“Yetkilileri uyarmıştık”

2 Haziran 2015 19:03

Türk Sağlık-Sen Isparta Şube Başkanı Hayati Yıldız; 29 Mayıs 2015 tarihinde Samsun’da görev yapan Dr. Kamil Furtun’un uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi olayını kınadı.

Yıldız; “Hastaneleri ellerinde sopa, bıçak ve silahla basanlara dikkat çekerek felaket geliyor demiştik. Fakat uyarılarımız dikkate alınmadı” dedi.

Yıldız’ın açıklaması şöyle: “Sağlık Çalışanlarına yönelik her şiddet olayından sonra sürekli yetkilileri uyarmıştık. Gereğini yapın, çalışma ortamlarını güvenli haline getirin demiştik.  Hastaneleri ellerinde sopa, bıçak ve silahla basanlara dikkat çekerek felaket geliyor demiştik.

Fakat uyarılarımız dikkate alınmadı. Sadece bizim uyarılarımız değil geçmişte yaşananlarda unutulup giderek gereği yapılmadı.

11 Kasım 2005’de İstanbul’da  Prof. Dr. Göksel Kalaycıoğlu

15 Ocak 2008’de Giresun’da Dr. Ali Menekşe

17 Nisan 2012’de de Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan hastanede görevleri başlarında katledildiler.

Bu üç cinayetin ardından sağlıkta şiddette değişen ise sadece şiddetin artması oldu.  Sağlıkta şiddet bir kez daha cinayete dönüştü.  Tarih yine tekerrür ederek bizim ciğerimizi yaktı.

29 Mayıs 2015 tarihinde bu kez de Samsun’da Dr. Kamil FURTUN  hunharca hastanede katledildi. Yılın doktoru seçilmişti, binlerce hastaya şifa dağıtmıştı ama kendini bilmez bir psikopatın kurşunlarına hastane koridorlarında hedef oldu.

Her olaydan sonra yapılan uyarıları dikkate almayıp önlem almakta ihmalkar davrananlar da bu olayın sorumlusudurlar.

Hayatından endişe ederek hizmet sunan sağlık çalışanlarının, şiddete uğrayanların ve Yitip giden canların vebali onlarında üzerindedir.

Kendilerine, eş ve çocuklarına güvenlik ordusu ve  zırhlı makam araçları tahsisinde tüm imkanları kullanan devlet büyüklerimiz söz konusu sağlık çalışanlarının can güvenliği olunca alınacak tedbirleri ve bu uğurda yapılan uyarıları neden görmezden gelirler?

Her fırsatta insanı yaşat ki, devlet yaşasın diyenler, gelinen noktada devletin memurunu yaşatamaz, kamu kurumlarında çalışanların çalıştığı iş yerinde canını koruyamaz durumdadırlar.

Hastanelerde;  Hekiminden Hemşiresine Ebesinden Teknisyen ve teknikerlerine memurundan hizmetlisine kadar bütün sağlık çalışanların güvenli bir çalışma ortamına hasret bırakılmışlardır. 

Çalışanların güvenliğini sağlama konusunda çaresiz ve zavallı bir durum sergilemektedirler.  Kısacası devlet çalışanını korumaktan aciz bir hale gelmiştir. Bu acizlik bizim devletimize yakışmamaktadır.

Sağlıkta şiddet sloganlarla veya toplantılarla çözülecek bir iş değildir. Buradan soruyoruz: Bunu anlamak için kaç canın daha kurban verilmesi gerekiyor? Sadece 2014 yılında Beyaz Koda 11 binin üstünde şiddet vakası ihbarı bırakılmış. Resmi kayıt bu kadar ise şiddetin ulaştığı vahim boyut kelimelerle anlatılacak düzeyi çoktan geçmiştir.

Verilen süslü beyanatlar, Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesinde görev yapan Dr. Kamil FURTUN’un hastane koridorlarında katledilmesine engel olamamıştır.

Sorunlara çözüm olmanın ötesinde, hiçbir derde derman olmayan “Şiddete Sıfır Tolerans” sloganı işe yaramamıştır. Hasta sayısı ile övünen bir bakanlık çalışma şartlarını ve iş yükünü artırmış, sözüm ona hasta hakları ve oluşturulan alo 184 şikayet hatları ile çalışanlar, vatandaşa adeta hedef gösterilmiştir.

Sağlıkta şiddet ne yazık ki önce rutinleşmiş Samsun’da da bir kez daha cinayetleşmiştir.

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi tarafından, yaşanan bu vahşi cinayeti protesto etmek ve can güvenliği talebimizi bir kez daha dile getirmek için bugün tüm yurtta iş bırakma eylem kararı alınmıştır. Talebimiz çok basittir. Sadece güvenli çalışmak ve akşam olunca sağ salim ailemize kavuşmak istiyoruz. Şifa veren eller kendi hayatlarından her gün endişeliler. Bunun düzeltilmesini istiyoruz.  Çalışanların güvenliğini sağlayamayan Sağlık Bakanlığı ne işe yarar acaba diyoruz”.

 

 

Bu haber 997 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...