‘’MÜLK TEMELSİZ KALMAK ÜZERE’’

4 Nisan 2015 12:53

Av. Gökmen H. Gökmenoğlu, Avukatlar Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada, her yıl dile getirdikleri meslek sorunlarının artık çözülmesi gerektiğini vurguladı. Gökmenoğlu, “Adalet mülkün temelidir, ancak yargı daha fazla yıpratılır ise mülk temelsiz kalmak üzeredir” dedi.

Her yıl 5 Nisan Avukatlar Günü olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Isparta’daki kutlama dün gerçekleştirildi. Kutlama kapsamında Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yapıldı. Törene Isparta Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu başta olmak üzere çok sayıda avukat katıldı.

AVUKATLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİ İPTAL EDİLMİŞTİ

Hatırlanacağı gibi İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesinin ardından Isparta Barosu, tüm Avukatlar Günü etkinliklerini iptal etmişti.

ISPARTA BAROSU 57 YAŞINDA

Çelenk töreninde konuşan Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu, 5 Nisan’ın ayrıca Isparta Barosu’nun kuruluş günü olduğunu belirterek, 57. yaşını kutladıklarını bildirdi. Gökmenoğlu, hukuk devleti olmayı tam olarak tamamlayamamış, demokrasi geleneği ve kültürü olmayan veya eksik olan, insan hakları alanında ideal bir noktada olmayan ülkelerde ve ülkemizde hukukçu ve birer insan hakları savunucuları olarak işlerinin ne kadar zor olduğunu bildiklerini söyledi. Av. Gökmenoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Sav (Savcı), Savunma (Avukat),Hüküm (Yargıç), Yargılama faaliyetinin vazgeçilmez üç unsurudur. Demokratik hukuk devletlerinde yargılama faaliyetinin merkezini savunma hakkı yani Avukat oluşturur. Yargılama faaliyetinin merkezine savunmayı, yani Avukatı koymadığınızda, onun adı yargılama olmaz, yargısız infaz olur.

AVUKATLARIN ARANMASI HAİN SALDIRININ İÇ YÜZÜNÜN ÖRTBAS EDİLMESİDİR

Yine Avukatın saygınlığının olmadığı veya korunmadığı bir ülkede, Yargıç ve Savcının, aynı şekilde Yargıç ve Savcının saygınlığının olmadığı veya korunmadığı bir ülkede Avukatın saygınlığı olmaz. Ancak ne yazık ki son yıllarda ve özellikle son birkaç gündür Avukatlar İstanbul Adalet Sarayında C. Savcımızın katledildiği olayda nerede ise suçlu addedilmişlerdir. Sosyal medya da Avukatlara yönelik saldırılar hat safhaya çıkmıştır. Hain saldırıyı gerçekleştirenlerin Avukat olmamasına karşın sahte Avukat kimliği kulanmış olmaları karşısında Tüm Meslektaşlarımız suçlanmakta, karalanmaktadırlar. Asıl olan Olayın iç yüzünün aydınlatılmasıdır. Olayın iç yüzünden ziyade, olayı işleyenlerin sahte bir Avukat kimliği kullanmış olmaları nedeni ile Avukatların üstünün aranıp aranmayacağı tartışmalarının kamuoyuna taşınması tamamen hain saldırının iç yüzünün ört bas edilmeye çalışılmak istenmesinden başka bir şey değildir.”

GÖKMENOĞLU SORUNLARI SIRALADI

Öte yandan avukatların ivedi olarak çözülmeyi bekleyen sorunları bulunduğunu ifade eden Gökmen Hakkı Gökmenoğlu, o sorunlardan bazılarını şöyle açıkladı: Yargılamayı tamamlayan değil engelleyen bir unsur olarak görülmek istemiyoruz, Silahların eşitliği prensibine saygı duyulmasını istiyoruz, Savunduğumuz kişiler adına Bilgi ve belgelere ulaşmada sıkıntı çekmek

İstemiyoruz, Avukatlık kimliklerimizin resmi kimlik olarak tanınmasını istiyoruz. CMK uyarınca görevlendirilen müdafilerin ücretinin süresinde ödenmesini ve Avukatlık asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istiyoruz. Yasa gereği eşit haklara sahip olan Hâkim Savcılar ile Avukatlar arasında ita Amiri ilişkisi kurulmaya çalışılmasını istemiyoruz, Yargıya Bağlı Adli Kolluk kurulmasını istiyoruz. Yargının diğer kurucu iki unsuru olan Hâkim Savcı gibi Kamu Görevi Gören, Kamu Avukatlarımızın Özlük haklarının iyileştirilmesini istiyoruz. Son olarak da Avukatlık Kanunumuzun, TBB’nin hazırladığı öneride ki gibi değiştirilmesini talep ediyoruz.”

ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR ANCAK MÜLK TEMELSİZ KALMAK ÜZERE

Son olarak tüm yetkilileri Yargıya karşı duyarlı olmaya ve Yargının sorunları için çaba göstermeye çağırdıklarını belirten Gökmenoğlu “Adalet Mülkün Temelidir, ancak Yargı daha fazla yıpratılır ise Mülk Temelsiz kalmak üzeredir. Sadece devletin en temel işlevlerinden birisi olan adalet hizmetlerini başarıyla ve özveriyle yürüttükleri için değil aynı zamanda insanların, insanlarımızın ortak iyiliği uğrunda çalıştıkları için, Yargının kurucu unsuru olan Avukatlarımız İle Avukat Dostlarına sevgi ve saygılarımı sunuyor, 5 Nisan Avukatlar Günümüz kutlu olsun diyoruz” şeklinde konuştu. 

Bu haber 739 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...