Dereboğazı´nda 1953 ruhu yaşıyor

27 Nisan 2015 18:41

1953'te Dereboğazı Yolu'na ilk kazmayı vuran ve yolun devlet programına alınmasını sağlayan Isparta Dereboğazı Yolu Yaptırma Derneği, aradan geçen 62 yıla rağmen hala faaliyetini sürdürüyor.

Dereboğazı Yolu Yaptırma Derneği Başkanı Merhum Mustafa Kazak'ın oğlu Osman Kazak, Isparta tarihine damgasını vuran derneği, Isparta Dereboğaz Yolu ve Kentsel Altyapı Hizmetlerini Destekleme Derneği adıyla devam ettiriyor. Babasının yolunda ilerleyen Kazak, Dereboğazı Yolu'nda cami yaptırdı, Bizanslılar döneminde ilim yaymak için gelen Ahmet Yesevi'nin talebesi Sağaşık için türbe yaptırdı. Yine adı, sanı ve kimsesi olmayan mezarları düzenlettiriyor. Isparta Dereboğaz Yolu ve Kentsel Altyapı Hizmetlerini Destekleme Derneği Başkanı Osman Kazak, 1953 yılında Dereboğazı Yolu'nu yapmak için kurulan derneği devam ettirmekten mutlu olduğunu söyledi. Derneğin adına sadece Kentsel Altyapı Hizmetlerini Destekleme ibaresini eklettiklerini belirten Kazak, "Babam 1953 yılında arkadaşlarıyla birlikte bu derneği kurmuş. Dereboğazı Yolu'nda ilk kazmayı vurmuşlar. Devlet bu yolu tamamlamış. Ispartamız için çok önemli bir yol.

‘’SAĞDAN SOLDAN TOPLADIĞIMIZ DESTEKLERLE GÖTÜRÜYORUZ’’

Isparta tarihine geçmiş bu derneği bugün hala devam ettiriyoruz. Yol üzerindeki Sağ­aşık Camii'ni yaptırdık. Yoldan geçenlerin yardımları, eş­dostun bağışları ile bugün güzel bir cami yaptık ve ibadete açtırdık. Burada Bizanslılar döneminde ilim yaymak için gelmiş Ahmet Yesevi'nin talebesi olan Sağaşık'ın mezarı var. Türbe düzenlemesi yaptık. Gelen, giden, duranlar burada Ahmet Yesevi'nin talebesi için dua ediyor. Yine kimsesiz mezarlarımız var. İsmi belli değil, kimsesi yok. Dua edenleri yok. Sağdan­soldan topladığımız yardımlarla mezarlıklar yaptırıyoruz. Onların mezarları da belli olsun istiyoruz. Daha burada yapacağımız çok işimiz var" dedi. Öte yandan Isparta Dereboğaz Yolu ve Kentsel Altyapı Hizmetlerini Destekleme Derneği'nin yaptırdığı caminin cemaati arasında Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem de bulunuyor. Her hafta Cuma namazlarını Sağ­aşık Camii'nde kılan Erdem, cami, türbe ve mezarlığın ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli katkılar sağlıyor. Dernek Başkanı Osman Kazak, Başkan Yardımcısı Recep Erdem ve Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'a desteklerinden ötürü teşekkür etti.

 

Bu haber 721 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...