‘’Eğirdir’in suyunu kullanmamak en iyisi’’

13 Mart 2015 15:36

Isparta’da en büyük sorunun göller olduğunu belirten Çevre Mühendisi ve MHP Milletvekili aday adayı Ziya Nuhoğlu, ‘’Eğirdir Gölü’nün suyunu şuan kullanmasak daha iyi. Onu kullanmamak için de Darıderesi 2 ve 3’ün yapılması lazım. Yeni su kaynakları oluşturup, doğal su kaynaklarından su almamak en iyisi’’ dedi.

Geçtiğimiz günlerde MHP’den milletvekili aday adaylığını açıklayan Çevre Mühendisi Ziya Nuhoğlu, dün Sarımsak Kafe’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Burada soruları yanıtlayan Nuhoğlu’nun gündeminde Eğirdir Gölü vardı.

‘’EĞİRDİR GÖLÜ’NÜ KURTARMAK İSTİYORSAK İLAÇTAN VAZGEÇMELİYİZ’’

Yatırım konusunda Eğirdir Gölü’nü gerektiği gibi kullanamadığımızı belirten Nuhoğlu, ‘’Isparta’da bir kamuoyu oluşturmamız lazım. Siyasi destek almamız lazım. Eğirdir Gölü ve diğer gölleri kurtarmak istiyorsak ilk önce yapılması gereken ilaçlı tarımdan vazgeçmemiz lazım. Suni gübre kullanılan tarımdan vazgeçmeliyiz. Eğirdir bölgesinde devlet bir kere desteğini verecek burada ilaçlı tarımdan vazgeçilecek. Bunu çiftçinin gücüyle yapma şansınız yoktur. Devlet diyecek ki; bu yıl elmanın fiyatı 2 TL. Kim üretirse getirsin ben alacağım, elma suyu yapacağım ve yenileni satacağım diyecek. Sadece bu elmada değil diğer ürünlerde de devlet bunu 3-4 yıl sübvanse edecek, Isparta, ekolojik tarım şehri olacak. 5 yıl sonra da Isparta’da tarım yapan herkes Türkiye’nin en çok kazananı olacak. Toprak 4-5 yılda ilaç istememe moduna döner’’ dedi

‘’ISPARTA’DA EN BÜYÜK SORUNLAR GÖLLER’’

Bahsettiği sistemin hayata geçirilmesi ve ilaçlamanın da kesilmesiyle birlikte Eğirdir Gölü’nden daha kaliteli su bulunamayacağını ileri süren Nuhoğlu, ‘’Ama tarım ilaçlaması devam ettiği sürece çok mantıklı değil. İlla ki ilaç artıkları o göle iniyor. İnmemesi mümkün değil. Eğirdir Gölü’nün suyunu şuan kullanmasak daha iyi. Ama su da bir ihtiyaç. Onu kullanmamak için Darıderesi gibi 1-2 tane daha yer olması lazım. Yeni su kaynakları oluşturup, doğal su kaynaklarından su almamak en iyisi’’ diye konuştu.

‘’KOKU ÇOK RAHATLIKLA GİDERİLEBİLİR’’

Öte yandan Isparta’nın giriş ve çıkışlarındaki kötü kokular üzerine de değerlendirme yapan Nuhoğlu, ‘’Yeni teknolojide koku giderici havuzlar var. Çökertme havuzları gelen pisliği çökerttiği, arıttığı gibi o kokuyu gidermek için de teknolojiler var. Bunlar artık çok maliyetli teknolojiler değil. 1-2 milyona yapılan teknolojiler. Isparta Belediyesi’nin arıtmasından ziyade Deri OSB’nin arıtmasında da koku geliyor. Ortak buluşması tespit edilip çok rahatlıkla bir koku giderici havuz yapılabilir. Ama onunla ilgili yerel ile genel hükümet arasında bir koordinasyon sağlanıp yer tespiti ile koku giderici havuz yapılabilir. Aslında afaki bir sorun değil ama maalesef Isparta’da 5-6 yılın sorunu oldu. Bunlar diyalog eksikliği. İnsanlar siyasette birbiriyle yarış içinde. Halbuki Isparta hepimizin. Bir masa etrafında toplanıp Isparta için hep beraber bir şeyler yapabilmemiz gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

 

Bu haber 703 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...