“Bilgili, becerikli ve liyakatli mühendisler yetiştirmemiz lazım”

1 Kasım 2012 18:42

SDÜ Teknoloji Fakültesi tarafından düzenlenen “Geleceğin Mühendislik Eğitiminde Endüstri ile İşbirliği” sempozyumu Barida Otel’de başladı.

1–2 Kasım 2012 tarihleri arasında çeşitli oturumlarla devam eden sempozyum öncesinde açılış konuşmaları yapıldı.

Vali Memduh Oğuz, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, çeşitli üniversite rektörleri, uluslar arası katılımcılar, dekanlar, akademisyenler, sanayici temsilcileri ve öğrencilerin katılımlarıyla Barida Otel Gül Salonunda yapılan açılış konuşmalarında uygulamalı mühendislik eğitiminin önemine vurgu yapıldı.

İPEK; “SANAYİNİN, BECERİ EĞİTİMİNDE

ÜNİVERSİTELERE KATKI SAĞLAMASI GEREKMEKTEDİR”

Ülkelerin gelişmişlik hedefleri belirlenirken üniversite ve sanayi işbirliğinin çok önemli bir etken olduğunu ifade eden SDÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İpek;

sempozyumla üniversitelerdeki mühendislik eğitimi alanlarında uzman, tecrübe ve birikimlere sahip akademisyen, araştırmacı, iş dünyası, meslek odaları temsilcileri ve öğrencileri bir araya getirerek ortak bir platformda buluşturmayı, eğitim altyapısı, eğitim teknolojilerinin kullanımı ve özellikle işyeri eğitiminin önemi konularıyla ilgili problemleri tespit edilmesinin ve çözüm yolları üretmek için yeni vizyon ve anlayışların kazandırılmasının hedeflendiğini söyledi. Sektörün ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve yetkinlik ile mühendis adaylarının sahip olduğu bilgi ve beceri arasında eşitsizlik olduğuna işaret eden İpek, “Türkiye’deki mühendislik mesleği açısından asıl sorun işsizlik değil, mesleki yetersizlik ve nitelikli personel eksikliğidir. Sanayi sektörü açısından değerlendirildiğinde de Ar-Ge algısının yeterince güçlenmediği, ağırlıklı olarak teknoloji transferine dayalı çalışmaların yapıldığı görülmektedir. Üniversitelerin sanayinin Ar-Ge ihtiyaçlarına destek vermesi, sanayinin de beceri eğitiminde üniversitelere katkı sağlaması gerekmektedir. Bu sempozyum kapsamında bu ve benzeri problemlerin çözümüne yönelik somut önerilerin ortaya çıkması amaçlanmaktadır.” dedi.

İBİCİOĞLU; “GÜNÜMÜZDE MÜHENDİSLİK FAALİYETLERİNDEN

UZAK DURULMASI BÜYÜK BİR KAYIP”

İleri devletlerde mühendislik konusunun çok iyi icra edildiğini ifade eden SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu; bilgi teknolojilerinin hız kazandığı günümüzde mühendislik faaliyetlerinden uzak durulmasının büyük bir kayıp demek olduğunu belirtti.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, son zamanlarda önemini daha da fazla hissettiren mühendislik kavramının etkin bir şekilde icra edildiğinde ilgili devlet, şirket ya da milletlere üstünlük kazandıracağını gösteren önemli disiplinlerden bir tanesi olduğunu söyledi. İbicioğlu, mühendislik denildiğinde insan ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik olarak her türlü sektördeki araştırıcı, tasarlayıcı, sentezleyici ve üretici süreçlerin algılandığını belirterek donanımlı, yenilikçi, piyasa gereklerine uygun mühendislere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı; günümüz bilgi ve teknoloji toplumunun eğitim felsefesinin, yalnızca teknik sorunları çözme yeteneğine sahip mühendisler yerine, sorunu bütün olarak kavrayabilen mühendisler yetiştirmeye yönelmesi gerektiğini ifade etti.

Yeniliklerin kısa sürede üretildiği günümüzde eğitimin sürekliliğinin önemine de dikkat çeken İbicioğlu, öğrencilere ve akademisyenlere “sürekli kendinizi yenileyin, dünya şartlarına ayak uydurun” mesajı verdi. Klasik eğitimin yerine alternatif eğitim metodları geliştirilebilir mi sorusunun tartışılması gerektiğini vurgulayan İbicioğlu, konuşmasında SDÜ’nün başarılarına da yer vererek girişimci üniversite misyonunu ortaya koyan SDÜ’nün öğrenci ve öğretim üyeleri, akademisyen projeleri itibariyle ilk sıralarda, Yenilikçilik ve Girişimcilik Endeksi, Webometrics, URAP sonuçlarına göre de üst sıralarda yer aldığını, önemli projelere imza attığını, Erasmus ve Farabi Değişim programlarında da önemli başarılar gösterdiğini kaydetti.

GÜNAY; “BECERİ NİTELİĞİ OLAN MÜHENDİSLET YETİŞECEK”

Piyasaya çabuk adapte olabilen mühendis yetiştirmenin çok önemli olduğunu belirten YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Durmuş Günay; Türkiye’deki üniversitelerin hem sayısal hem niteliksel hem de yayın sayısında önemli gelişmeler kaydettiğini belirtti.

Prof. Dr. Durmuş Günay, brüt okullaşma oranın da her yıl biraz daha arttığını söyledi. Mesleki eğitimdeki sorunların becerilerdeki uyumsuzluk ve yetersizlik olduğunun altını çizen Günay, teorik eğitimin güçlü olduğunu fakat uygulamaya yönelik alanlarda güçlükler yaşandığını ifade etti. Teknoloji fakültelerinin kuruluşu ile ilgili bilgi veren Günay “Teknoloji fakültesi bünyesindeki bölümlerin mühendislik fakültelerinin bünyelerindeki bölümlerden farkı, teknoloji fakültesi öğrencilerinin bir sömestr işyeri eğitimi görecek olmalarıdır. Diğer mühendisliklerden farkı, daha uygulamaya dönük olmalarıdır. Böylece beceri niteliği olan mühendisler yetişecek. Mühendis unvanı alacaklar.” dedi.

Türkiye’deki sanayinin uygulama yapan, beceri niteliği olan mühendislere ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Günay, bu fakültelerden mezun olanların pedagojik eğitim alarak mesleki ve teknik liselerde öğretmenlik de yapabileceklerini belirtti.

OĞUZ; “BÜTÜN HEDEFLER İLİMLE BAĞLANTILI”

İlmin endüstri için çok önemli olduğunu belirten Vali Memduh Oğuz;  “Benim üzerinde en fazla durduğum konu ilim konusudur. Çünkü konuştuğumuz bütün konular, varmaya çalıştığımız bütün hedefler ilimle bağlantılıdır.

Günümüz dünyasında ilim şehirleri oluşturulmaya başlandı, bunun birçok örneğini görebiliriz. Ve bu şehirler insanlığa yön verirken aynı zamanda da kendi halklarının da refahını yükseltmektedirler.

Geçmişi medreselerle dolu olan Isparta, tarihi itibariyle, konumu itibariyle ilim şehri olmaya layıktır.  Bu doğrultuda böyle bir sempozyumun Isparta’da yapılıyor olması, ilim şehri olma yolunda ilerlemekte olan şehrimize çok yakışmıştır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarını ardından Prof. Dr. Mohammed S. J. Hasmi (Dublin City University), Dr. Mohamed Lachemı (Ryerson University), Prof. Dr. Hüseyin Ekiz (Süleyman Şah Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun (Gaziantep Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. İbrahim Dinçer (University Of Ontario Institute Of Technology ), Dr. Ahmet Demirbilek (Wisconsin Dept. Of Transportation), Prof. Dr. Mustafa İlbaş (Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı), Prof. Dr. Arif Hepbaşlı (Yaşar Üniversitesi Müh. Fak. Enerji Sist. Müh. Böl. Bşk.), Prof. Dr. Ulvi Şeker (Gazi Üniversitesi Teknoloji Fak. İmalat Müh.Böl.Bşk.), Prof. Dr. Duran Altıparmak (Gazi Üniversitesi Teknoloji Fak. Otomotiv Müh.Böl.), Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun (Gaziantep Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Hüseyin Ekiz (Süleyman Şah Üniversitesi Rektörü), Dr. Mohamed Lachemı (Ryerson University), Prof. Dr. İbrahim Dinçer (University Of Ontario Institute Of Technology ), Dr. Ahmet Demirbilek (Wisconsin Dept. Of Transportation), Prof. Dr. Mustafa İlbaş (Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı), Prof. Dr. Arif Hepbaşlı (Yaşar Üniversitesi Müh. Fak. Enerji Sist. Müh. Böl. Bşk.), Prof. Dr. Duran Altıparmak (Gazi Üniversitesi Teknoloji Fak. Otomotiv Müh.Böl.), Prof. Dr. Ulvi Şeker (Gazi Üniversitesi Teknoloji Fak. İmalat Müh.Böl.Bşk.), Yrd. Doç.Dr. Teyfik Demir (Tobb Ekonomi Ve Teknoloji , Prof. Dr. Sadık Kara (Fatih Üniversitesi Müh. Fak. Biyomedikal Müh. Enst. Müd.), Yrd. Doç.Dr. Teyfik Demir (Tobb Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi) Ve Deneysan Eğitim Cihazları San. Ve Tic. Ltd. Şirketinden Yrd. Doç.Dr.Hüseyin Bulgurcu’nun sunumlarının yer aldığı “davetli konuşmacı” bölümüne geçildi.

 

Bu haber 1023 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...