‘’13 çağrı döneminde 32,5 milyon TL hibe verildi’’

21 Nisan 2015 17:46

TKDK İl Koordinatörü Süleyman Gülcü, IPARD 1’in son çağrısı olan 14. Çağrı dönemine çıktıklarını belirtti. Bugüne kadar 62 milyon TL’lik yatırım yapılmasına aracılık ettiklerini belirten Gülcü, ‘’En çok soğuk hava deposu yatırımları oldu. Isparta yakında Türkiye’nin meyve deposu olacak’’ dedi.

TKDK İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü, dün basın mensuplarıyla bir araya gelerek bugüne kadar çıkılan çağrı dönemlerinin bir değerlendirmesini yaptı. IPARD 1’in son çağrısı olan 14. Çağrıya çıkacaklarını ve Eylül ya da Ekim ayı gibi IPARD 2’ye başlayacaklarını duyuran Gülcü, Isparta için bir takım yeniliklerin kapıda olduğunu söyledi.

 ‘’32,5 MİLYON TL HİBE VERMİŞİZ’’

İlk olarak 12 çağrı toplamında 108 projeyi sözleşmeye bağladıklarını bildiren Gülcü, ‘’Bu projelerin toplam yatırım bütçesi 61 milyon 990 bin liradır. TKDK Isparta İl Koordinatörlüğü olarak yaklaşık 62 milyon lira yatırım yapılmasına aracılık etmişsiz. Bu yatırımın 32 milyon 625 bin lirası hibe olarak yatırımcılara geri ödenecek. Önemli kısmını ödedik. Kalanı da kısa sürede ödeyeceğiz’’ dedi.

‘’ISPARTA TÜRKİYE’NİN MEYVE DEPOSU OLACAK’’

108 projenin ve yaklaşık 62 milyonluk yatırımın yüzde 99’u 2012-2014 Aralık sonu gerçekleşen yatırımlar olduğuna dikkat çeken Gülcü, şöyle devam etti; ‘’Yatırımların önemli bir kısmı soğuk hava depolarıdır. Ispartamız inşallah meyve depolama konusunda Türkiye’de hemen hemen ilk sıralarda olacak. Bu bizim için önemli. TKDK olarak Isparta’nın Türkiye’nin meyve deposu oluşu bizim için ayrıca kıvanç verici bir durum.

Bugüne kadar ki 62 milyonluk yatırımın haricinde sonrasında 132üncü çağrıya çıkıldı. 10 Şubat 2015 itibariyle de o çağrının proje kabulleri tamamlandı. 13’üncü çağrı sonunda Isparta’da gerçekleştirilmek üzere 53 yatırım projesi kabul ettik. Bunlardan 15 tanesi soğuk hava deposu. Bu soğuk hava depoları son sistem, Avrupai atmosfer kontrollü soğuk hava depolarıdır. 53 projenin toplam yatırım bütçesi 68 milyon lira. 68 milyonun 34 milyonunu yatırımcılara hibe olarak geri ödeyeceğiz.

‘’IPARD 1’İN SON ÇAĞRISINA ÇIKIYORUZ’’

17 Nisan 2015 tarihi itibariyle 14’üncü çağrı ilanına, IPARD 1’in son çağrısına çıkmış oluyoruz. IPARD 1 kapsamındaki sektörlerin tamamına değil bazılarına destek verilecek bu çağrıda. Tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar. Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım. Hem yeniden kurulum hem de mevcutlara modernizasyona hibe destek verilecek. Ayrıca süt ve et işleyen işletmeler, süt toplama merkezleri, kanatlı eti işleyen işletmeler, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması da desteklenecekler konular.

‘’14. ÇAĞRININ TOPLAM BÜTÇESİ 121 MİLYON AVRO’’

Süt hayvancılığının 14. çağrı kapsamına ayrılan bütçesi 81 milyon Avro. Ciddi bir bütçe var. Bu konuda yatırım yapmak isteyenleri, proje hazırlamaya ve kurumumuza davet ediyorum. Diğer kalemlerde 40 milyon Avroluk bütçe var. 14. çağrının toplam bütçesi ise 121 milyon Avro’dur.  17 Nisan 2015 saat 09.00 itibariyle başvuruları kabul etmeye başlayacağız. Proje son teslim tarihi ise 5 Haziran 2015 saat 23.00’dır. Başvuruların bizzat TKDK İl Koordinatörlüğüne yapılması gerekiyor. 13. Çağrıda başlattığımız ön inceleme kontrolü bu çağrıda da geçerlidir.

‘’IPARD 2’DE DESTEKLEMELER DEĞİŞİYOR’’

IPARD 2’ye Eylül, Ekim ayları gibi çıkacağız. IPARD 1’de desteklenen tüm sektörler IPARD 2’de de desteklenecek. Ancak bazı değişiklikler söz konusu. Besicilik destekleri kapsamında manda sütü üretimi, mevcut işletmelerde yumurta tavukçuluğu ve kaz işletmeciliği IPARD 2’de destek kapsamına alındı. Hayvancılıkta hibe destek oranı en az yüzde 60 en fazla yüzde 70 olarak belirlendi. İşleme ve destekleri pazarlama destekleme kapsamında süt toplama merkezleri için bir başvuru sahibi aynı ilde yapmak istediği başvuru için aynı şehirde bir adres gösterebiliyordu. IPARD 2’de 5 farklı adreste süt toplama merkezi kurabilecek. Kırsal ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi kapsamında yenilebilir enerji ve makine parkları destek kapsamına alınıyor. Eğirdir Sarıidris ve Yenişarbademli’de mantar yetiştiriciliğinde bir talep var. Mantar yetiştiriciliği IPARD 2’de destek kapsamına alınacak. Bu alanda yatırımcıları IPARD 2 çağrısına çıktığımızda bekliyoruz.’’

‘’PROJELER OBJEKTİF DEĞERLENDİRİLİYOR’’

Öte yandan halk arasında yayılan bazı spekülasyonların bulunduğunu ve bunlara açıklık getirmek istediğini bildiren Gülcü, ‘’Bazı projelerin farklı değerlendirmeye alındığı ve bazılarına farklı bakıldığı yönünde kulağımıza bazı duyumlar geliyor. TKDK’da hiçbir projeye ayrıcalık tanınmaz. Tüm projeler bizim nazarımızda eşittir. İster yabancı uyruklu ister Türk bizim fark etmez bizim için önemli olan Isparta’ya yatırım yapacak girişimci olmasıdır. Proje doğru ve sağlıklı bir şekilde hazırlandığı sürece objektif değerlendirilir ve üst kurullara iletilir. Biz her fikre değer veriyoruz. Kurumumuzdan yatırımcılar çekinmesinler. Öncelikle bizle iletişime geçerlerse doğru ve zamanında, hatasız şekilde süreci değerlendirmiş oluruz’’ şeklinde konuştu.

 

Bu haber 964 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...