‘’Gülü ucuza mâl etmekte sınıfta kaldık!’’

4 Mart 2015 17:19

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, gülcülüğün bugün geldiği noktada çok önemli bir itirafta bulundu: ‘’Bulgaristan’a gittik gördük. Adamlar ucuza mal ediyor. Neden ucuza mal ediyor? Tarla bin dönüm. Fabrika yanında. Toplanan kazana gidiyor. Gül dalından koptuktan sonra 2 saat sonra kokusunu kaybediyor. Biz burada sınıfta kaldık mı kaldık? Bizde disiplin yok orada var’’ dedi.

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, gül sezonun açılmasına kısa bir süre kala önemli açıklamalarda bulundu. Gülün Isparta için önemi ve gelecekte kendilerini tehdit edecek muhtemel sebeplerini açıklayan Çelik, ‘’Gül Isparta için olmazsa olmaz bir üründür. Gül ile iştigal etmemek Ispartalı olmamakla da adlandırılıyor. Gülün bereketi ve manevi değeri başkadır. Gül bu topraklar için bereket ve kazanç oldu. Böyle bir değer bizim ekmeğimiz, aşımız ve prestijimizdir. Gülü mutlaka ve mutlaka Isparta’nın güler yüzü olarak devam ettirmemiz gerekir. Ancak gül üretimi planlı programlı olmalı. Bu ülkede 12 bin tona kadar üretildi. İşlenemedi sokaklara döküldü. Biz istikrarlı gitsin diyoruz. Altın yumurtlayan tavuğu yiyip bitirmeyelim, yumurtasını yiyelim. Ama tehlikeyi de görmek lazım’’ dedi.

‘’BİZ BURADA SINIFTA KALDIK!’’

Bulgaristan’a gittik gördük. Adamlar ucuza mal ediyor. Neden ucuza mal ediyor? Tarla bin dönüm. Fabrika yanında. Toplanan kazana gidiyor. Gül dalından koptuktan sonra 2 saat sonra kokusunu kaybediyor. Biz burada sınıfta kaldık mı kaldık? Çünkü bizim sahalarımız çok geniş. Bizde disiplin yok orada var. Akşamüzeri saat 8-9’da imalat bitiyor. Bizim ertesi günü sabaha kadar sürüyor. Senden daha ucuza mal ediyor senden daha fazla randıman alıyor. Avrupa’daki büyük firmaların hepsi Bulgaristan’da fabrika kuruyor. Kendi ihtiyacını kendi karşılıyor. Bulgaristan’dan bize ‘Gelin buraya tesis kurun’ teklifi geliyor. Ortaklık teklif ediyorlar. Fiyatlar yükseldikçe çare arıyor insanlar. Ticaret bu. Gül dikimine karşı değiliz ama planlı ve programlı olmalı’’ diye konuştu.

‘’BULGARİSTAN’DA GÜL ÜRETİCİLERİNE YÜZDE 70 DESTEK VERİLİYOR’’

Geleceği teminat altına alma adına riskleri şimdiden görüp ona göre tedbir almak gerektiğine değinen Çelik, şöyle devam etti; ‘’Bulgaristan’da yüzde 70 mazot ve gübre desteği var. Damlama sulamayla ilgili fidanların budamasıyla ilgili sadece kendi bakanlığından değil AB fonlarından da destek alıyor. Yarı maliyetimize denk gelecek fiyat karşınıza çıkıyor Aynı koşullarda rekabet etmek zorundasınız. Isparta’da önce iğneyi kendimize batırmamız lazım ki çuvaldızı başkasına batıralım. Üreticilerden başlamak kaydıyla herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım. Üreticiden biz ne istiyoruz? Erken toplanmasını istiyoruz. İlaçlama konusunda dikkatli olunmasını istiyoruz. Öğleden sonra sabaha kadar gül toplanıyor. Bu hem kaliteyi etkiliyor hem de maliyetlerinizi yukarı çekiyor.

‘’BİZ KAŞIKLA DESTEK ALAMIYORUZ ONLAR KEPÇEYLE VERİYOR’’

Üretici olmazsa imalatçılar da olmaz. 3’lü koalisyonu çok iyi yürütmek gerekiyor. Biz kaşıkla destek alamıyoruz Bulgaristan kepçeyle veriyor. Mutlaka ve mutlaka devletin bunu görmesi gerekiyor. İstenen rakamlar çok fazla değil. Ortalama Isparta’da 7 bin ton üretim baz alacak olursak 50 kuruş fark verilecek olursa 3 milyon 500 bin, 60 kuruş 4 milyon 200 bin lira yapar. Bu sektörde Türkiye’nin ilelebet devam etmesi için önemli bir destektir. Biz bu desteği alabilmek için sonuna kadar uğraşacağız.’’

Bu haber 716 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...