hazırlanan Uluslararası Büfede tüm ülke öğrencileri ülkelerinden getirdikleri geleneksel yiyeceklerini kendilerine ayrılan masalarda sergilediler. TED Isparta Koleji velilerinin desteğiyle hazırlanan Türk yiyecekleri, tüm ülke öğretmen ve öğrencileri tarafından çok beğenildi.

Öğleden sonra ise Comenius Projesinin konusu olan İşbirliği üzerine oluşturulan 4 farklı grupta, farklı ülkelerden gelen öğrenceler beraber çalıştılar.

Gün sonunda Gülbirlik Fabrikası'na düzenlenen gezide gülün toplanış ve işleniş süreciyle ilgili kısa bir video izleyen grup, daha sonra gülden yapılan çeşitli kozmetik ürünleri ve yiyecekleri tanıma fırsatı buldular.

Projenin ilk gününde hem TED Isparta Koleji öğrencileri hem de yurtdışından gelen misafirleri verimli aynı zamanda da eğlenceli zaman geçirdiler.

TED Isparta Koleji Genel Koordinatörü ve Lise Müdürü Hayrettin BİLGE; Uluslararası projelerin öğretmen ve öğrencilerimizin ufkunu daha da genişlettiğini belirtti. Bilge, TED Isparta Koleji Özel Lisesi olarak ulusal veya uluslararası projede rol almaya devam edeceğiz,  bugün, böylesi projelerde sorumluluk üstlenerek yurt dışında ya da ülkemizin büyük kentlerindeki organizasyonlarda bulunma ve bilimsel çalışma yapma deneyimi edinen öğrencilerimiz, gelecekte dünya sorunlarına çözüm üreten genç liderler topluluğunda kendilerine yer edineceklerdir. Böylelikle yer aldığımız çevrede koşulları değiştirerek üniversal düşüncenin keşfine dönük yeni olanaklar yaratıyoruz." dedi.

Bu haber 1013 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...