14 Mart Tıp Bayramı SDÜ´de Coşkuyla Kutlandı

16 Mart 2015 18:49

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi ve Isparta-Burdur Tabip Odası işbirliğiyle düzenlenen “14 Mart Tıp Bayramı” etkinliği Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde kutlandı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından başlayan törenin açılış konuşmasını Isparta- Burdur Tabip Odası Başkanı Dr. Musa Bacaksız yaptı. Konuşmasında sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara değinen Bacaksız, çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Bacaksız, 14 Mart’ta sağlık çalışanlarının taleplerinden bazılarını şöyle dile getirdi: “Emekliliğe yansıyan temel ücretler ve fiili hizmet zammının iyileştirilmesi gerekiyor. Mesleki eğitimin niteliği giderek bozuluyor, bu durum halkımızın sağlığını tehdit etmektedir. Eğitimde sayıyı değil daha çok niteliği ön plana çıkaran bir eğitim politikası benimsenmesini talep ediyoruz. Sağlıkta emeği önceleyen iş güvenceli, can güvenceli, gelir güvenceli ve gelecek güvenceli çalışma şartlarının oluştuğu bir sağlık sistemi diliyorum” dedi.

Törende konuşan Tıp Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Ersin Uçan ise, hekimliğin insanların daha sağlıklı ve mutlu hayat sürmesini sağlayan bir meslek olduğunu belirtti. Uçan, “Ülkemizde, tıp alanındaki çalışmalar; artan şiddet olaylarına ve çalışma koşullarındaki haksızlıklar ile tıp eğitimindeki yıpranmaya rağmen doktorlarımızın ve sağlık personelimizin gösterdiği çabalar neticesinde tıp bilimini yönlendiren gelişmelere öncülük etmiştir. Bizler de genç hekim ve hekim adayları olarak ustalarımızın bizlere açtığı yolda sabır ve sadakat ile bu ilerlemeye katkıda bulunmak için daha çok çalışacağız. ”dedi.

İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Özlem Demer Dorum, “Tıbbın amacı insanların daha sağlıklı bir yaşam sürmesidir. Ülkemiz bugün tıp eğitimi teknolojisi ve sağlık hizmetleri alanındaki performans ile dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmektedir. Sağlık sektörümüz insan kaynaklarının niteliği, sunulan sağlık hizmetinin niteliği bakımından çağdaş dünyanın ölçütlerini yakalamış ve dünyanın sayılı ülkeleriyle yarışarak seviyeye ulaşmıştır. İlimizde de sağlık alanında gerek fiziki gerek insan kaynakları açısından dikkate değer mesafeler kaydedilmiştir. ”dedi.

Konuşmasına hekimlik mesleğinin değerlerini vurgulayarak başlayan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil de  “Hekimlik mesleği devleti ve milleti ayakta tutan sağlık sisteminin en önemli unsurlarından birisidir. Günümüzde tıp bilimi, baş döndürücü bir hızla ilerlemektedir. Sağlık sektöründe hizmet vermek büyük sorumluluk ister ve hatayı affetmez. Son yıllarda Tıp Fakülteleri ile ilgili bir misyon karmaşasından da söz edilebilir. Eğitim araştırma sağlık hizmeti, performans üretimi hangisine yetişeceğimiz sorusu gerçek ve önemli bir sorudur. Bizler SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim üyeleri olarak mesleğimizin ve eğitim misyonumuzun bilincindeyiz. Bu ideali hakkıyla gerçekleştirebilmek için üniversite hastanelerinin eğitim ve araştırma misyonlarının dikkate alınarak desteklenmesini istiyoruz.” dedi.

Sözlerini öğrencilere seslenerek devam ettiren Yorgancıgil, şunları kaydetti: “Karşınızdaki insanı bozuk bir makine gibi görerek teşhis ve tedavi için hastanın bedeni ve zihni yerine sadece tahlil kâğıtlarına ve filmlere bakmayın. Hastalıklarla değil hastalarla ilgilenin. Onları anlamaya ve dertlerine nüfuz etmeye çalışın. Meslek hayatınız boyunca kendinizi yenileme çabası içerisinde olacağınıza inanıyorum.  Giyeceğiniz bu gömleğin, bu beyazlığın, bu saflığın gelecek nesillere de sizler tarafından temiz olarak iletileceğine eminim. ”dedi.

Rektör Vekili Prof. Dr. Talip Türcan, “İnsanların ruh ve bedenden oluştuğu kabul edilir. İnsanın ruh ve beden yapısı arasındaki etkileşimde ilahiyatın ve felsefenin çok ciddi sorunları arasında yer almaktadır. Gelenekte ilahiyatın ve felsefenin doğal parçası olarak tıp kabul edilmiştir. Günümüzde bu alanlar bilgi yoğunlaşması sonucu ayrılmıştır. Tıbbi bilgi teorik düzeyde kavranması ve tatbik edilmesi zor olduğu bilinen bir gerçektir. Sağlık çalışanlarımızın göstermiş olduğu fedakârlık her türlü takdirin üzerindedir.” dedi.

Törene katılan Isparta Valisi Vahdettin Özkan da SDÜ’de düzenlenen insan yaşamını her şeyin üstünde tutan güç koşullara rağmen büyük bir özveriyle çalışan sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğine katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Sağlık; hayatın, insanların vazgeçemeyeceği temel bir haktır. Etkin ve kaliteli bir sağlık sistemi, nitelikli bir toplumun en önemli şartıdır. Sağlık sektöründe çalışanların maddi olanaklarının, tıbbi teknolojik alt yapının ve iş ortamlarının iyileştirilmesi gereklidir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin toplum tarafından bertaraf edilmesi toplum olarak hepimizin görevidir. Doktorluk; sürekli yenilenmeyi, gelişmeleri izlemeyi, bilimsel araştırmaların merkezinde olmayı gerektiren özverili ve fedakâr bir meslektir. Bu saygın mesleği seçen tüm doktorlara ve sağlık çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından meslekte 30 ve 40. yılını dolduranlara plaketleri verildi ve akademik unvanda yükselenlere binişleri giydirildi. Tören, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil’in Tıp Fakültesi öğrencilerine beyaz önlüklerini giydirmesi ve beyaz önlük andını söyletmesiyle sona erdi.

Bu haber 1280 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...