“Çağın getirdiği yozlaşmayı ortadan kaldırmak istiyoruz”

10 Mart 2015 19:22

Isparta Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ISMEK Birimi’nce İpek Dokumalar, İplik Kumaş ve İpliklerle İşlenen El Sanatları Atölyesi’nde 11 kişiden oluşan usta öğreticiler ve hocaları tarafından yapılan ipek ürünler ilk kez 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde görücüye çıktı.

Isparta Belediyesince Aysan Düğün Salonu’nda pazar günü düzenlenen program kapsamında sergilenen ipek işlemelerden oluşan sanat eserleri gezenleri büyüledi. Tamamı el işçiliği, göz nuru ile oluşturulan sergiyi Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, eşi Dilek Günaydın ve davetlilerle birlikte inceledi.

Özel ve güzel bir günde bayanlar tarafından yapılan eserlerin sergilendiğini söyleyen Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ekonominin ve çağın verdiği olaylardan dolayı el işçilikleri, dantel, oya, topan yastıkları, divan başlıkları olmak üzere Türk Milleti’nin bugüne kadar hasretle kullandığı ürünlerin ekonominin getirdiği fabrikasyon sistemlerle kaybolmaya başlamış olduğunu söyledi.

Kaybolan el sanatlarını tekrar günümüze kazandırmayı hedeflediklerini söyleyen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Bunların bir örneği burada açılmış olan sergidir. Kanaviçe tarzında, eski zamanda yapılan, işleme çalışmalarımız vardı, bunlar zaman içinde kaybolmaya başladı. Bunları tekrar kazandırmak amacıyla daha önce kumaş, poplin, pamuklu kumaşlar üzerinde çalışmalar yapılıyordu. Çağa, zamana ve mekâna uyması için daha kaliteli çalışmalara gerek vardı. El sanatlarımızı çağımızda, günümüzde kullanmak istiyoruz. Türk halk mimarisinde, Türk evlerinde bunlar baş tacıdır. Çağın getirdiği olaylar bizi yozlaştırmaya başlamıştır” derken, şimdi de ipek kozası kumaşlardan kullanılan ipek ipliklerle yeni bir çalışmaya yöneldiklerini aktardı.

Bu çalışmalara başladıkları ilk zamanlarda bu çalışmaların çok zor olarak öngörüldüğünü kaydeden Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Türk kadınlarımız bunu bugün başardı. Bunun ilk örneklerini bugün Kadınlar Gününde sergilediler. Çok kıymetli, paha biçilemeyecek bu eserler en modern ve kaliteli konutlarımızda bu zevkin kullanılması gerekir. Çağın getirdiği yozlaşmayı ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu desenler bizim milletimizin bize has desenleridir. Burada daha büyük yatak örtüleri, sedir işlemeleri, yorgan, yastık, perde işlemeleri yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bu çalışmalarla ilgili Isparta’ya büyük bir mağaza açmak istediklerini dile getiren Başkan Günaydın, daha yolun başında olduklarını aktardı. Bayanlara çağrıda bulunan Günaydın, “Bu bizim özümüz diyen hanımlarımızı kurslarımıza davet ediyorum. Türk geleneği ve Türk evlerinin baş tacı olan bu güzel zevklerin ve el emeklerinin kaybolmaması açısından geri kazandırılması gerekmektedir. Makine işçiliği nedeniyle Türk el sanatları kaybolmaya başlamıştır. Tüm bayanlarımızı bu kursumuza davet ediyorum. Isparta’ya bu zevki yaşatmak istiyoruz. Şehrimizde bir güzelliğin Türk mimarisinde kullanılacak, süsleme sanatında kullanılacak ipek sanatıyla yapılan çalışmaları çağımıza getirmek istiyoruz. Bizim baş tacımız olacaktır. Bizim kimliğimiz, karakterimiz ve genlerimiz burada mevcuttur. İnşallah bizim milletimizi, benliğimizi ve kişiliğimizi de bu olaylar kendimize daha sevdirecek. Bu çalışmalar bizim benliğimizi ortaya koyacaktır. İnşallah bu çalışmalar gelecekte Türk Milletine hayırlı olsun” diye konuştu. 

 

Bu haber 713 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...