Döküntü Elma ‘Borsa’ gibi…

1 Kasım 2012 18:29

Halk arasında ‘döküntü elma’ olarak tanımlanan Sanayi tipi elma adeta borsa gibi. Döküntü elmanın kilosu bir iniyor, bir çıkıyor. Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, elma hasadının bitmesiyle döküntü elma fiyatının daha da yükseleceğini söyledi.

Her yıl olduğu gibi bu yılda elma hasat döneminin başlamasıyla birlikte, hasat esnasında elma ağaçlarının altına dökülen elmaların alım işlemleri de sürüyor. Hemen hemen her köyde bulunan hatta bir köyde birden fazla sayıda bulunan Döküntü Elma Alım Merkezlerinde bu yıl elmaların kilosu 30 kuruştan alınmaya başlandı. Ancak, bu fiyat elma hasat sezonu içerisinde 20 kuruşa kadar düştü ve şu günlerde tekrar 30 kuruşa kadar yükseldi. 

KUTLU; “DÖKÜNTÜ ELMA FİYATI BİR

YÜKSELİYOR BİR DÜŞÜYOR”

Aslında döküntü elmaların üreticiler veya Alım Merkezleri tarafından düzenli olarak fabrikalara götürülmesi gerektiği, çokluğunda birden fabrikalara yüklenildiği için fiyatın düştüğünü ifade eden Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu; “Bu yıl döküntü elmanın iyi para ettiğini söyleyebiliriz. Ancak, sanayi tipi değimiz ve elma ağaçlarının altına dökülen bu ürünün her yıl piyasası değişebiliyor. Örneğin, geçen yıllarda hiç para etmezken bu iyi üreticiyi sevindirecek para ediyor. Bu iş de bir nevi borsa gibi bir durum. Bu konudaki fiyat belirlemesini bu döküntü elmayı alan fabrikalar yapıyor.

Çünkü, fabrikalar bizim onlara satmış olduğumuz döküntü elmayı yüksek fiyata alırsa Döküntü Elma Alım Merkezleri de üreticiden yüksek alıyor, düşük fiyata alırsa alım merkezleri ücreti düşürüyor. Ama bu yıl döküntü elma iyi para etti diyebiliriz. Zira, elma hasat sezonu başında 30 kuruştan açıldı. Fiyatlar elma hasat sezonunun ortasında önce 25 kuruşa ardından da 20 kuruşa kadar düştü. Fakat elma hasat sezonunun bitmek üzere olduğu şu günlerde ise fiyat tekrar 30 kuruşa kadar çıktı. Bu rakam önümüzdeki günlerde yani hasat sezonunun sonunda daha da yükselebilir.

“DÖKÜNTÜ ELMA MEYVE SUYU

FABRİKALARINA AYNI DÜZEYDE VERİLMELİ”

Ben, döküntü elmanın bir yükselip, bir düşmesini fiyatı belirleyen fabrikalara döküntü elma vermeye giden kamyonların bir anda yığılmasına bağlıyorum. Zira, elma hasat başından itibaren toplanan elmalar özellikle hasat ortasında kamyonlarla Meyve Suyu Fabrikalarına akın ediyor. Öyle ki, fabrikaların önünde yüzlerce kamyon üzerindeki elmayı fabrikaya vermek için sıraya giriyor. Fabrikaların da azami üretim haddi malum. Bu haddi aşan elma geldiğinde fiyatı düşürüyorlar tabi. Oysa, elma üreticileri olmasa da Elma Alım Merkezleri elmaları birden yüklenip Meyve Suyu Fabrikalarına götürmeyip bunu bir sıraya koysalar ve hasat sezonu boyunca fabrikaya aynı düzeyde götürülse fabrikalar da fiyatı yükseltip düşürmezler ve aynı düzeyde alırlar.

Elma üreticisinin döküntü elma konusunda bu yıl durumdan memnun olduğunu söyleyebilirim. Zira,  bu yıl gerek daldaki elma gerek yerdeki elma iyi para ediyor. Dolayısıyla üreticimiz her iki fiyattan da memnun. İnşaallah gelecek yıl da döküntü elmayı bu şekilde iyi fiyata satılır” dedi. 

Bu haber 3576 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...