AK Parti Grubundan Faaliyet Raporuna red oyu

11 Nisan 2015 13:20

Belediye Meclisi'nin Nisan ayı son oturumunda AK Parti grubu 2014 faaliyet raporuna itiraz ederek, red oyu kullandı. AK Partili Meclis Üyesi Salim Güntaç,  ITKM yüklenici firmasından 30 milyon alacak olmasına rağmen gerçekleşen icra takibinin 1 milyon 669 bin lira olmasına anlam veremediklerini bildirdi. Güntaç, "Bütçemizin yüzde 13'ünün faiz gideri olması da düşündürücü" dedi.

Belediye Meclisi Nisan ayı son oturumunu dün gerçekleştirdi. Son oturumda pazartesi günü gündeme gelen ve meclis üyelerine dağıtılan faaliyet raporu, tartışılarak oylandı. AK Parti grubu, faaliyet raporuyla ilgili bazı çekinceleri olduğunu belirterek, itirazlarını sıraladı.

BU YATIRIMLARIN BELEDİYE ÖZ KAYNAKLARINDAN  YAPILMASINDAN YANAYIZ

AK Parti grubu adına söz alan Salim Güntaç, ilk olarak Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleleri eleştirdi. 2014'te 10 ihale yapıldığını belirten Güntaç, "Bunların toplam bedeli 11 milyon 200 bin lira. İhaleler belediye önü yer altı otopark ve cadde ve sokakların kaldırım yapım işleri. Bu işler bildiğimiz kadarıyla İller Bankasından borçlanılarak yapıldı. Biz bu yatırımların borçlanılmadan belediye öz kaynaklarımızla yapılmasından yanayız" dedi.

HUKUK İŞLERİ DERSİNE İYİ ÇALIŞMAMIŞ

Hukuk İşleri Müdürlüğü'nün çalışmalarına da değinen Güntaç, ITKM'nin yüklenici firması olan Kadıahmetoğlları'ndan 30 milyon lira belediyenin alacağı olduğunu ancak 2014'te gerçekleşen icra takibinin sadece 1 milyon 669 bin 214 lirada kaldığını ileri sürdü. Güntaç, "2014'te tahakkuk etmiş 30 milyonluk  olan alacağımız tahsil edilmemiş. Burada Hukuk İşleri Müdürlüğümüz dersine iyi çalışmamış ve görevini gerçek manada getirmemiş görünüyor. Ne kadar devam eden alacağımız ve icraya verilen dosyalarımız var. Bu raporda onları göremiyoruz. 2014'ten 400 adet devam eden icra dosyası var. Onların içinde 30 milyonluk alacağımız var mı yok mu? Bunları göremiyoruz" şeklinde konuştu.

BÜTÇENİN YÜZDE 13'ÜNÜN FAİZE GİTMESİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Öte yandan bütçenin gerçekleşme oranı ve faiz giderleri hakkında da görüş bildiren Salim Güntaç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütçe 2014'te 209 milyon gözükmesine rağmen yüzde 59 olarak, 123 milyon olarak gerçekleşme görülmekte. Bunun yüzde 13'ü faiz giderleri olarak görülüyor. Toplam 60 milyon alacağımız var. Bir firmadan sadece 30 milyon alacağımız varken bütçemizin yüzde 13'ünün faiz giderlerine gitmesi gerçekten düşündürücü.

KDV DAHİL Mİ HARİÇ Mİ?

Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün 2013'te 11 milyon 209 bin 856 lira 2014'te ise 13 milyon 4 bin 323 olarak gerçekleşmeleri görülmekte. Bunların KDV dahil mi hariç mi, faaliyet raporunda gözükmüyor. Bunlar hakkında bilgi istiyoruz.

43 İŞÇİ SAYISI KÜÇÜK SANAYİLERDE DE VAR

BELMAŞ, ISTEM ve ISBAŞ Fabrikaları hakkında çekintilerimiz var. Ortadoğu'nun en büyük bims blok fabrikası olması özelliğini taşıdığını söylediğimiz fabrikanın ne kadar üretim yaptığı, bunun üzerinde ne kadar geliri olduğu kar ve zararla alakalı en ufak yazı bulunmamaktadır. Yüzlerce tırın girip çıkmasıyla iftihar ettiğimiz bims blok fabrikasında çalışan işçi sayısı 43'tür. Sizler de özellikle istihdam yaratacak fabrikalar üreteceğinizi söylediniz. Bir tek 43 istihdam sayısını orada görüyoruz. 43 işçi ile istihdamı küçük sanayi tesisleri sağlamakta.

FABRİKALARIN NE KADAR KAR ELDE ETTİĞİNİ GÖRMEK İSTERDİK

Büyük firmalar dediğimiz belediyemizin istihdam ve gelir nokrasındaki firmaların cirolarını 10-12 milyon  lira olarak görüyoruz. Orta çaplı kobi işletmelerinin niteliğidir 10-12 milyon lira. ISTEM Fabrikası'nda 2 milyon 962 bin lira olarak ciro gözüküyor. Bu cirodan kar mı zarar mı ettik, belediye bütçesinden kaynak mı aktardık, bu şirketlerin belediyeye katkısı mı oldu, onlarla ilgili bilgi yok. Yazılan sadece fabrikaların teknik bilgileri. Biz isterdik ki bu fabrikalar şu kadar kar elde etti yazılsaydı.

YÖNETİMİNDE KİMLER VAR VE NE KADAR HUZUR HAKKI ALIYORLAR?

Bu 3 firmanın kamu borçları ne durumdadır? 3 firmanın yönetim kurulu üyeleri kimlerden oluşmaktadır ve bunların aldıkları huzur hakları nelerdir. Biz bu durumlardan dolayı ret veriyoruz..

YÜZDE 10-20 KAZANÇ VAR

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise bu itirazlara yanıt vererek Bims Blok Fabrikası'ndan yüzde 10-20 arasında kazanç sağladıklarını bildirdi. Günaydın sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir fabrika daha kurduk. O da Türkiye'nin en büyük fabrikası oldu. Eski ISTEM Fabrikası yüzde 100 para kazanıyor. Cirodan dolayı çok ciddi kazanç sağlıyoruz. Bims fabrikamız bugün 45-55 bin arasında mal üretiyor. Eski fabrikamızda 3 vardiyada 15-20 bin arasında üretim yapıyorduk.  Sigorta, vergi her şeyini ödüyoruz. 1 yıl öncede yeni kurduğumuz fabrikaya diğer fabrikadan kazancımızı aktardık. Fabrikamız şıkır şıkır para kazanıyor. En iyi kaliteyi çıkartıyoruz. Kazandığımız parayı yatırıma aktarıyoruz.

İDAM KARARI ALINACAK KONUDA SORUŞTURMA KARARLARI KALKIYOR

Bizim taş fabrikamız yani ISTEM var. Bu fabrikayı devraldığımız da 13,5 milyon lira borcu vardı. Burayı 6 yıl önce devraldık. O anda fabrikayı satsak alıcı ancak 3,5 milyon veriyordu. O dönemde 73 işçi çalışıyordu. Bu fabrikamız için gece gündüz çalışıyor. 6 yıldan bu yana pazar günleri hariç hiç bir özel sektörün bu metrekarelere ulaşmış örneği yok. Bizim rakamlarımıza ulaşamıyorlar. O dönemde bir kalemde reklam bedeli diye 2,5 milyon para çekilmiş. 5 kez bu fabrika batmış durumdaydı. Ben bu fabrikayı çalıştıracağım dedim. Ben bunları mahkemeye verdim. İdam kararı alınacak konuda soruşturma kararları kalkıyor.

CİRONUN YARISINI PUTİN'İN SARAYINA, YARISINI DA AK SARAY'A GÖNDERELİM

5 misli batmış fabrikayı 5 senede kalkındırdık. Cirolarımız böyle değil.  O ciroların yarısını Putin'in sarayına diğer yarısını Ankara'daki Ak Saray'a gönderelim.

DİĞER SEFERE HER ŞİRKETE AYRI KİTAP GETİRECEĞİM

Diğer sefere şirketlere özel ayrı ayrı kitap getireceğim. Böylelikle bizim çektiğimiz sıkıntıları anlarsınız."

Konuşmaların ardından faaliyet raporu oylandı. AK Parti ret verirken rapor oy çoğunluğu ile kabul edildi.

 

Bu haber 803 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...