Eğirdir SHMYO Öğrencilerinden “Birinci Engelsiz Yaşam Günü” Etkinliği

18 Mayıs 2015 15:49

Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon bölümü 2’nci sınıf öğrencilerinin hazırlamış olduğu “Birinci Engelsiz Yaşam Günü” isimli sosyal sorunluluk projesi Eğirdir’de güzel bir etkinlikle gerçekleştirildi.

Bu yıl 10–16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Engelliler Haftası dolayısıyla Üniversite öğrencilerinin davetleri üzerine Eğirdir’e gelen Uluborlu İbrahim Ethem Erbil Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sakinleri öğrencilerle birlikte harika dakikalar yaşadılar.

Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon bölümü 2’nci sınıf birinci öğretim öğrencileri Elif Uğurtaş, Emine Eğer, Nurseli Özkan, Nagihan Eryılmaz, Sinem Özbek, Makbule Barışık, Çiçek Durak ve Arife Türkmen’in birlikte hazırlamış olduğu “Birinci Engelsiz Yaşam Günü” etkinliğinde öğrenciler: “Amacımız Engellilerimizin halkla buluşması ve kaynaşması. Onlara yetersizliklerini hissettirmemek. Onlara acıyan gözlerle değil, sevgiyle bakmak gerek ve bu bilinci halka yansıtmak…” diyerek her bireyin bir engelli adayı olduğu mesajını verdiler.

Birinci Engelsiz Yaşam Günü etkinliğinde bir açılış konuşması yapan Nurseli Özkan: “Engelsiz yaşam günümüze hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi.

“Siz hiç; Tekerlekli sandalyedeki çocuğunuzu bırakarak, iki dakika ekmek almaya gidip geri döndüğünüzde: çocuğunuzun yüz üstü düşmüş ağzı burnu kanlar içinde çaresizce sizi beklerken bulup, dizlerinizin bağı çözülerek, ağlamak için balkona bile çıkmaya dermanınızın kalmadığı oldu mu? Ya da, çocuğunuza yalan söylemenin çok kötü bir şey olduğunu binlerce kez söylediğiniz halde, doktordan çıkınca: “Anne doktor ne dedi”? diye sorduğunda, kelimeler boğazınıza düğümlenip, yüreğiniz yerinden sökülürcesine istemeye istemeye  “İyileşeceksin” dedi yavrum diyerek, yalan söylemek zorunda kaldınız mı? Belediye Otobüsüne bindiğinizde engelli çocuğunuzun davranışından dolayı otobüsteki onlarca kişinin size ve engelli çocuğunuza acıyarak baktığı zaman, otobüsün tavanının tepenize çöktüğünü zannedip, Aahhh keşke diyerek dünyaya geldiğinize pişman oldunuz mu? Pazar günü komşunuz pikniğe gitmek için hazırlık yaparken, çocukların arabaya bisiklet yerleştirme, ip,  top, oyuncak alma telaşını balkondan seyrettikten sonra, içeri girip o defterine hiç günah yazılmayan bundan sonrada  hiç yazılmayacak olan, sana sadece bakışıyla sevgisini hissettiren yeryüzü meleğine bakarak “gözyaşlarını taa yüreğinin içine akıttın mı? Görme engelli çocuğun dışarıdaki kuş sesini duyunca “Anne o kuş dediğin nasıl bir varlık, benim kadar varmı”? diye sordu mu? Güneş nasıl bir şey? Renk ne demek? gibi sorulara cevap bulmak zorunda kaldınız mı? Siz hiç çocuğunuza ağzına enjektörle akıtarak yemek yedirdiniz mi? Gözlerinizi kapatıp evin içinde dolaştınız mı, film seyrettiniz mi? Kulaklarınızı kapatıp şarkı dinlediniz mi hiç? Tekerlekli sandalyeyle ağacın dibine kadar gidip saatlerce daldaki meyvelere baktığınız oldu mu? Eğer şimdiye kadar bunları hiç düşünmediyseniz, siz bu hayatın gerçeklerini iyi görememişsiniz, yaşamınızda bir şeyler eksik kalmış demektir. Engellilere verebileceğimiz en büyük desteğin onlara karşı  bir tebessüm, bir selam, bir kucaklaşma, sana cevap veremese bile koluna girerek nasılsın? diye hatırını sormak olduğunu düşünüyorum. Bunun için de engellilere acıyarak değil, onlara hak ettikleri ve gereken değeri vererek yardımcı olmalıyız. Biz bu projeyi hazırlarken engeli olmanın kötü bir şey olmadığı yönünde farkındalık yaratıp,  engelliler ile halkı ve öğrencileri kaynaştırmak istedik.  Eğer bir farkındalık yaratıp bunu başarabildiysek ne mutlu bize…”

Özkan: Öncelikle bu projeyi yapmamızı sağlayan hocamız Okutman Tahsin Akçakanat’a, okul Müdürümüz Doç. Dr. Mustafa Yavuz’a, projenin saha çalışmalarında yardımcı olan Fatih Oğuztürk’e, Belediye Başkanımız Ömer Şengöl’e ve son olarak organizasyonun gerçekleştirilmesine sponsor olarak katkıda bulunan Emek Apart, Uslu Apart, Mavibere Apart, Okutan Apart, Pekgül Apart, Güngör Tarım Apart  ve S.S.  21 Nolu Taşıyıcalar Kooperatifi’ne teşekkür ederiz.

Nurseli Özkan’ın konuşmasının ardından projenin gerçekleştirilmesinde katkıda bulunanlara Okul Müdürü Doç. Dr. Mustafa Yavuz tarafından plaketleri takdim edildi.

Daha sonra katılımcılara yemek ikram edildi.

Etkinliğe; Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Uluborlu İbrahim Ethem Erbil Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sakinleri, Eğirdir Huzurevi sakinleri, Daire Amirleri, MHP Isparta Milletvekili Adayı Nuri Okutan ile MHP ilçe örgütü üyeleri, Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu idareci, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Bu haber 1058 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...