‘’Koç-Teke İstasyonu ile küçükbaş hayvanlara kalite standardı gelecek’’

30 Nisan 2015 17:57

Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu, Koç-Teke İstasyonu ile Isparta’da hayvan kalitesini artırmayı hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca il dışından damızlık hayvan almanın da önüne geçeceklerini kaydeden Köroğlu, hem üretici hem devlet hem de biz kazanacağız’’ dedi.

Geçtiğimiz hafta sonu büyük bir farkla yeniden başkanlığa seçilerek güven tazeleyen Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu, yeni dönem projelerinden biri olan Koç-Teke İstasyonu hakkında bilgi verdi.  Bu istasyon sayesinde yetiştiricinin damızlık koç ve teke ihtiyacını karşılamak istediklerini bildiren Köroğlu, ‘’Hem bakanlığımızın hem de genel merkezimizin bu yönde bir projesi var. Kendi yaptığımız çiftlikte kaliteli damızlık koç ve teke adaylarını toplayacağız. Bunların bakıcısı olacak. Hayvan hastalıklarıyla ilgili bakımları yapılacak. Tahmin ediyorum 250-300 koç ve teke adayı yetiştirilecek. Bu proje içerisinde İl Müdürlüğümüz de dahil olacak. Biz bu hayvanları yetiştirip, bölgemizin kendi ırkı, kara keçimiz üzerinde kaliteli damızlıkları yetiştiricilere dağıtacağız. Dışarıdan hayvan getirmeyeceğiz. Amacımız soy kütüğü çalışmasıyla damızlık koçların ayrılması lazım. Kaliteli hayvan üreterek, et ve süt yönünden daha verimli ırkları bölgemizde geliştirmek istiyoruz’’ dedi.

‘’HAYVAN KALİTESİNİ ARTIRMANIN BAŞKA YOLU YOK’’

Öte yandan hayvanların kalitesini ve verimini yükseltmek için başka yol olmadığını savunan Köroğlu, ‘’Örneğin elinizde pırıt koyun varsa, onla ilgili en yüksek verimli koçları katarsanız et ve süt yönünden daha da verim elde edersiniz. Bunu yapabilirsek ne mutlu bize. Bakanlığımızdan da bu konuda destek alacağız. Veysel Ayhan hocamız Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı. Biz kendisinden de istifade edeceğiz.  Ayrıca Valiliğimiz ve vekillerimizden de yardım isteyeceğiz’’ diye konuştu.

‘’İSTASYON İÇİN ARAZİYİ BİLE BULDUK’’

Diğer taraftan Isparta hayvancılığı adına önem arz eden bu proje için hazine arazisi bile bulduklarını ifade eden Başkan Köroğlu, ‘’Geçen yıl Sivas’tan bir sürü para vererek koç getirdik ve Şarkîkaraağaç’a dağıttık. Neden Sivas’tan getiriyoruz, neden yetiştirmiyoruz? Biz ayrıca damızlık hayvanları da kendi üreticimizden alacağız. 200 koyun varsa 2-3 damızlık alacağız. Senin hayvanını yetiştirip başka yere aktaracağız. Ayrıca koçları dağıtırken il müdürlüğümüzün desteklerinden yararlanacağız. Cepten para da çıkmayacak. Desteklemelerden kesilecek’’ şeklinde konuştu.

 

Bu haber 838 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...