Türk meyveciliğine damga vurmaya hazırlanıyorlar

23 Mart 2015 18:44

MARİM Müdürü İsa Eren, yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında elde edilen yeni çeşitlerle 3­5 yıl içinde Türk meyveciliğine damga vurmaya hazırlandıklarını söyledi.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu (MARİM), özellikle ılıman iklim, sert kabuklu meyveler konusunda Türkiye'nin önemli bir AR­GE Merkezi. Uzman personel kadrosu ve başarılı yönetimi ile meyveciliğin gelişimi adına önemli çalışmaların yapıldığı MARİM'de yeni çeşit çalışmaları, meyvedeki sorunların çözümü konusunda projeler hazırlanıyor.

117 PROJENİN 30'U

EĞİRDİR'DE GELİŞTİRİLDİ

MARİM'in meyvecilik alanında sözü geçen ve etkili bir kurum olduğunu kaydeden Eren, şunları ‘’Antalya'da ılıman iklim, sert kabuklu meyveler çalışma grubu toplantısı vardı. Türkiye'deki bütün üniversiteler, araştırma kurumlarının hepsi vardı. 117 proje görüşüldü, bu projelerin 30'u bizim. Bu alanda en çok araştırma yapan, rapor hazırlayan kurum biziz. Arkadaşlarımız çok gayretli. Bizim çalışmalarımızın kalitesi çok farklı. Ziraat Fakültesi'nden gelen hocalar 'Eğirdir bir tarafa, diğer kurumlar bir tarafa' diyorlar. Bu alanda sözü dinlenen bir kurumuz. Eleştirecek adam bile 2 kez düşünüyor. 6 tane yeni teknik projemiz vardı. Tamamı kabul gördü. Bu çıtayı düşürmemek lazım. Devam etmek lazım.’’

DÜNYA İLE AT BAŞI GİDİYORUZ

MARİM olarak çalışma konularında Dünyayı izlediklerini anlatan Eren, şöyle devam etti: ‘’Hedef Türkiye içi değil. Dünya ne yapıyor, onlarla birlikte çalışmak lazım. Hedefimizi dünya olarak görüyoruz. Türkiye'dekilere bakarsak yeter konumunda oluruz. Bu da bizi geriye düşürür. Dünyadaki gelişmeleri izliyoruz. Araştırmalar ne yönde gidiyor bakıyoruz. At başı gidiyoruz. Dünyada sulama çalışmaları ne ise biz de aynılarını yapıyoruz. Hasat ve bitki besleme çalışmaları ne ise biz de aynısını yapıyoruz. Islahta yeni çeşitlerin bulunmasıyla alakalı çalışıyoruz. 3­5 yıl sonra Türkiye meyveciliğine bu kurum damgasını vuracaktır. Ortaya çıkaracağımız yeni çeşitlerle dikkat çekeceğiz.

YENİ ÇEŞİTLER 3­5

YIL SONRA PİYASADA

Islahta yeni çeşit geliştiriyoruz. 3­5 yıl sonra satışa sunacağız. Özel sektöre vereceğiz onlar üretecek. Şimdiye kadar hep yabancı. Kara leke, ateş yanıklılığına dayanıklı çeşit yetiştirme projemiz var. Amasya elmasının kötü özelliklerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımız var. Topraksız kültür fidanında üretime geçiyoruz. Tesisimiz bitmek üzere. Bakanlığımızın 400 bin TL desteği oldu."

Bu haber 701 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...