SDÜ Üç Boyutlu Yazıcı geliştirdi

26 Mart 2015 18:56

Süleyman Demirel Üniversitesi CAD-CAM Araştırma ve Uygulama Merkezi, yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla yerli üç boyutlu yazıcı imalatı gerçekleştirdi. Böylece Türkiye’de ilk defa bir devlet üniversitesi, geleceğin teknolojisi olarak adlandırılan üç boyutlu yazıcıyı Ar-Ge çalışmalarıyla uygun maliyetlerle sanayi sektörlerine kazandıracak. 

Üç boyutlu yazıcı teknolojisi sayesinde, tasarlanan modelin gerçek bir ürün olarak ortaya çıkmasını sağlayarak ürüne dakikalar içinde ulaşılabiliyor. Bu yazıcıların, müzik aletleri,  inşaat mühendisliği, uçak-otomotiv sanayi, tıp sektörü gibi birçok sektörde üretim teknolojisinde devrim yaratacak bir teknoloji olduğu belirtiliyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan SDÜ CAD-CAM Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Oğuz Çolak, merkezin milyonlarca avro harcanarak ithal edilen üç boyutlu yazıcıları yerli malzeme ve ekipmanlar kullanılarak imal edebilme kapasitesine ulaştığını söyledi. SDÜ CAD-CAM Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin üç boyutlu yazıcılar konusunda yaklaşık 11 yıllık tecrübeye sahip olduğunu vurgulayan Çolak, “Bu konuda merkezimiz, Türkiye’ de ilk sıralarda yer almaktadır. Yakın bir süreçte ise bu gayretlerimiz sonucunda gelen talepleri de karşılamak için üniversite olarak sanayi sektörlerimize satışına başlayacağız.” dedi.

Ülkenin ilk Lazer Destekli Direkt Metal İmalat ve Prototip Laboratuvarını üniversitemizde kurduklarını belirten Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, “Geleceğin teknolojisi üç boyutlu yazıcı teknolojisi ve Ar-Ge çalışmalarında önemli bir noktaya ulaştık. Bu çalışmamızda olduğu gibi SDÜ, Üniversite-Sanayi İşbirliği Projelerinde, Ar-Ge uygulamalarında araştırma ve uygulama merkezlerimiz ülkemizin önde gelen kuruluşların tasarım, modelleme, imalat alanlarında çok farklı hizmetler sunuyor. Mevcut nitelikli akademisyen kadrosu ve gelişmiş Ar-Ge alt yapısıyla üniversitemiz, ülkemizin emrindedir. Projeleriyle alanlarına yön veren tüm Süleyman Demirel Üniversitesi akademisyenlerine çok teşekkür ediyorum ve yaptıkları çalışmalarla gurur duyuyorum.” dedi.

Bu haber 637 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...