“Kazancımız da büyük kaybımız da”

19 Mart 2015 18:47

ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Isparta’nın ihraç ettiği ürünlerin tamamına yakınının kendi kaynaklarından oluştuğunu fakat gerektiği katma değeri sağlayamadıklarını bildirdi. Sarıkaya özellikle ihracatımızda başı çeken mermer ve gül ürünlerinin mamul ya da yarı mamul olarak ihraç edilmesi gerektiğini bildirdi.

Her geçen yıl ihracat rakamlarını artıran Isparta, hedefini daha büyüttü. Özellikle ihraç edilen ürünlerin tamamına yakının ilimizin kendi değerleri olması sanayicileri sevindiriyor. Ancak bu ürünlerin hammadde şeklinde Isparta’dan satılıp daha sonra aynı ürünün mamul olarak daha pahalıya geri alınması ITSO heyetini harekete geçirdi. İhracat rakamlarının daha da yukarı çekilmesi için hammadde yerine mamul ya da yarı mamul ürün satılmasının hayati önem taşıdığına dikkat çeken ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, önce iyi sonra kötü haber verdi.

‘’MERMER VE GÜL ÜRÜNLERİ BAŞI ÇEKİYOR’’

Sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik gelişime büyük katkı sağlayan ihracatın tamamına yakınının kendi öz kaynaklarımızdan oluştuğuna dikkat çeken Sarıkaya, özellikle maden, kimyevi maddeler (gül yağı, lavanta yağı gibi) ile meyve sebze ihracatının tamamının ilimizde üretilen ve işlenen ürünlerden oluştuğunu belirtti. Birçok yönüyle verimli topraklara sahip olan Isparta’da ihracat potansiyeli çok yüksek ürünler olduğunu vurgulayan Sarıkaya, pazar payı değerlendirildiğinde öz kaynaklarımızın pazarlanmasında ve ihracatının yapılmasında hiçbir engel olmadığını bildirdi.

‘‘KENDİ DEĞERLERİMİZ DAHA FAZLA TANITILMALI’’

Öte yandan İlimizin kalkınma sürecine katkı sağlayacak kendi öz değerlerimizin daha fazla tanıtılması ve daha fazla pazarlanmasının çok önemli olduğunu ifade eden Sarıkaya, şunları söyledi; ‘’Katma değeri yüksek ürünlerimizin çoğunu hammadde olarak ihraç ediyoruz. Ancak sanayicilerimiz ve firmalarımız araştırma geliştirme faaliyetlerine önem vererek, öz değerlerimizi daha fazla katma değerle pazarlama imkânına sahipler. Bunun için küresel pazar payını artırmalı. Daha yüksek kaliteli mallar üretmeli, kalite ve teknolojiyi artırmalıyız.

‘’EN FAZLA İHRACAT ÇİN’E’’

Isparta’nın 2013-2014 ve ilk 2 aylık 2015 yılı ihracat rakamlarına bakacak olursak 2013 yılı ihracat rakamı ciddi bir artış ile 234 Milyon Dolar olarak kapandı. En önemli sektör ise 79 Milyon dolar ile mermer sektörü idi. 2014 yılında ise orta doğudaki siyasi kriz ve Çin’in ithalat politikasındaki değişiklikten dolayı ihracat rakamımızı 229 Milyon Dolar olarak kapattık. Yaşanan bu sorunlara rağmen rakamsal olarak ihracatımızın çok düşmemesini sağlayan sektörlerimiz oldu. Bunun sebebine rakamlar ile bakacak olursak, Çin’e yapılan mermer ihracatında ve Çimento ihracatında 9’ar Milyon dolarlık azalma görülürken 2014 yılında bir önceki yıla göre Orman Ürünleri ihracatı 9 Milyon Dolardan 17 Milyon Dolara çıktı. Kimyevi Madde (Gül Yağı-Kozmetik) 20 Milyon Dolardan 28 Milyon Dolara çıktı. İhracatımızda bir önceki yıla göre siyasi konjonktürden dolayı 9 Milyon Dolar Mermer ve yine 9 Milyon Dolar Çimento ihracatında kayıp oldu. Ülke bazlı ihracat rakamımızda 2014 yılında ilk 4 sırada 33 Milyon Dolar ile Çin, 21 Milyon Dolar ile Fransa, 19 Milyon Dolar ile Birleşik Devletler, 14 Milyon Dolar ile Almanya yer aldı.

‘’2015’İN İLK 2 AYINDA DA LİDER MERMER’’

2015 yılında ise ilk 2 aylık süreçte en çok ihracat yapılan sektörler şu şekilde: 10 Milyon Dolar ile mermer, 4 Milyon Dolar ile meyve sebze mamulleri, 3 Milyon Dolar ile çimento, 2.5 Milyon Dolar ile tekstil ve 2 milyon Dolar ile Kimyevi Madde (Kozmetik-Gül Yağı). Isparta’nın dış ticaretinde ihracat ithalat dengesine bakacak olursak ilimiz olarak ithal ikameli değil, öz üretimimizin ihracatını yapmaktayız. Bu da ilimizin cari işlemlerinde pozitif yönlü hareketlilik sağlamaktadır. Rakamlarla bakacak olursak Isparta ili 2014 yılı değindiğimiz üzere 229 milyon 370 bin Dolar ve aynı yıl ithalat rakamı ise 48 milyon 307 bin Dolar ve dış ticaret fazlası farkı ise 181 milyon 63 bin Dolar’dır. Bu da gösteriyor ki ilimiz olarak ülkemize de dış ticaretimize oransal olarak arzu edilen katma değeri sağlamaktayız.

‘’SADECE İHRACAT RAKAMINI ARTIRMAYI DA DÜŞÜNMEMELİYİZ’’

İlimizde üretip ihracatını gerçekleştirdiğimiz gül yağı ve mamulleri ile mermer üretiminde özellikle hammadde ihraç etmemiz ülkemize daha az katma değer sağlamaktadır. Özellikle mermeri Çin’e ihraç ediyoruz ve bu ülke mermeri işleyip kendisi daha fazla katma değer elde etmektedir. Aynı şekilde gül yağı ve mamulleri ihracatımızda yaptığımız hammadde ihracatını Avrupa ülkeleri kozmetik ve ilaç sanayinde mamule çevirip yüksek katma değerler elde etmektedir. Sadece ihracat rakamımızı artırmak için değil ülkemizin daha fazla katma değer elde etmesi için hammadde ihracı yerine mamul ya da yarı mamul ürün ihracatı yapmamız önem arz ediyor.’’

                

Bu haber 876 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...