Isparta risk altındaki iller arasında

21 Mayıs 2015 18:13

Talasemi hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde standartlar getirilmesi için çalışmaların, hastalığın görülme sıklığının fazla olduğu 41 ilde yoğunlaştırıldığını belirten Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya; Isparta’nın da risk altındaki iller arasında olduğunu kaydetti.

Kalıtsal kan hastalılarından olan talasemiyle mücadelede evlilik öncesi çiftlerin sağlık kontrolleri ve gerekli testleri yapılmasının ciddi oranda önem arz ettiğini ifade etti.

Karakaya’nın açıklaması şöyle: “Talasemi (Akdeniz Anemisi) kalıtsal bir kan hastalığı ve ülkemiz için öncelikli halk sağlığı sorunlarından birisidir. Talasemi, sağlıklı görünen taşıyıcıları ile genetik olarak nesiller boyu taşınır. Ebeveynlerin her ikisinin de taşıyıcı olduğu evliliklerde, her çocuk %25 hasta olma riski taşır.” Yaşam süre ve kalitesini düşüren, bu ağır kalıtsal kan hastalığı için 3960 sayılı “Kalıtsal Kan Hastalıkları ile Mücadele Kanunu” 30.12.1993 tarih ve 21804 sayılı sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bununla beraber, 24.10.2002 tarihinde bu hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde standartlar getirilmesi için çalışmalar risk altındaki 33 ilde yaygınlaştırılmış ve yoğunlaştırılmıştır. Ayrıca 2013 yılında program gözden geçirilerek hastalığın görülme sıklığının fazla olduğu 8 il daha programa eklenmiştir. Isparta da risk altındaki iller arasındadır.

Kalıtsal kan hastalılarından olan talasemiyle mücadelede evlilik öncesi çiftlerin sağlık muayene ve kontrollerinin yapılması ve taşıyıcıların belirlenmesi de çok önemlidir. İlimizde de evlilik öncesi çiftlerin sağlık kontrolleri ve gerekli testleri yapılarak kişilere danışmanlık hizmeti ve eğitim verilmektedir.

Talasemi önlenebilir bir hastalıktır. Talaseminin önlenmesi için akraba evliliklerinden kaçınmalı, evlilik öncesi tarama testlerini yaptırarak, sağlık kontrolünden geçmeli, eğer çiftlerin her ikisi de Talasemi taşıyıcısı ise çocuk sahibi olmadan önce mutlaka yetkili merkezlerden genetik danışmanlık alarak doğum öncesi gebelikte gerekli testleri yaptırmalıdırlar.

Amacımız Talasemi Kontrol Programları” ile hasta çocuk doğumlarını önlemek ve hasta doğumların getirdiği ekonomik yükü azaltmak ayrıca var olan hasta çocukların tedavi standardizasyonu ve kalitesini de iyileştirmektir”.          

Bu haber 581 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...