“Asansör kazası trafik kazasıyla aynı statüde”

29 Nisan 2015 18:52

Isparta’nın asansör denetim işini üstlenen Szutest Genel Müdür Vekili Hüseyin Selman Yanar,  bir asansörün hem vicdani hem de kanuni incelenmesi gerektiğini belirterek, ‘’Bugüne kadar 530 asansör muayene ettik durum oldukça vahim. Herhangi bir kaza durumunda mal ve can kaybı yaşanırsa bina sorumlusu bu madde ile taksirli adam öldürme veya yaralama ile yargılanıyor’’ dedi.

İlimizin asansör denetim işini üstlenen Szutest firması yılbaşından itibaren çalışmalarını titizlikle yürütüyor. Belediye ile anlaşırken Isparta’da muayene edilmemiş bir tek asansör kalmayacağını taahhüt ettiklerini ve bugüne kadar verimli bir şekilde denetimlerini yaptıklarını belirten Firmanın Genel Müdür V. H. Selman Yanar, önemli açıklamalarda bulundu.

ASANSÖR KAZASI TRAFİK KAZASIYLA AYNI STATÜDE

Asansörü iki şekilde incelemek gerektiğini belirten Yanar, ‘’Birincisi vicdani diğeri ise kanun gereği. Vicdani kısmı can ve mal güvenliğini ilgilendirdiği için asansör denetimini yaptırmak gerekiyor. Yasa gereği de bina sorumlusu aylık bakımlarını ilgili firmalara ve yılda bir defa da bizim gibi A tipi firmalara yaptırmak zorundadır.  Bunu direkt 5237 Ceza Kanuna bağlıyor. Herhangi bir kaza durumunda mal ve can kaybı yaşanırsa bina sorumlusu bu madde ile taksirli adam öldürme veya yaralama ile yargılanıyor. Trafik kazasıyla aynı. İşin buralara gelmemesi gerekiyor. Asansör yasa ile zorunlu kılındığı için denetlenmemeli, vatandaşın içinden gelmeli. Isparta’da bu görev bize verildiği sürece kapı kapı, bina bina bunu anlatmaya devam edeceğiz’’ dedi.

‘’HAYATIMDA İLKLERLE ISPARTA’DA KARŞILAŞTIM’’

Öte yandan Isparta’da bir asansör boşluğunun yarısına kadar su dolu olduğunu gördüklerini anlatan Yanar, ‘’Topraklamalar asansör kuyusunda olur. Asansör 220 voltla çalışıyor. Elektrik akımına kapılıp çok ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Ben ilk kez Isparta’da bu durumla karşılaştım. Arkadaşlar müdahale edip, kırmızı etiketi vermişler. Bunun için idari işlemleri de başlatmışlar. Asansörleri yıkamayın. Çünkü elektrik akımına kapılmayla da kazalar yaşanıyor. Biz asansörün barındırabileceği tehlikelerin farkında değiliz’’ diye konuştu.

‘’530 ASANSÖR MUAYENE EDİLDİ DURUM VAHİM’’

Diğer taraftan bugüne kadar muayene ettikleri asansörlerin durumu hakkında bilgi veren Yanar, ‘’Taramalar sonucunda 1500 asansöre ulaşıldı. 2 Şubat’ta muayeneler başladı. Şuanda 530 asansör muayene edildi. 530 asansörde durum kötü. Ancak Türkiye’deki asansörlere nazaran iyi bir ivme yakaladık Isparta’da. 344 tanesi kırmızı etiketli. Sarı oranımız 16. 170 tane de yeşil etiketimiz var. Bu 170’in içinde ilk ve ikinci kontroller var. Bu yıl içerisinde tüm asansörleri muayeneden geçireceğiz. Yüzde 75 oranla da kırmızı etiketi yeşile çevirmeye çalışacağız. Bazen vatandaşa anlatmakta zorluk çekiyoruz. Ama dilimizde tüy bitene kadar anlatmaya devam edeceğiz. İlk olarak vicdani anlatacağız. Vicdani olarak anlamayana yasal olarak anlatacağız. Karşımızda kim olursa olsun bu denetimleri yapacağız.

‘’1985-1990 ARASINDA YAPILAN ASANSÖRLER DEĞİŞTİRİLMELİ’’

Son olarak 2006’dan önce yapılan asansörlerde istenen standartların farklı olduğunu ifade eden Yanar, ‘’1985-90 yıllarında yapılan asansörlerimiz var. Bunların değiştirilmesi gerektiğini vatandaşlara vurguluyoruz’’ şeklinde konuştu.

Bu haber 934 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...