“Peygamber Efendimizi anlamak ve O’nun ortaya koyduğu örnek ahlâkı özümsemek elzemdir”

15 Nisan 2015 15:09

Diyanet-Sen Isparta Şube Başkanı Osman Akçil, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in doğumunun 1444. Yıldönümü olan Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Akçil’in mesajı şöyle: “Her yıl büyük bir coşkuyla kutladığımız Kutlu Doğum Haftasını bu yılda idrak etmenin büyük sevincini yaşıyoruz. Yüce Allah’ın insanlığa gönderdiği en son rahmet elçisi Hz. Muhammed'i (s.a.v) anlamak ve onun ortaya koyduğu örnek ahlâkı özümsemek elzemdir. Kutlu Doğum Haftası; Hz. Peygamberin insanlığa sunduğu değerleri hazmedip, onun yüce ahlâkıyla hayatımızı güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir. Bu hafta içinde Peygamber Efendimizin dünyaya teşriflerini kutlarken, onun örnek şahsiyetini ve güzel ahlâkını tanımaya olan ihtiyacımız açıktır. İnsanlar arasında kin ve nefretin, farklılıklar arasındaki çatışmaların maksatlı olarak körüklendiği, şiddetin arttığı, insan hakları ihlâllerinin yaşandığı, bu seneki teması Hz Peygamberimiz Din ve samimiyet olan kutlu doğum haftasında âlemlere rahmet olarak gönderilen Yüce Peygamberimizi anlamak ve onu doğru tanıtmak her müminin görevidir.

İslami ve insani değer ve duyarlılıkların hızla aşındığı bir zaman diliminde yaşıyoruz. Modern insanın sorunlarından biri de “samimiyet” sorunudur. Günümüzde ahlak, erdem, ihlas ve samimiyetin yerini, riya, hile, bencillik ve fırsatçılık almış ve bunlar toplumsal birer hastalığa dönüşmüştür. Samimiyet; içtenlik, ihlaslı olmak, saflık, temizlik, duruluk, sadakat, bir işi sırf Allah için yapmak gibi anlamlara gelir. İhlasla iç içe bir kavramdır. Samimiyet “İhlas” kavramının açılımıdır. Samimiyet; içtenlik ve ihlasla, saf ve duru bir hal ile Allah’a yönelmektir…

Samimiyet, dinde temel değerlendirme ölçüsüdür. Kişinin bütün yapıp ettikleri, samimiyetine göre karşılık görecektir. Müslüman’ın, iman, ibadet ve muamelat alanında yani hayatının her alanında samimi olması gerekir. Dinin özü, ihlas ve samimiyete dayanır. Bunun için Müslüman’ın da her işinde samimi olması gerekir. Samimi olmayan iman, ibadet ve amellerin Allah yanında hiçbir değeri olmaz.

Samimi olan insan öncelikle Allah`a, ardından da insanlara karşı dürüst olur. Çünkü Allah’ın her şeyi görüp, duyduğunu, O’nun karşısında bir gün tüm yaptıklarıyla hesap vereceğini bilir. Tüm düşüncelerinden, her türlü konuşmalarından, her türlü davranışlarından sorumlu olacağının bilincindedir. İşte bu yüzden müminin yaşadığı dürüstlük ve samimiyet onun imanının en önemli göstergelerindendir.

Sevgi ve rahmet peygamberi olan Hz. Muhammed: “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de gerçek manada iman etmiş olamazsınız.” buyurarak sevgi ve imanı toplumsal barışın temel taşı olarak ortaya koymaktadır.  O, bize Allah’a iman edip onu sevmeyi, ona bağlanarak iç barışı ve doğru yolu bulmayı, ibadetlerle hayatımızı anlamlı kılmayı, dürüstlüğü, emaneti korumayı, İslam kardeşliğini tesis etmeyi, yetim ve kimsesiz çocuklara kol kanat germeyi, herkesin ve her şeyin hakkını gözetmeyi, kimseyi incitmemeyi, iyilik yapmayı, iyi ve yararlı insan olmayı öğütlemektedir. Bilindiği üzere, Peygamberimizin doğumunu anmaktan maksat onu anlamaya çalışmaktır. Belli zaman dilimlerinde onu anıp, sonrasında onu unutmak doğru olmayacaktır. Bizler eğer gerçekten kendimiz için istediğimizi başkası için de istemiyorsak, başkalarını sevgi ve şefkatle kucaklayamıyorsak, yaratılanı yaratandan ötürü sevemiyorsak, İslam kardeşliğini iliklerimizde hissetmiyorsak peygamberimizi anlamamışız demektir. Bu itibarla, Kutlu Doğum Haftasının Sevgili Peygamberimizin gönülleri sevgiyle birleştiren çağrısına kulak verme zamanı olduğunu unutmayalım. Sağlam dinî bilgi ışığında manevî hayatımızı zenginleştirmeye çalışalım.

14-20 Nisan 2015 tarihleri arasında kutlayacağımız Kutlu Doğum Haftasının bütün insanlığa sevgi, rahmet, huzur ve barış getirmesini, Sevgili Peygamberimizi daha iyi anlamamıza ve tanımamıza vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz eder, bütün Ispartalı kardeşlerime selam ve saygılarımı sunarım”.

Bu haber 715 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...