Eğirdir’de, Atatürk’ün gelişi kutlandı

8 Mart 2015 18:51

Atatürk’ün Eğirdir’e gelişinin 85. yıldönümü Eğirdir’de muhteşem bir törenle kutlandı.

Devletimizin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğirdir’e teşriflerinin 85. Yıl dönümü Eğirdir Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Eğirdir Belediye Başkanlığı çelenk sunumu ile başladı. Kale Meydanı’ndanki Atatürk anıtına sunulan çelenk sonrasında saygı duruşu ve istiklal marşının ardından program Tren Köprüsü’nde devam etti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl yaptı.

Başkan Şengöl, ilk gün ki gibi heyecanlı olduklarını belirterek, “6 Mart 1930 ilçemiz için çok önemli tarihtir. Çünkü o gün ülkemizin kurtarıcısı, Büyük Asker, Önder, Yeni Türkiye’nin kurucusu Atatürk şehrimizi şereflendirmiştir. İstiklal Savaşı’nın mutlak galibi Atatürk ülke gezilerine çıkarak şehirlerde incelemelerde bulunurmuş. Hakim ulaşım aracı trenle Ege-Akdeniz gezisi esnasında Afyon ili Dinar İlçesi Sütlaç İstasyonunda rahatsızlanır. Doktorlar nefes darlığı teşhisiyle göl havası iyi gelir düşüncesiyle şehrimizi önerirler.

Beyaz trenle 6 Mart 1930 gecesi Atatürk ve yanındaki zevat Eğirdir’imize gelirler. Gece demir yolu Garı’nda geçirilir. Sabah Ispartalı ileri gelenlerle Eğirdir’imiz yöneticileri ve halk gara koşarlar. Bir süre sohbet edildikten sonra beyaz tren yavaş yavaş Isparta-Burdur-Antalya istikametine hareket eder; aynı gün Isparta-Burdur ziyaretlerini yapar akşama Antalya’ya ulaşır.

Atamız yavaş yavaş yol alan tren penceresinden eliyle gölümüzü işaret ederek “Ne MUHTEŞEM MANZARA” dediği söylenir.

Ziyaretçiler içinde o günün Belediye Başkanımızdan rahmetli Süleyman Sukuti Yiğitbaşı da vardır. Onun hatıralarını okurken ne kadar heyecanlı olduğu anlıyorum. Bugün ben de en az rahmetli büyüğümüz kadar heyecanlıyım ve onun hatıralarını okurken dikkatimi çeken iki konu vardır.

1.            Kendilerine ait Pazarköy kereste Fabrikası’nda çalışan ustabaşı Alman’dan bahsetmektedir. Sebep hizar makinalarının dış kaynaklı olması ve çalıştıracak ehil personel olmamasıdır.

2.            Isparta’dan gelenler içinde ortaokul müdürlerinden bahsedilmektedir. Çünkü o gün Isparta’da bile Lise yoktur. ‘Bugün nereden-Nereye diyebilen pek çok yurttaşımız var olduğu halde bazıları ülkenin patinaj ettiğini söylemektedirler ki doğru değildir. Ülkemiz insanı sağlam temeller üzerine Atatürk’ümüze inşa edilen yargıları getirmesini bilmiştir.

Eğirdir ve Eğirdirliler Atatürk ile gurur duymaktadır. Bu gururun ilelebet devam edeceğini can-ı gönülden talep ediyor; katılımların için teşekkür ediyor; saygılar sunuyorum” dedi.

Başkan Şengöl’ün konuşmasının ardından, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın kahraman komandoları, tarihi demir köprüden muhteşem inişler yaparak katılımcıları adeta mest etti.

Eğirdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi İzzet Güleryüz “BEKLİYORUM” isimli şiiri duygulu bir şekilde okudu.

Atatürk’ün Eğirdir’e gelişinin kutlama etkinleri Belediye tarafından Yeşilada’da düzenlenen programla devam etti. Ispartalı yerel sanatçı Ramazan Akden tarafından konser verildi. Daha sonra Kayseri Talas Belediyesi Havacılık Kulübü’nün model uçak gösterisi ilgiyle izlenilirken, Eğirdir Halk Eğitim Merkezi’nin halk oyunu gösteri ve Atatürk koreografisi, programa katılanlar tarafından tam not aldı.

Atatürk’ün Eğirdir’e gelişinin 85. Yıl dönümü kutlama etkinlikleri Kanal32 Televizyonu’ndan canlı olarak yayınlandı. Program, Eğirdir Belediyesi tarafından verilen yemek ikramıyla sona erdi. 

 

 

Bu haber 656 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...