Gökçay’da Nevruz coşkusu

24 Mart 2015 15:39

21 Mart Nevruz Bayramı Gökçay Mesireliği Tarih Konağı’nda kutlandı. Kutlamalarda Nevruz ateşi yakıldı, demirler dövüldü ve çeşitli yarışmalar gerçekleştirildi, halk oyunları oynandı.

Nevruz kutlamalarına Isparta Vali Yardımcısı Okan Leblebicier, Belediye Başkan Vekili Ömer Tahir Gürakan, Emniyet Müdürü Halil Altan, Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Osman Çot, belediye meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile birlikte vatandaşlar katıldı.

Gökçay Mesireliği Tarih Konağı’nda düzenlenen etkinlikte konuşan Isparta Belediyesi Başkan Vekili Ömer Tahir Gürakan, nevruzun yeni gün, baharın başlangıcı anlamına geldiğini, geceyle gündüzün eşit olduğu, günlerin uzayıp sıcaklıkların artmaya başladığı 21 Mart’a denk geldiğini söyledi. Atalarımızın yeni bir hayat, yeni bir başlangıç demek olan bu tarihi günü, aynı zamanda Ergenekon’dan çıkış bayramı olarak da kutladıklarını belirten Başkan Vekili Ömer Tahir Gürakan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Nevruz’u kutlayan halklar, Nevruz’u bir bayram olarak kabul eden uluslar ve topluluklar Turan’dan kendi gittikleri, göç ettikleri, sonra da yerleştikleri her yere bu güzel ve anlamlı bayramı götürmüşler ve oralarda da kutlamışlardır. Bilindiği gibi Nevruz bugün Türkistan başta olmak üzere, bütün Türk dünyasında, Anadolu’da, Kafkaslarda Balkanlarda, Kıbrıs’ta ta Yakutistan’dan, Çuçavistan’a kadar Suriye’de ve Ortadoğu’da her iklimde ve coğrafyada kutlanmaktadır.

Gerek eski Türklerde, gerek büyük Selçuklularda, gerekse Anadolu Selçuklularında ve Osmanlılarda Nevruz Bayramları hemen her köşede çeşitli zenginliklerle ve etkinliklerle kutlanmıştır. Ancak 19. Yüzyılın ortalarında 20. Yüzyılın başlarına kadar geçen kısa bir sürede Nevruz kutlamaları, devletin ve milletin başına açılan büyük belalarında etkisiyle bir ara sanki unutulur gibi olmuştur.

Isparta’mızda, o tarihte de Isparta Belediye Başkanı olan Sayın Yusuf Ziya Günaydın’ın talimatları ile 2000 yılında Nevruz uzun bir aradan sonra tekrar kutlanmaya başlamıştır. Sayın başkanımızın 2000 yılında Nevruz’u tekrar kutlamaya başlamasından sonra devlet bir genelge yayınlayarak tüm illerin ve ilçelerin Nevruz Bayramını kutlamasını emretmiştir. Türk’ün öz bayramı olan Nevruz’un, bölücülerin bayramı gibi algılanmasından kurtardığı için buradan Isparta Belediye Başkanımız Yüksek Mimar Sayın Yusuf Ziya Günaydın’a teşekkür ediyorum.

Nevruz, on bin yıllık Türk tarihinin en önemli bayramıdır. Üç beş çapulcunun bu bayramı istismar etmesine asla müsaade edemeyiz.

Biz Türk’ler yeryüzünün gördüğü en kurumsal ve devlet geleneğine sahip asil bir milletiz. Bunun en önemli belgesi ise Çin’in kuzeyi ile Rusya’nın güneyinde bulunan 2 bin yıllık mezarlardır. Bu mezarların hepsinde sarı, yeşil ve kırmızı renklerde kefenler bulunmuştur. Bugün terör örgütünün kendine renk seçtiği sarı, kırmızı ve yeşil Türk’ün öz renkleridir.

Yeşil, kırmızı ve sarı Türk’ün bağımsızlığının rengidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de hem yazılı belgelerde hem de kendi konuşmalarında bu renklerin bizzat Türk milletine ait olduğunu ifade etmiştir.

Tarihten, atalarımızdan gelen bu güzel geleneği, bu ortak kültür değerimizi sonsuza dek yaşatma ve bize yurt olan doğa ve çevremizi en iyi şekilde koruma bilinç ve arzumuzla Nevruz Bayramınızı kutluyorum”

Konuşmanın ardından protokol üyeleri Nevruz ateşini hep birlikte yakarken, ateş üzerinden atladılar. Isparta Belediyesi halk oyunları ekibi oyunlarını sergiledi. Daha sonra günün anlamına uygun çeşitli etkinlikler gerçekleştirilirken, davetlilere bulgur pilavı ve ayrandan oluşan ikramda bulunuldu. 

 

Bu haber 718 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...