Alerjik Rinit’i grip ve nezle ile karıştırmayın!

27 Nisan 2015 18:34

Kulak Burun Boğaz mütehassısı Op.Dr.Levent Başyiğit; ilk bahar aylarının yaşandığı bu günlerde belirtileri daha yoğun görülmeye başlanan Alerjik Rinit hastalığı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Alerjik rinit’in genellikle Grip ve Nezle ile karıştırıldığını belirten Op. Dr. Levent Başyiğit, bir hafta on günden uzun süren belirtiler, haftalarca aylarca süren şikayetlerin alerjik rinit olduğunu ifade etti.

Op. Dr. Başyiğit, alerjik rinit nedenleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili olarak şu bilgileri verdi; “

Özellikle ilk bahar aylarının yaşandığı bu günlerde belirtileri daha yoğun görülmeye başlanan, insanların yaşam konforunu bozan  Alerjik Rinit; çeşitli alerjenlerin, solunum yada sindirim sistemi yoluyla vücudumuza girmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Alerjik Rinit'i burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşurma, burunda-kulakta-genizde-gözde kaşıntı, geniz akıntısı, burun ve gözde kızarıklık, burnu ile sık sık oynama, burnunu çekme belirtileri olan bir hastalık olarak tarif edebiliriz.

Alerjik rinit nedenleri olarak nefes aldığımız havada uçuşan çok küçük ağırlık ve hacimdeki çim poleni, ağaç poleni, ot poleni tahılgiller ile tükettiğimiz çeşitli gıdalar, ev tozu akarları, küf mantarları, evcil hayvan tüyleri ile temas, hava kirliliği, sigara dumanına maruz kalma sayılabilinir.

Çim-ağaç-ot polenleri, gıdalar, ev tozu akarları, küf mantarları, evcil hayvan tüyleri, çeşitli kimyasallar olan alerjenler  solunum yada sindirim yolu ile vücudumuza girdiğinde bu antijenlere karşı vücudumuzun savunma mekanizmaları antikor üretirler. Vücudumuzda tabiri caiz ise bir savaş ortaya çıkar ve bunun sonunda Histamin gibi bazı kimyasallar salınır. Bunun sonucunda alerjik rinit'in belirtileri olan az önce saydığımız burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşurma, burunda, gözde, kulakta ve damakta kaşıntı, burun ve gözde kızarıklıklar ortaya çıkar.

Alerjik maddeler ile karşılaşan  herkes de aynı tepki oluşmaz. Yani aynı ortamda bulunan A şahsı alerjik belirtiler yaşarken, B şahsı aynı ortamda bulunmasına rağmen alerjik reaksiyon göstermeyebilir. Alerji Genetik, Kalıtsal geçiş gösterdiğinden aynı aile fertleri benzer tepki gösterirler. Yani bir anne yada baba alerjik ise çocukları da büyük oranda alerjik olacaktır.

Aklımıza bir şehirde yaşayan alerjisi olup belirtiler gösteren bir kişi, bir başka bölgede yaşamaya başlasa ne olur diye bir soru gelebilir. O kişinin  Alerjisi olduğu maddeler, polenler gittiği bölgede bulunmuyorsa alerjik belirti vermeyecektir. Yalnız bir kişi sadece bir alerjene karşı hassas olmaz. Bazı Alerjenlere çok, bazılarına daha az olmak üzere  değişik  alerjenlere reaksiyon gösterebilir. Bu nedenle gittiği yerde çok daha hafif belirtilerle veya hiç belirti görmeden yaşamını sürdürebilir.

Alerjik Rinit teşhisi koymak bizim için zorluk göstermemektedir. Bu hastalık KBB branşının hastalığıdır. Bizim için hastanın ifadesi, anlattıkları çok önemlidir. Eğer bir hasta hocam ilk bahar ayları geldiğinde az önce sıraladığımız belirtiler ortaya çıkıyor aylarca veya yıl boyu sürüyor diyorsa bu bizim için çok anlamlıdır. KBB hekimlerinin  burun içi endoskopik muayenesi ile de teşhis büyük oranda konur. Bazı durumlarda Cilt testlerinden ve Kan testlerinde de destek alınabilinir ama genellikle hastanın anlatımı ve bizim endoskopik burun muayenemiz  Alerjik Rinit teşhisi koymak için yeterli olmaktadır.

GRİP VE NEZLE İLE KARIŞTIRMAYIN!

Bazı hastalarımız  Nezle, Grip ile Alerjik Rinit’i birbirine karıştırmaktadırlar. Bir hafta ,on günden uzun süren belirtiler, haftalarca aylarca süren şikayeti olanlar Grip, Nezle olamazlar, alerjik rinit'dirler.

Grip virüslerle olmakta ve ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, titreme, uyuma isteği ile karekterizedir. Nezle ise hafif ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, aksırma ile uyumludur. Hem grip hem nezle haftalarca sürmez.

Alerjik rinit 2 çeşittir. Mevsimsel olan alerjik rinit; bu ilk baharla başlar, son baharla ortadan kalkan alerjik rinittir. Bu mevsimsel alerjik riniti havada uçuşan çeşitli polenler yapmaktadır. Yıl boyu olan alerjik rinit; adından da anlaşılacağı gibi yıl boyu,12 ay sürmektedir. Bu çeşit Alerjik Rinit’i ev tozu akarı, küf mantarı, ev de bulundurulan evcil hayvan tüyleri, evde ki çiçekler yapmaktadır.

Alerjik rinit'in şu ilaçları kullanın 10 günde geçer diye bir tedavisi yoktur. Alerjik Rinit'te kullanılan ilaçlar vardır. Bu ilaçları kullandığınız sürece alerjik rinit belirtiler olan burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşurma, kaşıntı, burun ve göz kızarıklığı görülmez. Bu belirtiler geçti diye ilaçlar kesilirse bir kaç gün içinde şikayetler tekrar ortaya çıkar.

Şeker hastalığında, yüksek tansiyon'da kronik hastalıklarda olduğu gibi alerjik belirtileri ortadan kaldıran ilaçlar da devamlı kullanılmak zorundadır.

Alerjik Rinit'te kullanılan burun spreyleri çok küçük miktarlarda kortizon içermektedir. Hastalarımız bundan korkmasınlar. Diğer burun damlaları ilk başta rahatlatır gibi olsa da ilerleyen dönemde bir faydası görülmez, hatta zararı olur. Burun içi etler, konkalar irileşir, nefes aldırmaz.

Alerjik Rinit’in bir de Aşı tedavisi vardır. Cilt testleri ile belirlenen alerjenlere karşı geliştirilen aşıların önce haftalık sonra aylık periyotlarla cilt altı veya ağızdan damla olarak az miktarlardan gittikçe artan dozlara çıkılarak yapılan ve 5 yılı bulan bir uğraş ile alerjik reaksiyonların azaltılması veya tamamen ortadan kalkması mümkün olabilmektedir.

Güneşli hava, yağmur, rüzgar bu hastalığı nasıl etkilemekte sorusuna şöyle cevap verebiliriz. Rüzgar özellikle alerjik reaksiyonları başlatan polenleri havalandırır, uçurur, etrafımızda dolaşmasına neden olarak solunum yolu ile almamızı sağlar ve hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Yağmur'da polenler havada kalamazlar ve toprağa inip yapışırlar bunun sonucunda da alerjik reaksiyon başlatmaları mümkün olmaz. Alerjik rinitli hastalar yağmurlu, nemli havalarda çok rahat ederler.

Alerjik rinit hastalığından korunmak mümkün’ müdür sorusunun cevabı  pek mümkün olmadığı’dır. Cilt testleri ile nelere karşı alerjisi olduğu belirlenen hastalar bu alerjik maddelerle, antijenlerle karşılaşmamayı sağlayabilseler elbette alerjik belirtileri yaşamazlar. Polen alerjisi olan bir insanın hiç evden dışarı çıkmaması, evi pencereleri açık bırakarak kontrolsuzca havalandırmaması bir çözüm sağlayabilir. Ama sosyal yaşamın içinde bu pek mümkün olamıyor. İnsanları bir yere kapatıp izole edemiyorsunuz. Rüzgar, hava şartları polenleri oradan buraya savurmakta ve biz nefes aldığımız havada bulunanları görememekte, ayıramamaktayız.

Alerjik Rinitli hastalara tavsiyelerimiz:

*Kuru ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamaları, semptomların alevlenmemesi için önemlidir. Hastalar nemli ortamlarda rahat ederler.

*Alerjik rinitli hasta aldığı tedaviden bir fayda göremiyorsa ya alerjik burun polip'i oluşmuş, ya da deviasyon dediğimiz burunda kemik eğriliği vardır, bu nedenle ilaçlar burun içinde ulaşması gereken yere gitmiyordur. Bu durumda bir kbb hekimince endoskopik burun içi muayene yapılmalıdır.

*Alerjik astımı olan hastalar zaten akciğerlerinden yeterince oksijen alıp, verememektedirler. Bu hastaların alerjik rinit olma ihtimali diğer insanlara göre daha yüksektir. Bu nedenle bu hastalar rahat bir buruna çok daha fazla ihtiyaç duyarlar. Astımlı hastalar alerjik rinit tedavisini ihmal etmemelidirler.

*Alerjik rinit belirtilerinin yaşanmaması için verilen ilaçlar mevsimsel veya yıl boyu olan alerjik rinite göre ara vermeden devamlı alınmalıdır. Hastalarımız biraz rahatlayınca veya bir kür ilaçlar bitince tedaviye son vermekteler, bunun sonucunda da alerjik rinit belirtileri bir kaç gün içinde tekrar ortaya çıkmaktadır, bunu yapmasınlar.

*Hamileler alerjik rinitin tedavisindeki hapları alamazlar fakat az miktarda kortizon içeren burun spreyleri onları rahatlatabilir ve bebeğe zararlı değildir. Kilo aldıkları için solunum sıkıntısı yaşayan alerjik rinitli hamilelerimiz bu şekilde rahatlayabilirler.

Bu haber 719 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...