“Çanakkale’de insanlık destanı yazıldı”

19 Mart 2015 18:35

CHP Isparta Milletvekili A. Adayı Sedat Kocaer, 100 yıl önce ‘Çanakkale geçilmez’ diyerek sadece bir kahramanlık değil, insanlık destanı yazıldığını belirtti.

Kocaer, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle mesaj yayımladı. Mesajında Çanakkale'de bir ''insanlık destanı'' yazıldığını ifade eden Kocaer, şunları kaydetti:

''Topraklarımızı işgale gelen askerlerden biri, bu kahramanlık ve insanlık destanını anılarında şöyle anlatıyor: 'Karşımızdaki bir Türk siperinde, silahın ucuna takılmış beyaz bir iç çamaşırı yukarı kaldırılarak sallandı. Her taraf sessizliğe gömülmüştü. Her iki tarafın ileri siperdeki askerleri silahlarını üzerine doğrultmuş, dikkatle onu takip ediyordu. Siperin ardından iri yapılı bir er çıktı. Süngüsünün ucuna takılı beyaz bezi ve silahını sipere attı, yavaş yavaş yaralıya doğru ilerledi. Türk askeri kendisine nişan alanlara aldırmadan yaralının yanına geldi. Kıyafetini düzeltti. Yaralıyı yerden kaldırdı. Bizim tarafa getirdi. Siperimizin üzerine yavaşça bıraktı, geldiği gibi kendi siperine döndü. İngiliz siperlerinde şaşkınlık devam ediyordu.' Çanakkale'de şehit olanların da gazilerimizin de hem vatan sevgisi hem kahramanlığı hem de bu ve benzeri insanlığı herkesi şaşırttı. Şaşırtmakla da kalmadı, dosta düşmana örnek oldu.''

Çanakkale şehitlerinin de, gazilerinin de hem davranışlarıyla hem komutanları Mustafa Kemal ile tarihin sayfalarına altın harflerle yazıldıklarını belirten Kocaer, ''Çanakkale'nin askeri komutanına, komutanı askerine çok yakıştı. Mehmetçik siperde insanlığıyla işgale gelmiş askerleri hayran bırakırken, Mehmetçik'in komutanı Mustafa Kemal de işgale geldiği topraklarda can veren askerlerin anneleri tarafından 'Ata' olarak anıldı'' ifadelerini kullandı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, Anzak askerlerinin annelerine ''Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır'' şeklinde seslendiğini anımsatan Kocaer, Avustralya'dan bir annenin de Mustafa Kemal'e gönderdiği mektupta ''Gelibolu toraklarında yitirdiğimiz evlatlarımızın acısını, alicenap sözleriniz hafifletti. Gözyaşlarımız dindi. Bir ana olarak bana, bir güzelim teselli bahşetti. Yavrularımızın sonsuz uykularında, huzur içinde dinlendiklerinden hiç kuşkumuz kalmadı. Majesteleri kabul buyururlarsa bizler de kendilerine 'Ata' demek istiyoruz. Çünkü, yavrularımızın mezarları başında söylediğiniz sözler, ancak bir öz babanın sözleri gibi yüce ve ilahidir. Evlatlarımızı bir baba gibi kucaklayan büyük Ata'ya tüm analar adına şükran, sevgi, saygıyla...'' ifadelerine yer verdiğini aktardı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin en genç aday adayı olan Kocaer, mesajının sonunda ''Bir ana, hem de Avustralya'dan Atatürk'e 'Ata' diye seslenen bir Anzak annesi gibi Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz de Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, şehitlerimizi saygıyla rahmetle, gazilerimizi de şükranla, minnetle anıyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum'' dedi.

 

Bu haber 692 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...