“Kadına şiddetin önlenmesi için yürüyecekler”

8 Mart 2015 18:41

Isparta Valiliği ve Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda “08 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla “Sağlık Çalışanları ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi İçin Yürüyoruz” sloganıyla yürüyüş etkinliği yapılacak. Saat:11:00 de Tren Garı önünde başlayan yürüyüş  Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü önünde son bulacak.  Yürüyüş akabinde Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü Toplantı Salonunda “Şiddet ve Şiddetin Önlenmesi” konulu bilgilendirme konferansı gerçekleştirilecek.

Konu ile ilgili Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Özlem Demer Dorum şu açıklamayı yaptı: “ Kişinin eşine, çocuklarına, ana-babasına, kardeşlerine ya da yakın akrabalarına yönelik her türlü saldırgan davranışı, bir kişiye güç veya baskı uygulayarak, istediği dışında bir şey yapmak veya yaptırmak şiddettir.  Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadına yönelik  şiddet, insan onuruna yapılan bir saldırı olarak kabul edilmekte ve kadının en temel insan haklarının ihlali olarak görülmektedir.

Kadına yönelik şiddet, gelir ve eğitim düzeyi ne olursa olsun farklı toplumlarda, farklı kültürlerde yaşayan kadınların ortak sorunudur. Yapılan araştırmalar kadınların özellikle ev içinde yaşadıkları şiddetin yaygınlığını ortaya koymaktadır. Tüm dünyada kadınlar, kocaları, babaları, erkek kardeşleri yada akrabalık ilişkisi bulunan diğer aile üyeleri tarafından da şiddete maruz kalabilmektedirler.

Aile içinde kadınların maruz kaldığı şiddet, yakın zamanlara kadar tüm dünyada aile içi mahrem bir sorun olarak görülmekte iken bugün kadına yönelik aile içi şiddet, geniş bir toplumsal çerçevede sosyo-kültürel bir sorun olarak ele alınmakta, kadının insan hakları ihlali ve bir halk sağlığı problemi olarak kabul edilmekte ve önlenmesi için tedbirler geliştirilmektedir.

Bu çerçevede yasal düzenlemelerin yanı sıra kadına yönelik aile içi şiddetin engellenmesi için kamuoyunda duyarlılık yaratmayı amaçlayan çalışmalar Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce de artarak sürdürülmekte ve şiddet mağduru kadınların yasal haklardan yararlanabilecekleri ve başvurabileceği kurum ve kuruluşlar tarafından sunulan hizmetlerin ve hakların toplumun tüm kesimleri tarafından bilinmesi için gerek hizmetiçi eğitimler gerekse de halk eğitimlerimiz devam etmektedir.

Ayrıca tüm sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla çalışmalarının sağlanması ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin azaltılması için 14.05.2012 tarihinde çalışan güvenliğinin sağlanmasına yönelik genelge gereği ilimizde Çalışan güvenliği birimi oluşturulmuş ve beyaz kod uygulamasına geçilmiştir.

Bu kapsamda Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda, Isparta Valiliği ve Halk Sağlığı Müdürlüğümüz koordinasyonunda Sayın Valimiz Vahdettin ÖZKAN’ın teşrifleriyle, tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarının katılım ve desteğiyle “08 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla “Sağlık Çalışanları ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi İçin Yürüyoruz” sloganıyla saat:11:00 de Tren Garı önünde başlayan yürüyüş  Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü önünde son bulacaktır. Yürüyüş akabinde Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü Toplantı Salonunda “Şiddet ve Şiddetin Önlenmesi” konulu bilgilendirme konferansı gerçekleştirilecektir. Sunum sonunda başarılı, fedakar, çalışmaları ile topluma örnek, her durum ve şartta zorluklarla mücadele edebilen baş tacı kadınlarımızdan belirlenen 3 kişiye “Yılın Kadını” plaketi takdim edilecektir.

Ayrıca 7 Mart tarihinde IYAŞ PARK AVM’de günün anlamına uygun halka yönelik bilgilendirme standı açılacak ayrıca Isparta genelinde tüm ilçe Toplum Sağlığı Merkezlerinde konu ile ilgili etkinliklere yer verilecektir.

Her türlü şiddetin önlenmesine yönelik farkındalık oluşturmak adına ”Şiddeti Reddet, Sağlık İçin Hareket Et” sloganı ile Halk Sağlığı Müdürlüğümüz olarak çalışmalarımız devam edecektir”.

Bu haber 681 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...