Mustafa Şener’de Akıl Oyunları Sınıfı açıldı

16 Nisan 2015 14:46

Isparta’nın ve bölgenin önde gelen eğitim kurumlarından olan Mustafa Şener İlkokulu’nda Akıl Oyunları Sınıfı açıldı. Bu sayede öğrenciler okulda ve günlük hayatlarında zekalarını geliştirerek anlık strateji oluşturacaklar.

Türkiye’de ilköğretim okullarında yaygınlaştırılması planlanan Akıl Oyunları Sınıfı’yla öğrenciler okulda ve günlük hayatta karşılarına çıkacak; görsel algı, fiziksel beceri ve denge, üretkenlik, düşünme becerileri konularına odaklanacaklar. Özel sınıftaki her oyun çocukta farklı bir yeteneğin gelişmesi hatta ortaya çıkması için uzmanlar tarafından hazırlanıyor. Mustafa Şener İlkokulu idarecileri ve öğretmenleri çocuklarımıza yönelik, onların sorumluluklarını bir adım daha ileri taşımak için okullarında Akıl Oyunları Sınıfı kurdu. Görüşlerini aldığımız Mustafa Şener İlkokulu Müdürü Orhan Çelik şu görüşlere yer verdi; “İlimizde bazı okullarda olan Akıl Oyunları Sınıfını biz kendi okulumuzda da kurduk. Velilerimizin ve Okul Aile Birliğimizin desteğiyle kurduğumuz bu sınıfımızda, geleceğimiz olan öğrencilerimiz için zeka ve strateji geliştirme oyunları var.Yine sınıfımızda 5 grup oyunlar var. Bu sayede öğrencilerimiz hem okuluna bağlanıyor, hemde derslerine ağırlık veriyorlar. Burada ki diğer bir amacımız ise yeni yetişen neslin yani öğrencilerimizin internetin başından kalkmaları ve reel oyun oynamaları. Her sınıfımız haftada 1 saat bu derse giriyor. Minik öğrencilerimiz bu derse o kadar alıştı ki dersten çıkmak istemiyorlar, teneffüslerde dahi oynamak istiyorlar. Öğretmenlerimize bu dersimizi etüt olarak kullanabileceklerini de söyledik. Çocuklarımızın sosyalleşmesini ve zevkli eğitim almalarını sağlamak istiyoruz. Bu oyunun sonrasında yine bir gerçek ortaya çıktı. Öğrencilerimiz sırf bu derse girmek için devamsızlık yapmıyorlar. Yine çocuklarımızın dikkat etkisi ve psikolojik sorunları ortadan kalkıyor. Çocuklarımız çok mutlu oluyor bizlerde bu sayede mutlu oluyoruz” dedi.

İŞTE O DERSİN AMACI

GİRİŞİMCİ VE ÜRETKEN KİŞİLİK İÇİN AKIL OYUNLARI SINIFI

Oyunların temelinde öğrencilerin karşısına çıkan problem tarzı oyunlarla onları çözüm bulmaya sevk ederek onların daha girişimci ve üretken kişilik kazanmaları sağlanması amaçlanıyor. Oyunların daha çok okulda ve günlük hayatta karşılarına çıkacak; görsel algı, fiziksel beceri ve denge, üretkenlik, düşünme becerilerine odaklanan Akıl Oyunları Sınıfı’nda her oyun çocukta farklı bir yeteneği geliştirmeye yönelik olarak sunuluyor. Öğrenciler düşünme becerilerinde iş yapabilme ve problem çözme konusunda yöntem öğrenecekleri Akıl Oyunları sınıfında, aynı zamanda çözüme dönük olma yeteneği kazanacaklar. Bunun için seçilen oyunların içeriğinde hem tümden gelim, hem de tümevarım mantığı kullanılıyor. Öğrencinin bu kavramları özümsemeyerek oyunlarda başarması için ise, kolaydan zora yöntemi uygulanıyor. Çocuğun Akıl Oyunları sınıfındaki etkinlikleri sevmesi ve kavraması için başarıyı hemen tatması sağlanarak hem kendine güveni gelmesi hem de tatlı bir yarışa girmesi amaçlanıyor. Çocuğun seviyesi ve kabiliyeti oyunlarla hızlı bir şekilde tespit edilerek; okul ve aile ortamında yapılması gereken egzersizler belirleniyor. Böylece kişisel gelişimi çok hızlı tespit edilerek, ölçümlenir hale getiriliyor.

OKUL BAŞARISI İÇİN YENİ MODEL

Öğrenciler oyunlarda kazanmış oldukları problem tanıma, çözüm üretme ve farklı yöntem deneme gibi özellikleri derslerinde de uygulayarak okul başarısını artıracak. Oyunlar sayesinde, öğrenci derse aktif katılacak ve dersin işlenişinde ‘yaparak-yaşayarak’ öğrenme metodunu uygulayacaktır. Aynı zamanda, özel olarak tasarlanan sınıfla birlikte, çocuklar kedine güven duygusunu ve ekip ruhunu geliştirerek çevresine faydalı mutlu bir birey haline gelmesi amaçlanıyor. Proje ile dinleyen, izleyen, cevap veren öğrenci yerine; tanıyan, fark eden, planlayan, kurgulayan öğrenci profilinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Seçilen materyallerin ve oyunların hepsinde öğrencinin birebir katılımı, etrafındaki oyunlarla kıyaslama, yeterli ve yetersiz yanlarını tanıma, ucu açık gelişim faaliyetlerini fark edip katılma olgusu gibi yeteneklerini geliştirebilecekleri şekilde planlandı. Özellikle grup etkinliklerinde öğrencilerin sosyalleşmeyi oyun içerisinde yaşamalarına imkân sağlanan Akıl Oyunları sınıfındaki her etkinlik her öğrencinin bireysel katılımı düşünülerek hazırlandı.

OKUL EĞLENCELİ EĞİTİM YERİ

Okulun “eğlenceli eğitim yeri” olmasında büyük rol oynayacak öğrenciler; büyük keyif aldıkları oyun derslerinden sonra daha rahat ve mutlu şekilde diğer derslere katılacaklar. Özellikle “akıl oyunları”ndan dolayı kazandıkları girişimcilik ruhu derslere de yansıyacak öğrenci merkezli eğitimin gerçekleşmesinin önemli bir adımı olacak.

Bu haber 686 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...