“Türkiye’deki tek ahşap saat kulesi olacak”

29 Mayıs 2015 19:08

Isparta Belediyesi kültürel değerlerimize ışık tutacak yeni bir değeri daha hayata geçirmeye çalışıyor. 6 yıl önce belediyeye ait eski soğuk hava deposunda kurulan ağaç oyma atölyesi yeni bir esere hazırlanıyor. Özkanlar kavşağına yapılacak olan saat kulesinin motiflerini hazırlıyorlar. 21 metre yükseklikte ve çevresinde de çeşmelerin olacağı saat kulesi Türk Kültürünü, geleneğini ön plana çıkarırken, Isparta gül’ünün de işlendiği bir eser olacak. Kaybolmaya yüz tutmuş olan ağaç oyma sanat ustaları da burada hünerlerini sergileyecekler. Tamamı ahşaptan olacak olan bu saat kulesinin Türkiye’de de ilk olma unvanına kavuşmuş olacak.

Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Özkanlar kavşağına yapılacak olan ve tüm proje ve tasarımları tamamlanmış olan saat kulesi çalışmalarını yakından inceledi. Birkaç gün içerisinde de eser Özkanlar kavşağına monte edilmeye başlanacak.

Günaydın Ahşap oyma atölyesinde Saat kulesinin özelliği ve çalışmalar hakkında geniş açıklamada bulundu. Günaydın, “5 yıldan bu yana kaybolan sanatı ve ustaları yeniden hayata geçirerek belli bir aşamayı kat ettik. Bu gün 32 ustaya ulaşmış bulunmaktayız. İşte bu ustalarımız yeni bir eser üzerinde çalışmaktadır. Özkanlar kavşağına 21 metre yüksekliğinde sanatsal bir saat kulesi inşa edeceğiz. İnşa edeceğimiz bu kulemizin proje ve ölçümleri tamamlandı. Hatta oymaları da tamamlanmış durumdadır. Türkiye’de ilk defa ağaç oyma sanatı ile yapılacak olan bu saat kulemiz içerisinde kültürümüzü de sergileyeceğiz. Kulemizin tabanında çeşmeler olacak. Vatandaşlarımız bu çeşmelerden rahatlıkla su ihtiyaçlarını giderebileceklerdir. Kulemizin üst çevresinde kuş yuvaları olacak. Kulemizin içerisi de gezilebilecek. Saat kulemizin en üzerinde de Türk Milletini ve Cumhuriyetini simgeleyen Albayrağımız, hilaller ve Türk Kültürünün simgesi olan 9 rakamları da bu eserde yerini alacak. Türk milletinin kurmuş olduğu 16 imparatorluk ta burada simgeleştirilecek. Ayrıca barışı temsil eden seramikten yapılmış güvercinlerde serpiştirilecektir” dedi.

Günaydın ayrıca 13 yıldan bu yana bazı tarihi duyguların eksiltildiğini bu eserle birlikte onların da utanacağı bir eser haline geleceğinin altını çizdi. 

 

Bu haber 714 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...