İhmale gelmez

3 Kasım 2012 17:28

İtfaiye Müdürü Halil Açar, kış aylarında gerek soba zehirlenmesi gerekse baca yangını gibi üzücü olaylarla karşılaşmamak için vatandaşları bacalarını mutlaka temizletmeleri konusunda uyardı.

Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Halil Açar, kış aylarının geldiği şu günlerde bacaların mutlaka temizletilmesi gerektiğini ve baca temizliğinin mutlaka uzman kişilerce yapılmasını gerektiğini belirtti.

Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Halil Açar, kış aylarına kalmadan bacaların mutlaka temizletilmesi gerektiğini söyledi. Karbon monoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümünün baca tıkanması sonucu meydana geldiğini kaydeden Açar, "Kış aylarında, doğalgaz ve diğer yakıt atıklarının hava çıkış noktası olan bacaların temizliği için yoğun talep oluyor. Bu yüzden de sıkışıklık yaşayabiliyoruz. Vatandaşlarımız hem kendi güvenlikleri hem de itfaiyenin daha verimli çalışabilmesi için zaman kaybetmeden şimdiden baca temizliğini yaptırsınlar." dedi.

Bacaların, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar uzanan kanallar olduğunu ifade eden Açar,  "Bu kanallar içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar, gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılması sonucu tutuşarak alev alır ve baca yangınları meydana gelir." diye konuştu.

Vatandaşların, basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakaların, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturduğunu vurgulayan Açar, tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alevin çatıya ulaşarak, küçücük bir alevin büyük bir yangına yol açabileceğini vurguladı.

YILDA EN AZ BİR KERE TEMİZLETİN

Baca yangınlarından korunmanın tek yolunun yılda en az bir kere temizletilmesi olduğunu anlatan Açar, soba bacalarının yılda 2, kalorifer bacalarının ise yılda 1 kere temizletilmesi gerektiğini belirtti.

BACA TEMİZLİĞİNİ UZMANINA YAPTIRIN

Vatandaşların, kendi yöntemleriyle bacaya bir şeyler dökerek, yakarak, içeriye bir ağırlık uzatarak bacayı açmaya çalıştıklarını, bu yöntemin yanlış olduğunu hatırlatan Açar, baca temizliğinin uzman kişilerce yapılması gerektiğini söyledi.

Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından 16 kişilik baca temizleme ekibi oluşturulduğunu belirten Açar, ekibin 1 Ekim tarihinden itibaren çalışmalara başladığını hatırlattı.

Açar, bacaların temizletilmesi için vatandaşların 112 Acil çağrı merkezlerini ya da 227 43 55 numaralı telefonu arayarak ayrıntılı bilgi alabileceklerini kaydetti. 

Bu haber 765 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...