İcapa 8 Kongresi Sonuç Bildirgesi yayınlandı

9 Mayıs 2015 10:55

Bu yıl 8.si düzenlenen “Felsefe Derneği Uluslararası Konferansı” Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliğinde 30 Nisan- 03 Mayıs tarihleri arasında Isparta’da gerçekleştirildi.  Konferansa 4 kıta 14 ülke ve 28 farklı üniversiteden 50 bilim insanı katıldı. Ayrıca çok sayıda dinleyici konferansta yer aldı.

Konferansın açılış konuşmasında Doç. Dr. Orhan Adıgüzel, felsefenin, yaşadığımız sorunların temel nedeni olan cehaletin en büyük düşmanı olduğunu; bilgi eksikliğinin; hayatı, kendimizi ve evreni tanımamızı engellediğini söyledi. Felsefenin, cehaleti yenmemiz için, kendi kendine karar verebilen, dünyayı ve kendini tanıyan bireyler yetiştirilmesine ve hoşgörünün geliştirilmesine yardımcı olacağını ifade etti. Felsefecilerin, cehaletin önünde savaşan insanlar olduğunu söyleyerek bu konferansta bilim, sanat, ekonomi ve dini konuların felsefe çerçevesinde tartışılacağını vurguladı. Evren ve insanla ilgili yıllarca süren sorunların tartışılacağı kongrenin tüm katılımcılar için verimli geçmesini diledi.

Kazakistan Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Dr. Gulnara Yeleukulova, böyle bir organizasyonun içerisinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Asya Felsefe Derneği Eş Başkanı Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, bu yıl Isparta'da 8.’si düzenlenen kongre konusunun da “Dünya Kültürleri ve Asya’dan Bakış” olduğunu söyledi ve bu organizasyonda “Dünya kültürlerinden nasıl istifade edebiliriz?” sorusuna yanıt aranacağını belirtti.

Prof. Dr. Dashpurev bu konferans sayesinde felsefeyi daha iyi kavrayabileceğimizi belirtti. Üniversite şehri olan Isparta’da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Asya Felsefe Derneği Eş Başkanı Prof. Dr. Choi Woo-Won, geleceğin felsefi etkiler sayesinde daha parlak olacağını söyledi. Dernek olarak dünyanın yanlış yorumlanmasına karşı durduklarını ifade eden Choi Woo-Won, duygu ve mantığın daha fazla bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı. Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şakir Şahin, yaşadığımız dünyanın barışı açısından bu tür faaliyetlerin artarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Fiziksel ve toplumsal hayatta her şeyin bir felsefesi olduğunu söyleyen Şahin, ilmin felsefi olarak incelendiği bu kongreler için salonlara sığılmayacak günlerin gelmesini temenni etti.

Prof. Dr. Yasuhito Ishıı de bir araya gelerek fikirlerin paylaşılmasını sağlayan mükemmel bir organizasyonda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İki gün boyunca çeşitli konuların tartışıldığı kongre, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç’in yönetiminde gerçekleşen “Sosyal Düşüncelere Global Söylemler Karşısında Özel Yaklaşımlar” başlıklı ilk oturumla başladı.

Konferans süresince 11 oturumda 42 bildiri sunularak bildiriler üzerinde tartışıldı. Konferans sonunda genel bir değerlendirme oturumu yapıldı. Kapanış panelinde gelecek yıl konferansın Vietnam’da yapılması karara bağlandı. Konferansa katılan tüm ülkelerden de başkan yardımcıları seçildi. Süleyman Demirel Üniversitesi’ni temsilen Doç. Dr. Orhan Adıgüzel’in başkan yardımcısı olması kararlaştırıldı. Bundan sonra düzenlenecek olan konferanslarda tartışılacak konu başlıkları; sosyal bilimler ve insan hakları, felsefe ve sosyal bilimler, felsefe ve din, felsefe ve insan olarak belirlendi.

30 Nisan Perşembe günü Barida Otel’de Doç. Dr. Orhan Adıgüzel’in açılış konuşmasıyla başlayan konferansın, bilimsel olduğu kadar kültürel özelliğinin olması da dikkat çekti. Barida Otel’de yapılan açılış konuşmaları, açılış paneli ve iki oturumun ardından yabancı misafirlere Isparta gezdirildi. İlk olarak Gülbirlik’te yapılan ziyaretten sonra Gölcük gezisinde yabancı misafirler Doç Dr. Orhan Adıgüzel’in sürpriziyle muhteşem bir Mehteran Takımı gösterisiyle karşılaştı. Daha sonra konuklara Üniversite gezdirilerek Türk Sanat Müziği dinletisi ve Halk Oyunları gösterileri izletildi. 1 Mayıs Cuma günü oturumlarda sunulan bildiriler, tartışmalar ve temennilerin ardından muhteşem bir Gala yemeği ile konferansın ikinci günü son buldu. Gala yemeğinde Doç Dr Orhan Adıgüzel yoğun istek üzerine 2 adet şarkı söyledi ve katılımcıların büyük beğenisini topladı. 2 Mayıs’ta Konya (Aleaddin Tepesi, Mevlana Müzesi, Şems Camisi) gezisi ve Mevlana Kültür Merkezi’nde muhteşem bir sema gösterisiyle Yabancı konuklara kültür şöleni yaşatıldı. 3 Mayıs’ta Antalya (Aspendos, Düden Şelalesi, yat turu) gezisiyle son bulan konferans yabancı konukların Doç. Dr. Orhan Adıgüzel’e hiçbir olumsuzluğun yaşanmadığı bu güzel organizasyon için minnettarlıklarını bildirmeleriyle sonuçlandı.

 

Bu haber 606 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...