Coşar’dan devrim kanunları mesajı

5 Mart 2015 15:58

ADD Gül Isparta Şubesi tarafından düzenlenen 3 Mart Devrim Yasaları programına katılan CHP Milletvekili Aday Adayı Süleyman Coşar “devrim yasalarının en önemlisi Tevhidi Tedrisat Yasasıdır. Eğitimde birliği sağlayan yasa Milli Eğitim Bakanlığının kurulması ve Anadolu’da cahiliye devriminin kapanmasını sağlamıştır” dedi. Coşar Milli Eğitim Bakanlığı önünde Milli sözcüğü bulunan 2 bakanlıktan biri olduğuna dikkat çekti.

CHP Milletvekili Aday Adayı Süleyman Coşar 3 Mart devrim Kanunları ile ilgili yayımladığı mesajda 91 yıl önce çıkarılan devrim yasalarından en önemlisinin Tevhid-i Tedrisat Yasası olduğunu söyledi. Coşar Eğitim Birliği Yasası olarak anılan yasanın sonucunu kavrayabilmek için Cumhuriyetin Osmanlıdan devraldığı eğitim sistemini iyi bilmek gerektiğini belirterek açıklamasında şunlara yer verdi. “Cumhuriyet kurulduğunda, ülkede 1. Meşrutiyetle beraber önem kazanan modern okullar, batılı devletlerin egemenliğindeki misyoner okulları ve medreseler olmak üzere 3 ayrı eğitim tür ve yöntemi vardı. 1923 yılında ilkokuldan başlamak üzere üniversite öğrenimi dahil öğrenim görenler nüfusun % 3’ü idi. Toplam okur yazar oranı ise sadece %6 idi. Başlangıçta ülkedeki azınlıklar ve yabancıların çocukları için açılan Misyoner okullarında, giderek ülkemizin en seçkin çocukları okur hale gelmişti. 1900 yılında bu okullardaki öğrencilerin sadece yüzde 15’i Türk çocukları iken, 1920 yılında bu oran yüzde 75 olmuştu. Amerikalılara ait 435, Fransızlara ait 94, İngilizlere ait 30, Almanların 10, İtalyanların 4, Rusların 3 okulu vardı. Oysa aynı yıllarda Türk çocuklarının okuyabildiği sadece 23 İdadi yani Lise vardı.

Bunların dışında bir de hiç kimsenin karışamadığı, bazılarında sadece 5-6 öğrenci bulunan 479 Medresede 1800 öğrenci vardı. Tevhid-i Tedrisat yasası bütün bu karmaşaya son vermek amacı ile çıkarıldı. Atatürk eğitim konusuna çok büyük önem verdi ve en değer verdiği arkadaşlarını Milli Eğitim bakanlığında görevlendirdi. Milli Eğitim Bakanlığı önünde “Milli” sözcüğünün bulunduğu 2 bakanlıktan biri olageldi.”

 

Bu haber 746 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...