Ülkü Ortaokulu’nda Dünya Pi Günü etkinlikleri

14 Mart 2015 10:59

Ünlü matematik sabiti ''pi'' sayısını öğrencilere daha iyi anlatabilmek ve matematiğe olan ilgilerini artırabilmek için kutlanan Dünya Pi Günü nedeniyle dün Ülkü Ortaokulu’nda bir etkinlik düzenlendi. Isparta’nın yerli ürünlerine de sahip çıkmayı amaçlayan etkinlikte Gelendost elması dağıtıldı.

Ünlü matematik sabiti ''pi'' sayısını zihinlere kazımak ve öğrencilere eğlenerek öğretmeyi hedefleyen ''Dünya Pi Günü'' dün Ülkü Ortaokulu’nda düzenlenen etkinlikle kutlandı. Ülkü Ortaokulu’nda görevli 6 matematik öğretmeninin, öğrenci ve velilerle hazırladığı etkinliklerde, çeşitli gösteriler sunuldu. Ayrıca öğretmenlerin el emekleriyle yaptıkları kitap ayracı gibi ürünler de sergilendi. Veliler de bu güne özel kurabiyeler yaparak, Dünya Pi Günü’ne renk kattı.

ISPARTA’NIN DEĞERİ ELMA DAĞITILDI

Etkinlikler kapsamında Isparta’nın elmasına da sahip çıkıldı. Çocuğu Ülkü Ortaokulu’nda eğitim gören Gelendostlu elma yetiştiricisi Hasan Yılmaz’ın gönderdiği kasa kasa elmalarda öğrenci ve gelen misafirlere ikram edildi. Okul Müdürü Halil Yurteri, Dünya Pi Günü’nün bu yılki ürününü Isparta’nın elması olarak belirlediklerini ifade ederek, “Önümüzdeki yıl şehrimizin farklı bir ürününü seçeceğiz. Bu şekilde yerli ürünlerimize destek veriyoruz” dedi.

AMAÇ ÖĞRENCİLERİN MATEMATİĞE İLGİSİNİ ARTIRMAK

Öte yandan etkinlikteki amaçlarının özel bir sayı olan Pi sayısını çocuklara daha iyi anlatmak ve matematiğe olan ilgilerini artırmak olduğunu dile getiren Yurteri, Pi sayısıyla ilgili şu konuşmayı yaptı: “ Eski Mısır 'da yazılmış olan Rhind Papirüsü'nde adı geçen pi sayısı, Ludolp sayısı ya da başka bir deyişle Arşimet Sabiti olarak da ifade edilmektedir. Pi sayısını Babilliler 3 ya da 3.125 olarak kabul ederken. Mısırlılar ise 3.1604 şeklinde kullanmışlardır. Ünlü Türk matematikçisi olan Semerkandlı Gıyaseddün Cemşid El Kaşi, ilk defa 1436 yılında Pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplayarak tarihe ismini yazdırmıştır.

3’ÜNCÜ AYIN 14’ÜNCÜ GÜNÜ

Her yıl 14 Mart 'ta matematik tutkunları tarafından farklı etkinlikler düzenlenerek kutlanan Pi Günü, matematikte kullanılmakta olan sabit pi sayısı anısına özel olarak kabul edilmektedir. 14 Mart tarihinin Pi Sayısı olan 3,14' e benzemesi, bu tarihin bütün dünyada Pi Günü olarak kutlanmasına neden olmuştur. Ayrıca Einstein’in doğum gününün 14 Mart' a denk gelmesi de ilginç bir tesadüftür.

İlk kez 1998 yılında San Francisco Exploratorium’da ünlü bir fizikçi olan Larry  SHAW tarafından kullanan Pi Günü. Türkiye’de ilk kez 2007 senesinde kutlanmıştır.

İNGİLİZCE’DE PASTA DEMEK

Pi Günü farklı üniversitelerde lise ve ilköğretim okullarında kutlanmakla birlikte aa okullarında bile pi logolu pastalar kullanılarak kutlanmaktadır. Pie sözcüğünün İngilizce’de pasta anlamına gelmesi İngiltere’de yapılmakta olan kutlamalarda yoğun olarak pasta tercih edilmesine neden olmaktadır.

Diğer taraftan Pi sayısı olan 3,14’ün bu yıl ayrı bir önemi var. 03.14.2015 tarihi her bin yılda ard arda gelen rakamlardan oluşuyor. Bu açıdan da bu yılki kutlama ayrı bir öneme sahip.

 

 

Bu haber 1633 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...