‘’Kanser ilaçlarında vatandaşın mağdur olmasını istemiyoruz’’

1 Mayıs 2015 15:31

Sağlık Bakanlığı yayınladığı genelge ile 1 Temmuz’dan itibaren kanser ilaçlarının eczaneler yerine sadece hastanelerden alınabileceğini bildirdi. Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, uygulamayla ilgili çekinceleri olduğunu belirterek, ‘’Vatandaşlarımızın mağdur olmasını istemiyoruz’’ dedi.

Sağlık Bakanlığı 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren kanser ilaçlarının eczanelerden satışına yasak getirdi. Bakanlık yayınladığı genelge ile kanser ilaçlarının sadece yazıldığı hastaneden temin edilebileceğini bildirdi. Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın eczacılar olarak bu sistemle ilgili ciddi sıkıntıları ve çekinceleri olduğunu bildirerek şunları söyledi: “ Bu ilaçların eczanelerin karşılanması noktasında aksayan bir durum söz konusu değildi. 2005 yılında SSK hastanelerinde ilaçlar karşılanıyordu ve daha sonra dışarı çıkarak, serbest eczanelerden ilaçlar temin edilmeye başlanmıştı. Serbest eczanelerde bununla ilgili bir sıkıntı yoktu. Bu genelgeyle karşılaştık ve ilk başta şaşırdık. Çünkü sistem sağlıklı yürüyordu. Acaba 2005 öncesine dönülerek bu ilaçların tekrar hastanelerden karşılanmasında vatandaşımız nasıl hizmet alacaklar? Çünkü hastanelerdeki eczacı sayılarını da biliyoruz. Bu hizmetin nitelikli sağlanması noktasında çeşitli eksikliklerin olabileceğini düşünüyoruz.

SİSTEMDE EMNİYET SİBOBU OLMASI LAZIM

Bu ilaçlardan bizler ciddi para kazanmıyorduk. Bu ilaçlar pahalı ilaçlar ve biz cüzi bir kar ediyorduk. Ama hastaya ilacı ulaştırırken düzgün bir eczacı hizmeti anlamında hizmet sunuyorduk. Şimdi yazıldığı hastaneden karşılanması noktasında vatandaşlarımızın mağdur olmasını istemiyoruz. Uygulama 1 Temmuz’dan itibaren başlayacak. Ama sistemde bir emniyet sibobu olması lazım. Umarım vatandaşlar hekimlerin önerdikleri aynı ilaçları temin edebilirler. Çünkü muadili vs var. Hastaneler bu ilaçları sanırım toplu olarak alacaklar. Umarım istedikleri ilaçları bulabilirler.’’

 

Bu haber 590 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...