Ustalık Belgesi için sigortalı çalışmaları gerekir

4 Mart 2015 17:10

Halk Eğitim Merkezi’nde 2224 saat eğitim aldıktan sonra ustalık belgelerinin verilmediğini ileri süren 32 kursiyere yanıt İl Milli Eğitim Müdürlüğü HEM’den Sorumlu Şube Müdürü Ömer Salman Çoban’dan geldi. Çoban, kursiyerlerin sigortalı çalıştıklarını belgelendirmek zorunda olduklarını bildirdi.

Halk Eğitim Merkezi’nde(HEM) aşçılık eğitimlerine katıldıkları ve ardından kendilerine ustalık belgesi verilmediğini ileri süren 32 kursiyer, kurs bitirme belgelerinin de geçersiz olduğunu iddia etmiş ve haklarını istediklerini bildirmişlerdir. Kursiyerlere yanıt İl Milli Eğitim müdürlüğü HEM’den Sorumlu Şube Müdürü Ömer Salman Çoban’dan geldi. Çoban, kursiyerlerin eğitim düzeyine göre belirli olan sürelerde sigortalı olarak bir işyerinde çalışmaları gerektiğini hatırlattı.

USTALIK BELGESİ İÇİN 5 YIL SİGORTALI ÇALIŞMA ŞARTI VAR

Konu hakkında açıklamada bulunan Çoban şunları söyledi: “Bu kursiyerlerimiz aşamaları tamamlayarak belgelerini aldılar. Bu aşamadan sonra ellerindeki belgeyle Çıraklık Eğitim Merkezi’ne giderek, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği’nin 242. Maddesi’nin 4’üncü bendine göre denklik işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir. Bu denklik işlemlerinde şikâyetçi olan kişilerin yapması gereken işlem bizden aldıkları 2224 saatlik belgeyle Çıraklık Eğitim Merkezi’ne başvurarak, lise mezunu iseler 6 ay, ilköğretim ve ortaokulu mezunu iseler 1 yıl sigortalı olarak aşçılık mesleğiyle ilgili çalıştıklarını belgelendirmek zorundalar. Bu belgelendirmeyi yapan kursiyer direkt olarak kalfalık sınavında başarılı olursa kalfa olmaya hak kazanır. Kalfalık belgesini alanlar ustalık belgesi almak isterlerse 5 yıl sigortalı olarak çalıştıklarını belgelerlerse onlara da aşçı ustalığı belgesi Çıraklık Eğitim Merkezi tarafından verilir.

GEÇERLİ BELGE VERME YETKİSİ HEM’DE

HEM modüle bağlı 1024 branşta kurs açmakta ve kursu tamamlayanlara kurs bitirme belgesi vermektedir. Müdürlüğümüzce verilen bu belge yurt içi ve yurtdışında da geçerlidir. İlimizde MEB’e bağlı olan geçerli belge verme yetkisi olan tek kurum Halk Eğitim Merkezi’dir.”

 

Bu haber 871 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...