“Aktif kadın, güçlü kadın”

13 Nisan 2015 15:45

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Sidre Mahallesi Muhtarlığı ile işbirliği yaparak kadınların güçlendirilmesi ve toplum yaşamına tam katılımın sağlanması için ''Aktif kadın yurttaş'' eğitim projesine başladı.

Değişim ve güçlenmenin hedeflendiği kadınlarla planlanan eğitimin ilk adresi Sidre Mahallesi oldu. Mahalle muhtarı Hacer İnci Özbey öncülüğünde mahalle kadınları tarafından yoğun katılımın gözlendiği toplantıda Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce görevlendirilen Psikolog Dilek Öztürk ve ebe Belkıs Tığ konuşmacı olarak katıldı. Çocuk eğitiminde dikkat edilmesi gerekenlerle, yaşama hakkı yanı sıra çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve ahlak gelişimi konuları üzerinde duran psikolog Dilek Öztürk, "Benim çocuğum istediğimi yaparım deme hakkımız olmadığı gibi, vicdan da yasalar da bunun önüne geçer.

''TOPLUMDA ŞİDDETİ ÖNLEMEK VE BİTİRMEK İSTİYORSAK

İLK ÖNCE, ÇOCUK EĞİTİMİNDE ŞİDDETİ DIŞLAMAMIZ GEREKİR''

Bu kadar gelişmişlik düzeyine rağmen toplumumuzda şiddetin bir eğitim yöntemi olarak sürdürülme hatasını gözlemlemekteyiz. Toplumda şiddeti önlemek ve bitirmek istiyorsak ilk önce, çocuk eğitiminde şiddeti dışlamamız gerekir. Öte taraftan Otizm farkındalık ayı içerisindeyiz. Nöro gelişimsel bir bozukluk olan, hafif, orta derecede ve şiddetli olan otizmde erken tanı çok önemli. 110 çocuktan 1'i otistik. Erkeklerde kızlara oran 3­4 kat daha fazla görülmekte'' dedi. Ebe Belkıs Tığ ise üreme sağlığı ve güvenli annelik konusunda genel bir bilgilendirme yaparak, sağlığı tehdit eden riskler karşısında hangi birimlerden hizmet alınacağı ve Aile Plânlaması hizmetlerine erişimin nasıl sağlanacağı konularına değindi.

''ÖNEMLİ OLAN KADINLARIN GÜÇLENDİRİLMESİDİR''

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı Selma Gökdoğan ise mahalle muhtarı ve katılımcı hanımlara dernek yönetimi olarak teşekkürlerini ifade ederek "Kadınlar ile planladığımız eğitimlerde değişimi ve güçlenmeyi hedeflemeliyiz. Kadınların bilgi ve deneyimlerini ortaya çıkaracak görüşlerini paylaşabilmelerini sağlayan, hayatlarını gözden geçirebildikleri bir eğitim programı yapılabilirse, o zaman onlar için gerçek bir değişim yaşanabilir. Kadınlar genel olarak formel eğitim düzeyi düşük olan gruptur. Ancak kendi hayatlarından çıkardıkları deneyimleri çok güçlüdür. İşte bir eğitim planlamasında önemli olan kadınların güçlendirilmesidir. Kendi deneyimlerini,hayatlarını düşünmelerini ve bunu birbirleriyle paylaşmalarını sağlayarak ne kadar güçlü olduklarını düşünmelerini sağlamalıyız'' şeklinde konuştu.

 

Bu haber 775 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...