“Obezitenin en önemli nedeni; hareketsizlik ve yanlış beslenme”

25 Mayıs 2015 18:06

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya; 22 Mayıs “Avrupa Obezite Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada; Obezitenin en önemli nedenlerinin başında aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite yetersizliğinin geldiğini belirterek, önemli uyarılarda bulundu.

Karakaya’nın açıklaması şöyle: “

OBEZİTE (ŞİŞMANLIK)

Obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

OBEZİTENİN NEDENLERİ:

Obezitenin en önemli nedenlerinin başında aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite yetersizliği olarak kabul edilmektedir. Bu faktörlerin yanı sıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır. Tüm dünyada özellikle çocukluk çağı obezitesindeki artışın sadece genetik yapıdaki değişikliklerle açıklanamayacak derecede fazla olması nedeniyle, obezitenin oluşumunda çevresel faktörlerin rolünün ön planda olduğu kabul edilmektedir.Obezitenin gelişmesinde dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri de yaşamın ilk yıllarındaki beslenme şeklidir. Yapılan çalışmalarda, obezite görülme sıklığının anne sütü ile beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenmeyen çocuklara göre daha düşük oranlarda olduğu, anne sütü verme süresinin, tamamlayıcı besinlerin türü, miktarı ve başlama zamanlarının obezite oluşumunu etkilediği bildirilmektedir.

OBEZİTENİN YOL AÇTIĞI SAĞLIK PROBLEMLERİ:

Obezitenin çeşitli hastalıklarla ilişkisi bilinmekte olup morbidite ve mortaliteyi artırıcı etkisi de ortaya konulmuştur. Fazla kilolu olma Avrupa Bölgesinde her yıl 1 milyondan fazla ölümün ve hasta olarak geçirilen 12 milyon yaşam yılının sorumlusudur.

OBEZİTENİN NEDEN OLDUĞU SAĞLIK SORUNLARI/RİSK FAKTÖRLERİ:

Tip 2 Diyabet, Hipertansiyon, Koroner arter hastalığı, Karaciğer yağlanması, Uyku apnesi, Hiperlipidemi, Metabolik Sendrom, Safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri, Osteoartrit, Felç, Kas-iskelet sistemi problemleri, astım, Solunum zorluğu, Ruhsal sorunlar (Anoreksiya nevroza (yemek yememe) veya Blumia nevroza (kusarak yediği besinlerden yararlanmama),

Özellikle sık aralıklarla ağırlık kaybetme ve kazanma sonucunda deri altı yağ dokusunun fazla olması nedeniyle deri enfeksiyonları, kasıklarda ve ayaklarda mantar Enfeksiyonları’na neden olabilir.

OBEZİTENİN TEDAVİSİ:

Obezite oluşmadan korunma büyük önem taşımaktadır. Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adolesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir. Obezitenin oluşumunda pek çok faktörün etkili olması, bu hastalığın önlenmesi ve tedavisini son derece güç ve karmaşık hale getirmektedir. Bu nedenle obezite tedavisinde hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist ten oluşan bir ekip gerekmektedir.

OBEZİTE TEDAVİ YÖNTEMLERİ:

Tıbbi beslenme (diyet) tedavi, egzersiz tedavisi,davranış değişikliği tedavisi,farmakolojik tedavi,

cerrahi tedavi.

OBEZİTEDE KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

-Boy uzunluğuna uygun kilo ölçüsünü hedefleyip kilo almaktan kaçınmak,

-Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı edinerek, besinlerle aldığımız enerji ile harcadığımız enerjiyi dengelemek

-Uyku ve öğün saatlerine dikkat ederek düzenli bir yaşamı benimsemek,

-Gelişigüzel diyetler uygulamak yerine mutlaka bir uzmandan yardım alarak diyet yapmak,

-Yağlı şekerli ve unlu besinlerden uzak durmaya çalışmak,

-Bebeklerimizi en az 6 ay tek başına anne sütüyle beslemek,

-Besinler pişirilirken kızartma, kavurma yerine haşlama, fırında pişirme, buğulama yöntemiyle az yağda pişirmek,

-Bol su içmek ve bedenimize uygun fiziksel aktivite yöntemlerini her gün yerine getirmek,

-Detaylı bilgi için sağlık kuruluşlarımızdan bilgi almak şeklinde sıralanabilir.

Bu haber 721 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...