“Benim çocuğum yapmaz demeyin!..”

15 Nisan 2015 15:22

Uyuşturucu Bağımlılıkları Alkolizm ile Mücadele Derneği Başkanı Uzunköprü, bazı lise içlerinde uyuşturucu tespiti yaptıklarını ileri sürdü. Bazı liseler içerisinde tuvaletlerde bile kullanıldığını gördüklerini belirten Uzunköprü, ‘’Sentetik uyuşturucular diğer uyuşturuculara nazaran çok daha hızlı ölüme götürüyor. Ciddi anlamda Isparta’da da bu ölümler yaşandı. Bu artık soykırıma gidiyor’’ dedi.

Vali Vahdettin Özkan’ın öncülüğünde yılbaşında kurulan Uyuşturucu Kurulu oluşturulan Uyuşturucu Bağımlılıkları Alkolizm ile Mücadele Derneği önemli projeler geliştirmeye hazırlanıyor. Yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren Dernek Başkanı İbrahim Uzunköprü, Isparta’daki tehlikenin de boyutlarını gözler önüne serdi.

‘’BAĞ EVLERİ SİSTEMİN DEĞİŞİK BİR VERSİYONU OLACAK’’

Şuanda sürekli araştırma içerisinde olduklarını kaydeden Uzunköprü, ‘’Vali Yardımcımız Bekir Sıtkı Hanlıoğlu’nun daha önce Antalya’da uyguladığı ve başarılı olan bir proje var. Buna yakın bir projeyi Isparta’da oluşturmayı hedefliyoruz. Bu proje bir ay içerisinde devletin sentetik uyuşturuculara karşı çıkardığı bağ evleri sisteminin değişik bir versiyonu. Bir arazi üzerinde çok fazla bağımlıyı aynı anda bulundurma şansına sahip değiliz. Devlet bile AMATEM’de 20-25 kişilik grupları alıyor. Belirli miktar bağımlıyı barındırıp, orada kriz aşamalarını atlattıktan sonra, etkinlikler düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu konuda İŞKUR Müdürümüzle görüştük. Kendisi meslek kursları verebileceklerini söyledi. Gençlik Spor İl Müdürümüzle görüştük. O da spor etkinliklerinden ücretsiz faydalandırabileceklerini söylediler’’ dedi. Bu projede ciddi giderlerin olacağına dikkat çeken Uzunköprü, ‘’Para almadan nasıl yapabiliriz diye çarkı döndürmemiz lazım. Kendi kendine çarkı döndürmek için de mantar tesisi, kesme çiçekçilik, organik yumurta yetiştiriciliği veya sığır yetiştiriciliği gibi konularda araştırma yapıyoruz. Hangisi uygun olursa onu uygulamak istiyoruz. Oradaki çocukların devlete ve ailesine yük olmadan kendi kendine çarkı döndürmelerini sağlamaya çalışacağız.  Bu çocuklarımızı tarımsal, hayvancılık olarak eğiteceğiz.  İŞKUR’dan standart eğitim gelecek. Arazinin bize uygun olması lazım. Şehrin dışında olacak bir arayışımız var şuanda’’ diye konuştu.

‘’VEKİL ADAYLARI UYUŞTURUCU MAĞDURLARI İÇİN DE PROJE ÜRETMELİ’’

Öte yandan uyuşturucu kullanımının liselerde ciddi manada yayılmış durumda olduğunu dile getiren Uzunköprü, ‘’Milletvekili adaylarımıza sesleniyorum; Sırf oy potansiyeli çok olan yerlere değil bu arkadaşlara proje üreterek çıksınlar. Vekil adaylarımız ve vekillerimiz de proje üreterek katkıda bulunsunlar. Okullarda maalesef durum vahim. Okul müdürlerimiz, rehber öğretmenlerimize Emniyetten eğitim veriliyor. Bunları Emniyet ve ailelerle paylaşsınlar. Aileler çekinmesinler. Şüpheleri varsa Emniyetle paylaşsınlar. Sonunda eyvah demesinler, başından kessinler. Benim çocuğum yapmaz demeyin. Gençlerimizin ayakta kalması için herkesin özveri göstermesi gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

‘’LİSELERDE OKUL İÇİNDE UYUŞTURUCU ALIM SATIMI TESPİTİ YAPTIK’’

Diğer taraftan uyuşturucu kullanımının ilimizde geldiği noktayı açıklayan Uzunköprü, şöyle devam etti; ‘’Çok rahat alınıp satılabiliyor. Kaçakçılık Şube’de personel yetersizliği olduğunu görüyorum. Uzman personelin artırılması lazım. Okul dışında polis oluyor. Ama bu iş okul içine girmiş. Alım satım 10 saniyelik bir iş. Ailelerin bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. İlk başlarda şeker gibi veriyorlar. Arkadaşının şeker verdiğini zannederek başlıyor. Sonra bir tane daha istiyor. Böyle akıp, gidiyor. Okul içerisi derken ortaokulu demiyorum ama liselerde okulların içinde tespitlerimizi yaptık. Bazı liseler içerisinde tuvaletlerde bile kullanıldığı tespit ediliyor. Rehber öğretmenlerinin sürekli denetlemesi gerekiyor. Birkaç sefer denetim olduktan sonra bu iş okulun dışına çıkar. Okullarda denetimlerin artırılması lazım. Tüm öğretmenlerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Öğretmen öğrencinin tavırlarını takip etsin. Bu yol yakınken engellenir. Temelli bırakılmayan bir şey değil ama baştan tespit edilirse bırakması çok rahat.

‘’SENTETİK UYUŞTURUCULARA SOYKIRIM DİYORUM’’

Sentetik uyuşturucular farklı versiyonda yapılıyor. Ben bunlara soykırım diyorum. Bu çok kısa sürede ölüme götüren bir uyuşturucu.  Özel olarak fare zehrine kadar içine her şey katılabiliyor. Bunu para kazanmak amaçlı değil, soyumuzu, neslimizi bitirebilmek ve üretebilen, düşünebilen ülke ve gençliğimizin olmaması için yapılan bir şey olduğunu düşünüyorum. En uzun gideni 5-6 yıl sonra ölüyor. 6 ayda ölen de var. Ucuz olduğundan yaygınlaşıyor. Ekonomik olarak çocuklara ulaşabiliyor. Diğer uyuşturuculara nazaran çok daha hızlı ölüme götürüyor. Ciddi anlamda Isparta’da da bu ölümler yaşandı. Bu artık soykırıma gidiyor. Bunu kullanan insanın zamanla erkekliği bitiyor. Her şeyini kaybediyor. Bağımlı ailelerine sesleniyorum; saklamayın, Emniyetle paylaşın.’’

 

Bu haber 770 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...