Uzmanlar, Eğirdir Gölü yüzme alanını inceledi

25 Mayıs 2015 18:21

“Yüzme Suyunun İzlenmesinde Uyum Eşleştirme Projesi " çerçevesinde 15-16 Mayıs 2015 tarihlerinde Eğirdir Gölü’nde inceleme yapmak amacıyla Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Yetkilileri ve Fransız temsilcilerden oluşan bir heyet İlimizi ziyaret etti.

Ziyaret kapsamında; Halk Sağlığı Müdürlüğünde Isparta tanıtımı, Eğirdir Gölü, Yüzme suyu alanlarının tanıtımı, yüzme suyu alanlarının kirlilik riski durumlarının belirlenmesi, izlenmesi, yüzme suyu kalitesinin değerlendirilmesi ve sınıflandırılması ve plaj profili hakkında Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü İ. Ethem Özçoban tarafından sunum yapıldı.

Daha sonra heyet ile birlikte Şube Müdürlüğü personeli tarafından Eğirdir Gölü yüzme alanı Altınkum Plajı ve Yazla Plajında incelemelerde ve yerinde değerlendirmeler yapılarak, çalışma ile ilgili karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu.

İlimizde bulunan plajlar ait 10 Yıllık analiz sonuçları incelendiğinde yapılan çalışmaların başarılı bulunduğu ve birçok Avrupa ülkesindeki plajdan daha iyi olduğu bildirildi.

İlimizde bulunan 5 plaj sürekli olarak izlenmekte olup, 2015 yılı için 26.05.2015 tarihinde numune alınmaya başlanacak olup, 15.09.2015 tarihinde son numune alınacak.

İlimize ait plaj analiz sonuçlarına Müdürlüğümüz Web Sitesinden http://www.ispartahs.gov.tr/egirdir_gol_suyu_analiz.asp, Türkiye Geneli plaj bilgilerine ise http://yuzme.saglik.gov.tr/ adresinden ulaşılabilir.

YÜZME SUYUNUN İZLENMESİNDE UYUM EŞLEŞTİRME PROJESİ NEDİR?

Türkiye - Avrupa Birliği Mali İşbirliği çerçevesinde “Yüzme Suyunun İzlenmesinde Uyum Eşleştirme Projesi",  Kurumuz ile Fransa-İtalya Konsorsiyumunca yürütülmektedir. Büyük Ortak Fransa’nın başlıca Uluslar arası Su Ofisi (IOW), Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı, Ekoloji ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı ile Küçük Ortak İtalya’nın Fondazione Minoprio organizasyonu ve İtalya Ulusal Sağlık Enstitüsü (ISS) ile çalışmalar sürdürülmektedir.   Bu proje ile uyumu Bakanlığımızın koordinasyonunda yapılacak olan yeni yüzme suyu Direktifi 2006/7/EC’ nin uyumlaştırılarak ulusal mevzuata aktarılması ve bu yeni direktif doğrultusunda Sağlık Bakanlığı'nın yüzme suyu izleme sisteminin güçlendirilmesi amaçlanmıştır.

PROJE 6 ANA HEDEF ÜZERİNE KURULDU

1. Hedef: Yeni yüzme suyu direktifi 2006/7/EC nin uyumu yapılacaktır.

2. Hedef: Yüzme suyunun sınıflandırılması ve kalite değerlendirmesine yönelik olarak 76/160/EEC direktifinden 2006/7/EC Direktifine geçiş, aşamalı olarak pilot uygulamalar şeklinde başlayacak, daha sonrasında bu uygulamalar ülke genelindeki tüm yüzme alanlarına yaygınlaştırılacaktır.

3. Hedef: Yüzme suyu profilleri ilk olarak pilot illerin seçili alanlarında başlayacak, daha sonrasında aşamalı olarak tüm yüzme alanlarına yaygınlaştırılacaktır.

4.  Hedef: Yüzme suyu kalite veri setleri oluşturulacaktır.

5.  Hedef:  Sağlık Bakanlığı yüzme suyu kalitesini izleme sistemi geliştirilecektir.

6. Hedef: Sağlık Bakanlığı Laboratuvarlarının teknik kapasitesi yeni yüzme suyu direktifi doğrultusunda analizleri gerçekleştirmesine yönelik olarak güçlendirilecektir.

Bu haber 752 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...