Gül turizminde ilk kafile geldi

26 Mayıs 2015 16:24

Geçtiğimiz yıl günü birlik olan Gül Turizmi turları bu yıl ilk kez konaklamalı gerçekleşti. 55 Tayvanlı Isparta’da gül hasadını yerinde gördü. Son 3 günde ise yaklaşık 100 turist Isparta’ya geldi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) turizmin yıla yayılması amacıyla sürdürdüğü çalışmalar kapsamında geçen yıl başlayan gül turizmi için 2015’in ilk kafileleri geliyor. Gül hasadının başladığı Isparta’nın Keçiborlu İlçesi’ne bağlı Senir Beldesi’nde açan güllerle fotoğraf çektirmek, gül suyu ile gül yağının nasıl çıkarıldığını görmek için otobüslerle yabancı turistler geliyor. Isparta’da gül turizmi için ilk konaklamayı yapan ve sabah erkenden gül bahçelerine giden Tayvanlı turistler, bol bol fotoğraf çektikleri bahçelerde gül topladı, gül suyu ve gül yağının nasıl çıkarıldığını hem geleneksel hem de modern fabrikalarda gördü. Gül ürünleri de alan Tayvanlı gruplar, yöresel yemeğin ardından geziden çok memnun kalarak ayrıldı.

Sadece gül çiçeği toplamak için sezon mayıs- haziran aylarında her yıl dünya gül yağı üretiminin yüzde 30’unu gerçekleştiren Bulgaristan’a binlerce başta Japon olmak üzere Uzakdoğulu turistin gittiğini ve en az birer hafta kalıp çevrede kültür turlarına katıldıklarını belirleyen BAKA’nın çalışmaları sonucunda geçen yıl başlayan gül turizmi bu yıl da bölgeye yayılarak sürüyor. Gülün tarımın yanısıra turizm ürünü olarak da markalaşması sürerken; Tayvan, Japon, Taylandlı, Malezyalı ile Koreli turistlere yönelik çalışan Dorak ile Olympian tur firmaları bu yılki tur programlarında Isparta’ya da yer verdi.

ISPARTA’DA KONAKLAMA DA BAŞLADI

Geçen yıl Isparta’nın Gönen İlçesi’ne bağlı Güneykent Beldesi’nde başlayan turlar, bu yıl yabancı turistleri gül hasadı sezonu açan Keçiborlu İlçesi’ne bağlı Senir Beldesi’nin Ardıçlı Köyü’ne getirmeye başladı ve aynı gün 2 otobüsle 55 Tayvanlı turist geldi. Geçen yıl günü birlik olan turlar bu yıl ilk kez Isparta konaklamalı gerçekleşti. BAKA’nın Isparta’ya kazandırılmasında büyük katkısı olduğu ilk 5 yıldızlı otel Barida Hotels’de konaklayan Tayvanlı turist kafileleri, sabah erken saatlerde gül toplamak, fotoğraflar çekmek, gül suyu ve gül yağının nasıl çıkarıldığını görmek için Burdur Gölü’nün kıyısındaki Ardıçlı Köyü’ne geçti.

Gül hasat sezonuna başlayan ve gül turizminde ilk kafileleri karşılayan Ardıçlı Köyü Muhtarı Yakup Yolcu ile Sebat Gülyağı Fabrikası yetkilileri, Tayvanlı gruplara eşlik etti. Sabah gül kokusu bürünen göl manzaralı bahçelerde gül toplayan, güller arasında bol bol fotoğraf çekilen Tayvanlı turistler, geleneksel kara kazanda ve modern fabrikada gül suyu ve gül yağının nasıl çıkarıldığını da yerinde gördü, yoğun ilgi gösterdikleri çok sayıda gül ürünü de satın aldı.

‘HAYRAN KALDIK, YİNE GELECEĞİZ’

Gül suyunun sağlık için önemli faydaları, kozmetik ürünleri ile kokusuna hayran kaldıklarını ve duydukları memnuniyetlerini ifade eden Tayvanlı turistler, duygularını, “Buralar gül bahçeleri çok iyi ve harika yerler. Bu kadar güzel bir yer olabileceğini düşünmemiştim. İlk kez geldim ve çok etkilendim. Arkadaşlarımıza, ailemize ve çevremize Isparta’ya gitmelerini söyleyeceğiz tabi ki bizler de geleceğiz” diye ifade etti.

Bu yıl ilk kez tur programlarına gülü de ekleyen Olympian Tur rehberi Onur Karahancı da, “Uzakdoğulu turistlerle çalışıyoruz. Ben de ilk kez geldim. Gül bahçeleri çok güzel bir ortam. Köylüyle doğayla içiçe aktivitemiz yoktu. Müşterilerimizle keyif alabileceğimiz yerler. Aktif olarak gül topladık, gül bahçesi güzel bir fikir. Grubumla çok eğlendik, keyif aldık. Isparta’da konakladık oteliniz ve şehriniz çok güzel” diye konuştu. Son 3 günde 4 otobüsle 100’den fazla turistin köylerine geldiğini söyleyen Ardıçlı Köyü Muhtarı Yakup Yolcu ise, “Tarım ürünümüz gülümüz artık bölgemize turistleri çekiyor. Çok hayran ve memnun kalıyorlar. Gül toplayıp bol bol fotoğraf çekiyorlar. Köylümüz ile diyalogları da çok iyi. Tekrar geleceklerini söylediler” dedi.

Bu haber 829 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...