Emniyet kemeri takmanın önemini anı yaşatarak gösterdiler

3 Haziran 2015 18:03

Adex Akademi ve Shell’in ortak girişimi ile başlatılan Emniyet Kemeri Kullanımı Sosyal Sorumluluk Projesi’nin Isparta Ayağı kapsamında özel araç simülatörleri Isparta’daydı. Uluslararası Yol Güvenlik ve İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert İntepe’nin de katılımı ile vatandaşlara olası kazalarda emniyet kemerinin nasıl hayat kurtardığı iki farklı simülatörle bizzat yaşatılarak anlatıldı. Çalışmalar kapsamında vatandaşlara ‘alkol gözlüğü’ takılarak alkollü iken araç kullanmanın tehlikeleri de anlatıldı.

Adex Akademi ve Shell’in ortak girişimi ile yurdun bir çok noktasında yapılan Emniyet Kemeri Kullanımı Sosyal Sorumluluk Projesi Isparta’da da uygulandı. Isparta Valiliği, Isparta Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü ve Özel Halk Otobüsleri Kooperatifinin destek verdiği proje kapsamında Hükümet Meydanına iki farklı simülatör kuruldu.

360 derece kendi etrafında dönen araçla olası bir kaza anında emniyet kemeri takmış olmanın nasıl hayat kurtardığı katılanlara bizzat yaşatılarak gösterildi. Bir diğer simülatörde de olası bir çarpma anında emniyet kemerinin önemi gösterildi. Proje kapsamında alkollü iken araç kullanmanın tehlikeleri de ‘alkol gözlüğü’ ile gösterildi.

Alkol gözlüğünü takan yurttaşlar alkollü bir kişinin gözleri ile etrafı gördü ve karşısında duran bir topa dahi vuramadı.

ETKİLİ ANLATIM

Projenin Isparta ayağı etkinliklerine Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da katıldı. Başkan Günaydın, simülatörlerin çalışma anını izledi. Günaydın burada yaptığı konuşmada; “Bu gerçekten çok etkili bir anlatım oldu. Bir kaza anında başımıza gelebilecek birçok şeyi güvenli bir şekilde görmüş ve yaşamış olduk. Bu çalışmadan dolayı ben tüm proje ortaklarına, destekçilerine teşekkür ediyorum” dedi.

OCAKLARIMIZ SÖNMESİN

Başkan Günaydın, Ispartalılara da çağrıda bulunarak; “Ocaklarımız sönmesin, çocuklarımız yetim kalmasın diye lütfen emniyet kemerlerimizi takalım ve hayata daha sıkı tutunalım” diye konuştu.

GELİN VE YAŞAYIN SONRA ZATEN TAKACAKSINIZ

Isparta Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Yavuz da “Ölümle sonuçlanan trafik kazalarının önemli bir bölümünün tedbirsizlikten kaynaklandığını hepimiz bilmekteyiz. Nasıl sağlıkta erken teşhis hayat kurtarıyorsa, trafikte de alınacak tedbirler hayat kurtarır. Bu tedbirlerin en başında gelen, en pratik ve en kolay olanı da emniyet kemeri kullanımıdır. İşte bugün bir kez daha gördük ve yaşadık ki, emniyet kemerimiz bağlı değilse en ufak bir kaza da bile hayata tutunma olasılığımız oldukça zayıf. Ben tüm vatandaşlarımızın buraya gelerek bu simülasyonlardan yararlanmasını ve bundan sonra emniyet kemerlerini sürekli bağlamalarını öneriyorum” dedi.

Adex Akademi yöneticilerin olan ve Ulusları Yol Güvenliği Uzmanı, İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı aynı zamanda da Adalet Bakanlığı Trafik Kazaları Bilirkişisi olan Mert İntepe de trafik güvenliği ve emniyet kemeri kullanımı ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

35 KM HIZDAN SONRA KEMER TAKILI DEĞİLSE…

İntepe, trafik kazalarının önlenmesinin zor olduğunu ancak ölümlü kazaları en aza indirmenin mümkün olduğunu kaydederek “Dünyanın en iyi, en güvenli otomobiline de binseniz, 35 km den sonra eğer emniyet kemeriniz takılı değilse ölürsünüz. 120 km den sonra ise emniyet kemeriniz takılı bile olsa ölüm riskiniz oldukça yüksektir” dedi.

SAVAŞLARDA BİLE BU KADAR KAYIP VERMEMİŞİZ

Mert İntepe, “Türkiye’de yılda 10 bin kişi trafik kazalarında ölüyor. Ölümlü trafik kazaları ülkemiz açısından artık bir sağlık sorunu haline dönüşmüştür. Savaşlarda bile bu kadar can kaybı vermemişiz. Trafik kazalarını önlemek sıfıra indirmek mümkün değil. Ancak ölümlü trafik kazalarını en aza indirmek alacağımız küçük tedbirlerle mümkün” ifadelerini kullandı.

SÜRÜCÜ DAVRANIŞLARI DEĞİŞMELİ

Trafikte sürücü davranışlarının gelişmesi gerektiğine de işaret eden İntepe, “İyi araba, güvenli araba yetmez. Sürücü davranışlarının değişmesi lazım. Emniyet kemeri trafik güvenliğinin olmazsa olmazıdır. Ben çok sayıda ölümlü kaza inceledim ve bilirkişisi oldum. Gördüğüm en önemli konuların başında emniyet kemeri geliyor” dedi.

Etkinlikte ayrıca Isparta halkına gösterdikleri saygılı davranışları, güler yüzlü hizmetleri ve örnek çalışmaları nedeniyle Özel Halk Otobüsleri Sürücülerinden Süleyman Bal, Hasan Yavuz ve Hilmi Çelik’e plaket takdim edildi.

Özel simülatörler 3 Haziran Çarşamba günü  10:00 – 17:00 saatleri arasında SDÜ Doğu Kampüsü’nde olacak. 

 

 

Bu haber 1012 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...